Co nosíme ve své tašce na závody

Být připraven na startu neznamená mít jen dobře natrénováno. Ale mít s sebou také věci, který udělají závod příjemnějším a pomůžou k lepšímu výkonu. Jaké věci ukrývají naše závodní tašky?

SOŇA:

Ledvinka

Nemám ráda nacpané kapsy, takže mám vždy okolo pasu běžeckou ledvinku. Koupila jsem si ji před svým prvním půlmaratonem a nosím v ní mobil, gel, náplasti a kapesníčky. V poslední době jsem ji začala používat také jako pás, na který si připevňuji své startovní číslo. Je to skvělé pro oblečení, protože si ho neničím spínacími špendlíky.

Přehrávač a sluchátka

Závody vždy běhám s hudbou. Když je rychlá a rytmická, lépe se mi běží a udržím si tam snadněji tempo. Nosím už hodně starý malý přehrávač a sluchátka s klipy na uši, které mi dobře sedí a nepadají. Teď ale stále více začínám být příznivkyní bezdrátových sluchátek, akorát u těch nejsem na ovládaní hudby v mobilu tak zvyklá, takže to střídám.

Banány a tyčinky

Před závodem ráda doplňuji energii banánem nebo tyčinkou flapjack. Nevadí mi, ani pokud si ji vezmu těsně před startem, jsem dokonce zvyklá ji jíst i když s Michalem běháme delší trasy přímo při výkonu. Neskáče mi v žaludku a dodá mi hodně energie.

Drinky

Zjistila jsem, že pokud si hned po závodě nedám sladké pití a jídlo, jsem pak rychle unavená. Ne vždy ale tato možnost je, tak se velmi osvědčily dva drinky. Buď Regener – je sice hodně sladký, ale dokáže tělu dodat ztracenou sílu. Nebo teď jsem si oblíbila protein po výkonu, ten i zasytí, když není možnost se hned najíst.

Čepice

Chrání mě před spálením, úžehem a taky mi nesvítí tolik do očí. Pokud je opravdu horko, namočím si ji a krásně mě to ochazuje. Také si dozadu, na zátylek za ni dávám mokrou houbičku při závodech. Nosím ale kšiltovky z materiálů, které dobře větrají a odvádějí pot z čela, takže mi nestéká do očí. Kšiltovka je dobrá i při děšti, voda nejde přímo do očí.

Opalovací sprej

Protože teď sluníčko dost pálí a já nechci být spálená, bez opalovacích přípravků to nejde. Nedám dopustit na lehké, transparentní opalovací spreje, které nemusím roztírat, jenom je „rozpráším“ na kůži. Nelepí, jsou lehoučké a dají se použít kdykoliv během dne i přes make-up.

Vazelína

Když nosím tílka, mažu si vazelínou podpaží, jinak bych tam měla odřeniny. Vazelína je skvělá i všude tam, kde se oblečení tře s pokožkou. Používám tu na rty v kovové krabičce. Je praktická a vejde se i do ledvinky. I lze použít kdykoliv i na rty.

Nádhradní oblečení

Po závodě je nutné se ihned převléct do suchého. Proto s sebou nosím náhradní podprsenku ( tu mám vždy propocenou úplně nejvíce) a tričko a mikinu. Hned jít do suchého je důležité, jinak hrozí riziko nachlazení.

MICHAL

Flipbelt

Na kratších závodech, kde nepotřebuji batoh, používám s oblibou elastický pás, do kterého si připnu klíče, přidám telefon, pár drobných mincí, gel a magnesium. Nic mi nikde neposkakuje a vše mám bezpečné u sebe. Samozřejmě při silničních závodech do 10km si ho neberu. Vytahování věcí by mě jen zdržovalo, a tak si s sebou raději nevezmu nic.

Tejpy

Protože jsem si v minulosti několikrát vymknul kotník, preventivně si ho tejpuji. Občas doplním i zatejpováním kolen, případně lýtek. Dělám to sice už doma, ale občas se na poslední chvíli rozhodnu nějaký tejp doplnit nebo ho jen použiju jako ochranu prstů nebo paty.

Brýle

Bez těch běhám jen výjimečně, mám rád chráněné oči. Nikdy nevím, kde mi jaká větvička v lese švihne do oka, proto používám zatmavovací brýle. Ty jsou v šeru zcela čiré a postupně se zatmaví až téměř do černa.

Rychlý gel

Snažím se gely používat jen výjimečně. Občas ale každému energie prostě dojde a potřebuje nakopnout. Gel s rychlým nástupem mi už několikrát zachránil závod. Pokud ho ale nepotřebuji, rád ho daruji jinému běžci, který je na tom v tu chvíli hůře než já.

Tekuté magnesium

Nestává se mi to často, ale přesto mě občas přepadají křeče. Když už to přijde, pomůže mi rychle tekuté magnesium. Působí rychleji a je ho tam mnohem více, než v běžných tabletách.

Kšilt

Nemám moc v oblibě čepice, přesto nebo spíše právě proto v letních měsících používám kšilt. Saje pot z čela a ten mi tak nestéká do očí. Navíc si za něj můžu případně dát namočenou houbičku na ochlazení.

Sluchátka

V poslední době s sebou nosím s oblibou sluchátka Aftershokz. Hudbu neposlouchám celou dobu. Spíše ji používám jako nakopávač v okamžiku, když příjde krize. Výhodou těhto sluchátek je, že nezakrývají uši. (Psali jsme o tom zde) Případně si přes ně můžu zavolat, jak se mi to stalo v Karlštejně.

Leave a Reply