10 nejčastějších výmluv, proč ještě neběháte

Že teď běhají všichni a je to jakási móda? Kdo nezkusil, neví, o co přichází. Ale že to není nic pro vás? Tady jsou ty nejčastější „názory“, proč zrovna vy běhat nemůžete. Poznáváte se? 

1. Nemám na to čas

Jste v jednom kole? Rodina, práce, koníčky….Kam jenom to běhání vtěsnat? Jenže ono to není nijak náročné. Stačí i půl hodinka, kterou zvládnete ráno, v polední pauze nebo je chytré si vzít převlečení s sebou do práce a pak domů (namísto auta nebo MHD) doběhnout. Dělají to tak například Londýňani. Večer jich vidíte spoustu běžících s batůžky na zádech, ve kterých mají složené šaty, lodičky či obleky.

2. Jsem na to moc starý (stará)

Běhání není omezeno věkem, začít se může v každém věku, ale opatrně a postupně. Ne to hned napálit. Sonin tatínek například jako kluk vyhrával sprinty a teď, po šedesátce, se k běhání zase vrátil a nemůže si ho vynachválit. Běhá kratší trasy, střídá je s chůzí a postupně je navyšuje. Také si dělá mezi běhacími dny regenerační pauzy, aby jeho tělo bylo na další zátěž připravené a zase plné energie.

3. Zničím si tím zdraví

Pokud běháte správně, tak si tím zdraví neškodíte. Proto je vhodné vzít si na začátku trenéra nebo se přihlásit do nějaké běžecké skupiny, kde vám ukážou, jak na to a nezačnete běhat s chybami. Každá bolest nebo úraz má nějakou příčinu.

4. Nemám na to peníze

Na rozdíl od jiných sportů je u běhání jedinou větší investicí nákup běžeckých bot. K tomu stačí funkční tričko, kraťasy, ponožky a bundička, více není potřeba. Navíc neplatíte žádné vstupy, ani členství.

5. Nemůžu začít, protože moc vážím

Ano, to je pravda. Začněte proto pozvolna a nejprve rychlou chůzí (třeba i s hůlkami), a pak, až půjdou kila trošku dolů, začněte indiánským během. Uvidíte, že to pak půjde snadno a kila budete krásně ztrácet a bude vás to navíc bavit.

6. Teď je na to moc horko (zima), zrovna prší nebo moc fouká

Ohledně počasí se vždy výmluva najde. Běhat se však dá za jakéhokoliv počasí, jedinou výjimkou jsou bouřky, které jsou pro běžce nebezpečné. Důležité je být správně oblečený. Chytrou pomůckou je oblékat se tak, jako by bylo o deset stupňů více, než zrovna je. Když se rozběhnete, tělo se zahřeje a bude vám dobře.

 7. Nebaví mě běhat samotného (samotnou)

Někomu běhání sám vyhovuje, čistí si tím hlavu, třídí myšlenky a relaxuje. Když však potřebujete parťáka, podívejte se například na Facebooku na běžecké skupiny (např. Běžecká seznamka není jen pro páry, ale také si jde najít běžecké kamarády). Nebo jděte běhat se skupinou – skoro v každém městě aspoň jedna existuje. Nebo se zeptejte ve svém okolí. Vždy určitě někdo zná někoho, kdo je taky vášnivý běžec.

8. Bojím se

Některé ženy se se bojí běhat samy, že je někdo přepadne. K tomu poslouží rady z našeho předchozího bodu. Na co však nezapomínejte: kvůli bezpečnosti nepoužívejte sluchátka nebo si pořiďte takové, u kterých uslyšíte své okolí. Útočníci si rádi vybírají ty, u kterých vědí, že plně nevnímají to, co se okolo nich děje a můžou tak oběť snadněji napadnout. Bezpečná sluchátka mají ještě jednu velkou výhodu: jsou skvělé při běhání i tam, kde jezdí auta – městě nebo na silnicích.

9. Co na to řeknou jiní?

Na ostatní nedejte, i když vám možná budou říkat, že nejste na běhání typ. Běhat může každý a ostatním je do toho houby. Důležité je, že vám to dělá radost a baví vás to. A ostatní si na to zvyknou, časem vás pak naopak budou ještě podporovat. Taková fandící rodina na trati, tak to hezky stmeluje.

10. Bydlím ve městě a tady se nedá běhat

To byste se divili!  Tím, že nyní běhá tolik lidí, jsou tomu uzpůsobené parky i lesoparky. Vidíte tam například vyšlapané cestičky na trávě vedle chodníků, takže ani tady se nemusíte bát tvrdého povrchu. Běhat jde i na oválu, kde je rovný a pružný tartan.

Tak co, nezkusíte to přece jenom? Právě teď je na běhání ideální čas!

Leave a Reply