7 tipů, jak vyfotit skvělou běžeckou fotku

I když to nevypadá, zachytit člověka v pohybu není úplně jednoduchá záležitost. A protože na blogu i sociálních sítích máme běžících fotek spousty, museli jsme se to naučit. Nejsme žádní fotografičtí profesionálové, přesto těchto pár rad může k hezké fotce z mobilu dopomoci i vám.

1. Výběr lokality

Zní to jako klišé, ale když fotíte, vybírejte si zajímavá, fotogenická místa. My, když běžíme a nějaké nás zaujme, tak tam prostě fotíme. Trvá to chvilku a trénink to příliš neovlivní (Jen Michal pak tvrdí, že se mu po zastavení už nikam nechce). Hezky vypadají industriální místa, cihlové zdi nebo příroda.

2. Světlo

Nejhezčí fotky vznikají ráno nebo k večeru, když jsou teplé, rozptýlené sluneční paprsky. Když příliš svítí slunce, fotky nevypadají dobře – jsou příliš kontrastní a dělají ostré stíny. Navíc je jasné, že se vždy musí fotit tak, aby to nebylo proti slunci. Výjimkou jsou podvečerní fotky, proti slunci vypadají hezky, když světlo už není tak ostré a zajímavě vypadá tmavá silueta.

3. Zachycení pohybu

Aby byla běžecká fotka hezká, musí být postava běžce v pohybu ostrá. My to děláme tak, že pohybuje mobilem spolu s pohybem běžce. Běžec je pak ostrý a pozadí krásně pohybově rozmazané. Ideální je použít sekvenci ( vyfotit za sebou i klidně třicet fotek) a následně vybrat tu nejlepší fotku. Ostatní nemilosrdně mažte.

4. Přirozenost pohybu

Aby běžec na fotce vypadal přirozeně a pohyb těla byl správný, doporučujeme rozběhnout se z větší vzdálenosti. Pěkně se naklonit a poctivě zakopávat. Když pak běžíte okolo fotografa, je pohyb plynulý a hezký. Žádná nepřirozená křeč.

5. Výběr barev

Jistě, že se nebudete stylovat jako na focení u profesionála, ale přesto na fotkách vypadá dobře, pokud jste oblečeni v kontrastních barvách. V lese tedy se zelenou a černou moc nevyniknete. Naopak tu vypadají dobře barvy jako oranžová, červená, bílá, žlutá…sami pak uvidíte, že to bude vypadat i na fotkách ze závodů, kde vás fotí profesionálové, lépe.

6. Kompozice

Pokud fotíte běžce, snažte se, aby bylo více prostoru před ním, než za ním. Musí to vypadat, jako by běžel do prostoru, ne že utíká z fotografie. Velmi pěkně pak vypadají diagonální nebo klikatící se cestičky.

7. Úsměv!

Sonin oblíbený trik? „Vždy, když běžím do cíle, i když jsem na pokraji sil, tak vždy se usměju. Vím totiž, že mě tam fotí a takové fotky vypadají nejlépe.“ Úsměvem nikdy nic nezkazíte a fotka tak získá úplně jinou energii.

 

Leave a Reply