5 běžeckých pověr, kterým jsme kdysi věřili

Když jsme začínali běhat, byli jsme přesvědčení, že některé věci fungují úplně jinak a dali bychom tenkrát za to ruku do ohně. Čas však ukázal, že je to úplně jinak:

Soňa

Zlepšení přijde pouze s vyšší rychlostí

Jako začátečnice jsem od trenérky věděla, že abych běh udýchala a nepíchalo mě v boku, měla bych běhat v „mluvícím tempu“, tedy v tom, abych při běhu byla schopná mluvit a nezalykat se. Fungovalo to. Jenže jak jsem trénovala více a více, tělo si na to postupně zvykalo a já navyšovala rychlost. Z počátku jsem se zlepšovala, ale pak mi při dlouhých bězích začaly ke konci docházet síly. Chyběla mi ta správná vytrvalost. Kdy jsem byla na zátěžovém testu, ukázal, že musím běhat v pomalejším tempu a častěji. Zkusila jsem to a funguje to. A jak říká Miloš Škorpil – chceš zrychlit? Zpomal. Svatá pravda!

Lidé s vyšší váhou neběhají rychle

Vždy jsem měla předsudek, že běžec musí být hubený. Že čím méně váhy má, tím lépe běhá. Jenže okolo sebe mám tolik lidí, kteří na to vůbec nevypadají, ale když padne startovní výstřel, jsou v nedohlednu a já jim maximálně koukám na zadek. Nebo si v klidu uběhnou ultra. Holt každý máme jinou stavbu těla a i ti, kteří pravidelně běhají a mají vynikající kondičku nemusí být jako proutek.

Cukr pro běžce = zlo

I já podlehla módní vlně, že cukr je jednou z novodobých drog a že téměř zabíjí! Jenže jako sportovkyně jsem zjistila, že ho nemůžu úplně vynechat. Cukr potřebuji, abych měla energii pro výkon. Neznamená to, že se přecpávám sladkostmi nebo dortíky. Cukr mám třeba ve svém regeneračním nápoji, který piju po tréninku nebo energetickém gelu při některých závodech.

Michal

Abych během zhubl, nesmím po něm jíst

Zní to logicky, když chci zhubnout a kvůli tomu běhám, neměl bych po doběhu jíst. Jenže to není tak snadné. Lidské tělo je nastaveno tak, že se snaží uchránit před vyčerpáním rezerv a tak, když se po doběhu nenajíte, prostě omezí funkce s velkou spotřebou – třeba regeneraci. Proto je potřeba relativně brzy po do běhu něco sníst, ideálně kombinaci cukrů a bílkovin. Cukry zareagují rychle, tělo se dozví, že je vše OK a spustí regeneraci no a na ní potřebuje stavební materiál v podobě bílkovin. Tuky sice nehrají tak velkou roli, ale pozor, ani bez nich to nejde. Většina procesů v těle k zdárnému průběhu potřebuje i je. Takže důraz na cukry a bílkoviny, ale nezapomínat na vyváženou stravu.

Moc vážím, potřebuji měkké boty

Když jsem začínal s během, hledal jsem co nejměkčí boty, abych tolik nenamáhal klouby. Začal jsem hledat, co mi bude nejvíce vyhovovat a zjistil, že ne pro každého jsou měkké boty výhrou. Hodně záleží na stylu běhu, a to nejen, zda dopadám na špičku nebo na patu. Každý jsme trošičku jiný a kde jeden nedá dopustit na bosoboty, jiný dá přednost maximálně tlumeným bačkorám. Sám mám raději boty tvrdší, a to i přesto, že běhám často přes patu. K tlumení totiž využívám rotaci kotníku a při použití měkkých bot mi hrozí jeho vymknutí. Pokud, ale dopadáte na patu přímo, měkké boty jsou na místě (zvažte, ale návštěvu fyzioterapeuta, případně se poraďte s trenérem). Pokud běháte přes střed chodidla, máte vyhráno a můžete jít i do nejméně tlumených bot. V případě, kdy běháte vyloženě přes špičku, poraďte se nejprve s fyzioterapeutem, hrozí vám totiž přetížení achilovek a obecně celého chodidla.

5 komentářů

  1. Vas Blog jsem nasla nahodou. S tou rychlosti jsem na vazkach,. Ja beham 3x – 4x tydne zhruba 5 – 7 km denne mam stridavy trenink, ze jdu obcas z rychlosti do pomaleho klusu, a zase naopak, abych si oddachla. Ale je fakt, ze, kdyz bezim rychle, ze nejdu na plno. Nejdulezitejsi na behani je spravne dychani, prvne behat bez sluchatek, soustredit se jenom na dech a pak zvysovat rychlost. Ja beham ve skupine, a tohle mi bylo doporuceno a je to pravda.

  2. Zrychleni prijde s vetsi rychlosti s intervaly,musite behat treba 3×400 m v urcitem tempu,urcite dny,s vyklusem,abecedou,atd..tak se lepsite. Jinak stagnace.To vedel uz Zatopek a vi to kazdy hobik. I trener.

    1. Viki díky za názor, ale není to tak úplně pravda, k rychlosti vede více cest. Samozřejmě od určité hranice už nezbývá než běhat intervaly, nebo kopce, ale většině běžců ke zrychlení stačí pouhá variabilita. Někomu pomůže zhubnutí a někomu úplně stačí pomalé běhy, prokládané rychlými seběhy. Záleží zkrátka na mnoha faktorech a třeba pro mě je běh 400m intervalů zbytečný, pro jiné už zase 3000m není interval ale souvislý běh.

      1. Miso,jsem o rok starsi,byvala atletka,ktera se po letech vratila,beham ultra. Veta,ze od urcite hranice nezbyva nez behat intervaly,je trosku vedle..intervaly jsou pro zlepseni rychlosti nejvice. To co uvadite s pomalym behem a rychlosti je pravda,ale v tom jde hlavne o trenink obecne vytrvalosti,nabehani objemu,pote zrychlovani… Int nejsou zbytecne ani pro tebe jestli chces zrychlit. Beham pod vykonnostnim trenerem triatlonu 3roky,a je to sakra znat. Int,v ut kopce,fartlek a so a ne long.
        Driv jsem behala podobne jako vy,ale bylo to furt dokola.Jak rika trener-nabehat objem a na tom pak stavet zrychleni v podobe int. Vy mluvite o obecne vytrvalosti,i kdyz se tim pote zrychli,ale ne tak jak s int. Jinak vas blog mam rada,ctu ho pravidelne.V.

        1. A prostudujte Zatopka,ten tuhle metodu s intervaly pouzival,zjistil ze je rychlejsi a to moc zname tehdy v treninzich nebylo.

Leave a Reply