Test: sluchátka Plantronics BackBeat FIT – pohodlné a nezničitelné

Mám rád hudbu a i přes to, že rád při běhu poslouchám hlavně přírodu, jsem neodolal možnosti otestovat Plantronics BackBeat FIT – bezdrátová sportovní sluchátka, která snesou téměř všechno.

Jednoduchý funkční design

Když jsem je poprvé uviděl napadlo mně, kam nacpali baterii? Vždyť jsou to jen dvě sluchátka s páskou mezi nimi. A opravdu – na hlavě téměř nejsou vidět, pěkně zapadnou do uší, proti vypadnutí jim brání dva malé jazýčky a pro opravdový pocit jistoty pak pásek, nenápadně umístěný kolem uší. Pružný pásek spojující obě sluchátka je dostatečně dlouhý pro jakoukoliv hlavu, ale ne tak, aby vás při běhu bouchal do zátylku.

Velkou výhodou je, že materiál použitý na sluchátka, je poddajný, ale zároveň se vždy vrátí do původního tvaru. Můžete tak sluchátka strčit zmuchlané do kapsy a hned jak je vyndáte bez rozmotávání nebo strachu, že se něco poškodilo, nasadit na uši. Použité materiály mají ještě jednu skvělou vlastnost a to voděodolnost s krytím IP57 se nemusíte bát, ani když vám na půl hodiny spadnou do vody.

Příjemný, vyrovnaný zvuk

Poslech hudby s BackBeat FIT mně příjemně překvapil. Dlouho jsem se Bluetooth sluchátkům vyhýbal, protože jsem byl přesvědčený, že mají příliš velké zkreslení a je to jen nouzové řešení. Díky chytrému umístění antény je při poslechu jedno, kde máte přehrávač. Nedochází tady k žádnému přerušování, přehrávání ani zhoršení kvality.

Samotná nastavení sluchátek je spíše neutrální. Vychutnat si tak můžete v podstatě jakoukoliv hudbu, nikde vás nic nebude tahat za uši. Neočekávejte ale rozsah, jako u highend sluchátek. Přece jenom jsou to sportovní sluchátka, která vás zvukem potěší, ale pro poslech koncertu si audiofil raději v klidu domova sáhne po Sennheiser za desítky tisíc. S tím rozdílem, že s nimi nepůjde běhat a nejsou vodotěsná.

Překvapivě solidní výdrž

Když jsem psal o vzhledu, zaujalo mně, jak jsou sluchátka kompaktní a že je až neuvěřitelné, že vydrží hrát 8 hodin. Ne jen to. Pokud zrovna hudbu neposloucháte a sluchátka nevypnete, vydrží být připravené na přehrávání i několik týdnů. Dobu přehrávání jsme zkoušel v průběhu dvou týdnů, kdy jsem je nevypínal a bral si je na některé výběhy, po 6 hodinách přehrávání stále nebyly na minimu.

Více, než jen na poslech hudby

Potěšilo mně, že sluchátka mají také mikrofon, a tak jsem je občas používal také v práci jako handsfree. Stejně tak se s nimi dá telefonovat za běhu. Dávejte si při tom ale pozor. Při telefonování se ještě více zhoršuje pozornost, než při pouhém poslechu hudby.

Po zapnutí a nebo po stisknutí jednoho z tlačítek, vám příjemný hlas oznámí, jaký je stav baterie a jak dlouho ještě dokážou hrát. Informaci o stavu baterie umí předávat také telefonu.

Pomocí tlačítek můžete kromě hlasitosti ovládat také přehrávač nebo přijmout hovor.

Skvělou funkcí je hledání sluchátek. Je možnost s pomocí aplikace v telefonu si sluchátka najít. Jednak vám aplikace ukáže, kde naposledy byla se sluchátky spojena a potom na nich můžete pustit přehrávání hlasitého tónu pro nalezení.

A výsledek? Ačkoli pravověrný audiofil sáhne po jiném typu sluchátek, sportovec, milující hudbu, s nimi neudělá chybu. Prostě nasadí, pustí hudbu a vše ostatní jde stranou.

 

5 komentářů

  1. Hledání sluchátek je teda super funkce! A drží dobře uvnitř uší? Mám asi velký uši nebo co, často mi v nich sluchátka nedrží.

    1. Author

      Mi sedi skvěle, hlavně díky těm malým ouškům, ale je to tak, že každý jsme jiný…

  2. Měl jsem zatím dvoje bezdrátové sluchátka a zjistil jsem nemilou věc. Cca po brutálně poklesne kapacita baterie a samozřejmě ji nejde vyměnit. A že bych si chtěl ob rok kupovat nová, to se mi nechce. Škoda, že tohle se moc otestovat nedá.

    1. Author

      Díky za připomínku, já aktuálně testuji moderní baterie, a za 9 měsíců používání klesla kapacita o 6%. Obecně by nové baterie neměly s kapacitou klesnout za rok o více než 20% a ve většině případnů neklesne kapacita o více než 10%. O jaký model šlo a kdy byly vyrobené?


Leave a Reply