Žhavé novinky z ISPO 2018

Loni si touto dobou Soňa užívala exotický Mauricius a já poprvé navštívil největší evropský sportovní veletrh ISPO v Mnichově. Letos už jsme ho chtěli navštívit oba. Proto nás velmi potěšilo, když nás sem pozvala špičková oregonská značka Columbia, která tu představila i svoji převratnou novinku. Za dva dny strávené na výstavišti jsme mezi dvacítkou hal nachodili přes 40 kilometrů a navštívili více než 100 zajímavých stánků. Co nás na ISPO zaujalo nejvíce?

Columbia Omni-Heat Thermal Reflective 3D

Bezesporu jednička mezi představenými novinkami. Technologii Omni-Heat používá Columbia už delší dobu, zejména ve vybavení pro lyžaře a na snowboard, kde pomáhá tělo udržet při teplotě 37 stupňů i v těch nejextrémnějších podmínkách. Letos však přišel čas na pořádnou inovaci. Technologie, která odráží vyzářené teplo zpět k tělu a zároveň umožňuje odvod vlhkosti od těla, byla zdokonalena díky miniaturním malým polštářkům z nanovláken, vytvářejícím prostor k proudění vzduchu a tím se celý efekt ještě zvyšuje. Technologie se objeví nejen v bundách a kalhotách, ale můžeme se na ni těšit také v botách a lehkých mikinách.

Royal Bay Race

Český specialista na kompresní oblečení Aries představil pod svou sportovní značkou Royal Bay hned několik novinek na nadcházející sezónu. Asi tou největší jsou návleky Royal Bay Race – jde o odlehčenou verzi návleků Extreme a musíme uznat, že směrm který ukázaly kompresky Air a na který tyto navazují, se nám opravdu líbí. Další zajímavostí je příprava sportovní verze terapeutických kompresek pro běžce s křečovými žílami. Plánů mají ještě více, ale ty bohužel ještě nesmíme prozrazovat. Takže je na co se těšit.

Salming iSpike

Že to Salming myslí s trailem vážně, ukázal už loni svými Trail 5 – které oba milujeme. Na nadcházející sezónu se rozhodl kromě její drobné inovace představit opravdovou lahůdku iSpike – boty s hřeby. Řeknete si, že takových je na trhu nepřeberné množství, jenže tady hodlá Salming konkurovat Icebugu. Jeho hřeby jsou integrální součástí podešve a tak se při běhu nemůže stát, že by se vylomily. Navíc je pod hřeby speciální měkčí guma a ta zajistí, že když vběhnete na tvrdý povrch, hřeby se zasunou a běh je tišší bezpečnější a hřeby se méně opotřebovávají.

Salewa Winter Train 26 Backpack

Ani v italském Bolzanu vývojáři nezaháleli a svou loňskou novinku – batoh Lite Train Backpack upravili pro použití v zimě. Přibylo několik úchytů, pohráli si s možnostmi, jak se do batohu dostat a vznikl ideální lehký batoh na skialpy. Snadno na něj uchytíte veškerou potřebnou výbavu od cepínu až po lyže a to bez nutnosti batoh sundávat.

Garmin Forerunner 645 Music

S odchodem TomTomu ze segmentu sportovní elektroniky zůstalo jedno nezaplněné místo – sporttester s hudbou. Tuto mezeru právě zaplnil Garmin a nepočínal si vůbec špatně. Jeho Forerunner 645 Music vypadají skvěle, podporují Connect IQ, přehrávají hudbu a můžete s nimi i platit. Jsou to tak plnohodnotné chytré hodinky, které ale nenechají nikoho na pochybách, že to jejich majitel se sportem myslí opravdu vážně.

Tilak Vega

Česká značka ze Šumperka nás nadchla hlavně svým nadšením pro věc a ultimátní kvalitou. Není divu, že si ji jako dodavatele oblečení vybral i extrémní utraběžec Pavel Paloncý. V Tilaku si jejich spolupráci pochvalují a my se tak brzy můžeme těšit na zajímavý výsledek této spolupráce. Výběr běžeckého oblečení není zrovna široký, jenže proč mít nabídku širokou, když chcete nabízet jen to nejlepší. A tak nás nejvíce zaujaly kalhoty a bunda Vega z membrány Windstopper s vodní ochranou 10 000mm a prodyšností –  jak říká pan majitel – volejbalové sítě. To nejlepší na tomto kompletu? Pokud si obojí vyberete jako povinnou výbavu na některou stomílovku, překvapí vás její váha  – pouhých 290 g.

Kama

Tušili jste, že tento výrobce svetrů s tradičním norským vzorem je z Prahy a dokonce tady i celý sortiment vyrábí? My tedy ne. Co jsme také nevěděli, je, že mají dokonce i svoji běžeckou kolekci. Nadšení, se kterým nám o svém výrobním programu vyprávěli, nás uchvátilo. Těšíme se, až ji budeme moct vyzkoušet, vypadá totiž naprosto úchvatně. Prostě norský vzor je norský vzor a hlavně se nám líbí i materiály, které nejenom, že hřejí, také výborně odpuzují vodu. Nedivíme se proto, že si horská Andorra vybrala Kamu jako oficiálního dodavatele čepic a svetrů pro letošní zimní olympiádu.

Columbia Montrail Mountain Masochist

Některé boty jsou sice funkční, ale nudné. To se však nedá říct o trailovkách Mountain Masochist od Montrailu. Tady už na první pohled vidíte, že nemáte do činění s jen tak nějakou botou. Zaujme vás svršek, protažený jako ponožka až nad kotník z materiálu OutDry, který do boty nepustí ani kapku, přesto je skvěle prodyšný. Tato bota je však jiná po všech stránkách, od svršku až po podešev. Ideální do sněhu, bláta i kaluží – prostě do extrémních podmínek a do pořádného terénu. Ani jednoho se nezalekne.

Skiners Footwear

Jsou to ponožky nebo boty? Těžko říct. Je to prostě cool hybridní obutí z České republiky, oceněné cenou za design RedDot Award 2017. Supluje chůzi naboso, ale ocení ho i bosoběžci. Ponožka má zespodu vrstvu, které je tvořena speciálním nelepeným materiálem, který chrání chodidlo. Soňa se ve Skiners v pohodě prošla po ostrých kostičkách Lego a i po kamenech a nemohla si to vynachválit. Prostě praktické obutí na cesty  – nezabere místo, ochrání nohu, jde použít na chození doma, v přírodě i po pláži. Prostě pecka. Určitě chceme otestovat!

Sporten

Nejen designové lyže, které se vyrábí v Novém Městě na Moravě nás nadchly. Běžky, sjezdovky i freeride lyže jsou ze speciálních vrstvených materiálů, některé i s dřevěnou vrstvou lepenou z tenkým plátů. Nejsme odborníci na technologie lyží, ale tady jde vidět řemeslo – vybírat si tu můžou jak začátečníci, tak špičkoví lyžaři. Pokud vám Sporten nic neříká, možná si budete z minulosti pamatovat značku Artis, my na nich začínali. Jenže vývoj tady jde hodně dopředu a tak Sporteny konkurují i těm velkým světovým značkám (značky se tím příliš nechlubí, ale nejedna z nich má své logo na lyžích vyráběných právě ve Sportenu). A nejdůležitější rada, kterou jsme zde dostali? Vybrat si pro sebe opravdu ten správný typ. Proto existují i testovací dny, kdy si v ČR můžete vyzkoušet, jaké vám nejlépe sednou a poradit se o tom s odborníky.

2 komentáře

  1. Wow, same zajimave veci! 🙂 Je moznost si tam vystavene veci vyzkouset ci nejak otestovat? Napadlo mne totiz, ze bych se tam pristi rok mohla podivat 😉 Dekuji za clanek a preji pekny den. P.

    1. Některé věci je možné vyzkoušet některé ne, záleží na vystavovateli… Určitě doporučujeme se tam podívat. 😉

Leave a Reply