Když na běžce „něco leze“

Foto: Reebok

Co je mým každoročním strašákem zimy? Nachlazení! Už taková obyčejná rýmička pro mě znamená stop a nesportovat. Když nemůžu jít běhat, tak trpím. A právě teď, v chřipkovém období, je to tak aktuální! Nejsem velkým zastáncem léků, sahám k nim, když už je to opravdu nezbytné. Používám proto pár osvědčených „babských“ a přírodních tipů, které nám fungují: 

Česnek místo antibiotika

Známou přírodní lékárnou je česnek. Ničí bakterie a nejlépe mi chutná v našem tradičním rodinném „jídle chudých“ z Valašska, v Pečácích. Tam se totiž i velké množství česneku „ztratí“ a nebolí z něho pak žaludek. Pečáky mi už jako malé holce připravovala babička Mařenka a já se vždy po nich mohla utlouct. Toto úžasné bramborové jídlo nestojí téměř nic, zato skvěle chutná a hlavně je skvělým a zdravým lékem proti nemocem. A jak Pečáky připravuji? Koupím velké brambory, které očistím, omyju a rozpůlím je. Nechám vyhřát troubu na 180 stupňů a na mřížce suché brambory peču tak dlouho, dokud se na nich nezačnou dělat hnědé puchýře. Pak je vytáhnu z trouby a každou okamžitě rukavicí zmáčknu tak, aby se z ní dostala ven pára. Zůstanou tak hezky křupavé. Nakonec je ve velké míse smíchám s utřeným česnekem se solí (s česnekem opravdu nešetřím – klidně ho tam dám i celou paličku) s máslem nebo panenským olivovým olejem. Dokonalé jídlo!

Skořicovo-zázvorový med

Před rokem jsem od kamarádky dostala speciální med. Voněl a chutnal úplně jinak, než na jaký jsem zvyklá. „To není obyčejný med – tohle je med na imunitu a nachlazení“ řekla mi tehdy. Když jsem se podívala na složení a ochutnala jsem ho, byl hodně kořeněný – kromě bio medu v něm byl zázvor a skořice. Vyrobila ho naturopatka Michaela Carter a já k ní časem začala chodit a léčit se, a tak mi recept prozradila. Když cítím první příznaky nachlazení, hned si dám jednu lžičku a užívám ho, jak je potřeba. Jím ho jenom tak, ale lze přidat i do teplého (ne horkého) čaje. A jak si ho tedy vyrobit? Budete potřebovat 370ml domácího medu, 2 polévkové lžíce skořice a 3 cm jemně nastrouhaného bio zázvoru. Med ohřívám ve vodní lázni a až je tekutější, vmíchám do něho zázvor a koření. Vše ohřívám a míchám 15 minut tak, aby med měl teplotu, do které můžu v pohodě strčit prst. Hlavně se nesmí přehřát! Pak tuto směs naliju do uzavíratelných skleniček (hezké skleněné s uzavíratelnými víčky prodvají třeba v Ikea) a nechám vše 2 týdny odležet. A je hotovo! Je to i skvělý pomocník na imunitu, jako prevence v zimě stačí vždy jedna lžička.

Pálivé chilli

Když cítím první příznaky nemoci, uvařím si lekvar z čerstvých chilli papriček. Balení okolo čtyřiceti korun kupuji v zelenině u Vietnamců. Jednu opravdu pálivou papričku nakrájím a zaliju ji vařící vodou. Nechám luhovat. „Čaj“ pak nechám trochu vychladnout a vypiju. Je to sice síla a pálí to, ale látky z papriček moje tělo zahřejou a velmi rychle se mi pak udělá lépe. Papričky si také suším – to se mi pak hodí, když neseženu čerstvé. Papričkový nápoj jsem zkoušela i na Michala a taky to na něho funguje! Jen se u toho trochu ošíval, že to teda fakt dost pálí! 🙂 Zkoušela jsem to samé i s feferonkama, ale ty nejsou tak účinné. Tento šílený nápoj lze zkombinovat i s čerstvě nakrájeným zázvorem.

Solná koupel nohou

Tento trik mi poradila moje maminka. Když nemám možnost se pořádně vypotit, napustím si lavor tak horkou vodou, jak jen to vydržím. Vhodím do něho hrst mořské soli a dám si do něj až po kotníky nohy. Pak ještě postupně opatrně přilívám vařící vodu z konvice (tedy Michal mi ji tam přilívá). Díky horké vodě se mi tělo zahřeje, spotím se a pak i většinou nachlazení odejde. Ideální je koupel nohou vydržet aspoň hodinu. Já se při tom dívám třeba na film nebo si čtu. Důležité je po této proceduře hlavně znovu nenachladnout, takže ideální je pak šup šup rovnou do peřin.

Leave a Reply