Rozhovor: Jak na imunitu

Iveta Ječmík Skuherská je zajímavá žena. Bývalá vrcholová sportovkyně zasvětila svůj život zdravému životnímu stylu. Věří v moc bylinek a ajurvédy, vsází na klinickou naturopatii a spolu s MUDr. Frejem a dalšími odborníky vyvíjí zajímavé produkty pro svoji značku EcceVita. Vyzpovídali jsme ji, jak v tomto čase bojovat nejenom s nemocemi: 

Chci běhat celý rok. Jak můžu podpořit svoji imunitu?

Imunita je vlastně taková skvělá sportovní forma. Někdo je talent od přírody, ale na to nelze spoléhat. K dosažení formy musí být pravidelný a poctivý trénink se vším všudy. Sama jsem hrála patnáct let vrcholově basket, takže o tom vím své. Stejně tak je to s imunitou. Chce to dlouhodobý a pravidelný trénink, který se v podstatě skládá z životního stylu, správného denního rytmu, stravy a psychiky. Tělo má rádo pravidelnost nebo rytmus. Má totiž hodně práce přes den, aby nám sloužilo. A v noci potřebuje vše zkontrolovat, uklidit, opravit. Takže ideální je spát alespoň osm hodin. Je dobré chodit spát ve stejnou dobu a ještě před půlnocí, nejlépe kolem desáté hodiny. Ráno je dobré zavést si příjemné rituály a mít na sebe čas. Lehce si zacvičit, stačí i pět minut, dát si masáž sezamovým olejem, pak příjemnou sprchu, snídani a můžete jít do práce nebo třeba běhat. Opět pak pravidelný oběd a večeře. Nezapomeňte na odpočinek, na čas srovnat si myšlenky, priority. Pozitivní emoce ovlivňují naše podvědomí a tím i náš život. Snažme se tedy obklopit příjemnými a hodnými lidmi, buďte pozitivní a otevření. Dopřejte si sami sebe. To znamená buďte tím, čím jste a ne tím, co by si přálo okolí, aby jste byli. Základ.

Je vhodné před nástupem chřipkového období ještě něco užívat nebo dělat něco speciálního?

Největší pozornost bychom měli věnovat svému tělu právě při střídání ročních období. Za nejnáročnější období podle ajurvédy je považovaný příchod jara. Během zimy se v našem těle nashromáždí nadbytečné množství principu vody kapha v podobě zahleněného žaludku. Hromadí se zde různé nežádoucí mikroorganismy, které oslabují náš imunitní systém. Znečištění žaludku je častou příčinou potíží s dýchacími cestami. Proto jsou v tomto období časté chřipky s postižením dýchacích cest. Pokud se chcete vyhnout chřipce, začněte tím, že vynecháte těžké, mastné pokrmy a omezíte na maximální míru sladkosti.

Jsem velkým zastáncem bylin, které v úrovni prevence mají ten největší význam. Na podporu imunity máme například extrakty bylin na pročištění trávicího traktu. Je to směs zahuštěných extraktů z ořešáku, pelyňku, lapacha, kurkumy, kardamomu, uncarie atd.

Výborné výsledky máme z kombinace medicinálních hub shiitake, hanabiratake, reishi, maitake. Máme i spoustu sušených bylinek, jako např. kuti a tulsi. Jsou to ajurvédské byliny, které se používají na podporu imunity už tisíce let. Jsou  nasušené v kapslích, lze je tedy snadno užívat.

Samozřejmě pestrá strava je základ. Nejsem zastáncem žádných diet. Po mých zkušenostech je nejlepší jíst všechno a pestře, ale vybírat si kvalitu. Vegetariánská strava vyžaduje už trochu znalostí, jak si doplnit všechny esenciální aminokyseliny, vitamíny, zejména skupiny B, když vynecháme živočišné produkty.

Co mám dělat, když cítím, že už na mě “něco leze”? Můžu běhat? 

Naše tělo má svůj dorozumívací jazyk. Když na vás něco leze, to se právě tělo snaží s vámi domluvit, že má teď důležitější práci ( jako například likvidovat viry a bakterie) a že teď určitě není vhodný čas na nic jiného. Čím dříve jazyku vašeho těla porozumíte a budete mu naslouchat, tím méně škod si způsobíte. Já bych si nakoupila bylinky, nějaký dobrý čajík, nasadila bych odlehčenou stavu, více ovoce a zeleniny a šla bych hlavně co nejdříve spát.

Co doporučujete k rekonvalescenci po nemoci, aby bylo možno zase trénovat?

Záleží na typu nemoci, ale určitě není možný plný trénink ihned. Začala bych pozvolna a menší dávky. Pracovala bych na očistě těla a snažila se trochu “doživit” a doplnit sílu. Opět sáhnu do ajurvédy. Skvělou bylinou na posílení je whitánia somnifera tzv. ašwaghandha neboli indický ženšen. Už samotný překlad “koňská síla “ vypovídá, co tato bylinka umí.

V poslední době je trend superpotravin a potravinových doplňků. Kolik všeho brát, aby to nebylo přespříliš?

Všeho s mírou. Je to především individuální. Sportovní výživa má zcela jiné nároky, než  např. u lidí v kanceláři.  Opět zdůrazňuji, žádná superpotravina, ani doplněk stravy nenahradí kvalitní jídlo. Já ráda sáhnu po antioxidantech. Těch není nikdy dost i s ohledem na čím dál menší obsah živin v běžném ovoci a zelenině. Mám ráda i zelené potraviny, které si přidávám ráno do smooties. Hodně sportuji i teď, takže kloubní výživa je určitě na místě. No a bylinky na podporu trávení, protože platí pravidlo: střevo – základ všeho. Střevo je základem našeho imunitního systému a vyžaduje si péči jako miminko.

Leave a Reply