Naše tipy, jak běhat v letním pařáku

Taky se vám v tomto horku těžce trénuje? I nám, ale běhat určitě nepřestáváme. Co nám zaručeně pomáhá?

Čekáme, až teplota klesne

Když teploty atakují třicítku, pokud nemáme nějaký závod, tak přes den netrénujeme, ale chodíme běhat večer, klidně i později – ideální to pro nás je od půl osmé výše. Skvělé to je také brzo ráno, ale jelikož jsme spáči, tak se vstáváním máme problém. Když se nám to někdy podaří, tak jsme nadšení, svěží, probouzející příroda ráno má něco do sebe.

Chráníme si hlavu

Kvalitní běžecká kšiltovka z prodyšného funkčního materiálu je přes den nutnost! Chrání před prudkým sluncem – díky kšiltu do očí nepadá tolik světla a také nehrozí riziko úpalu. Navíc materiál dobře odvede i pot, takže pak nestéká do očí a neštípe. Před závody si čepici i namáčíme do studené vody a na občerstvovačce nebo při tréninku u nějakého pítka si na ni lijeme vodu. Běží se pak o hodně lépe. Při závodech si dozadu, za kšiltovku dáváme houbičku s vodou. Drží a příjemně ochlazuje. Na úvodní fotce ji sice Soňa na hlavě nemá, ale to asi nebyly takové tropy.

Nosíme fotochromatické brýle

Určitě jste si všimli, že brýle máme pořád na nose. Jsou totiž se samozatmavovacími skly, tak průběžně reagují na UV záření a podle toho jsou buď tmavé nebo světlejší.  Nejlepší na nich je, že když se začíná šeřit nebo běžíme v lese, brýle samy zblednou a vidíme přes ně dobře i v šeru. Navíc jsou praktické v tom, že nám v přírodě chrání oči i před větvičkami a nepříjemným hmyzem.

Pijeme s chutí

Nepomůže, když se před tréninkem najednou hodně napijeme. Voda pak skáče v žaludku a hned se nám bude chtít na záchod. Když je horko, tak pijeme průběžně celý den. Hodně jsme si oblíbili ledové čaje. Stačí večer dát do džbánu s víkem do studené vody dva pytlíčky čaje a nechat je v lednici přes noc luhovat. My používáme kvalitní sypané čaje, které se dávají do plnitelných papírových louhovacích pytlíčků, které se dají objednat na internetu nebo zakoupit čajovnách. Ráno je nápoj hotový. My ho pijeme jen tak, ale můžete si ho i mírně dosladit třeba sirupem z agáve a ochutit plátky citrónu. Míša, protože nemůže cukr, moc rád pije i sportovní grepový nápoj UniSport Zero.

Mažeme se s rozumem

Chránit se před sluncem je důležité, ale nepřeháníme to. Když jdeme běhat večer, už se mazat nemusíme. Tělo totiž sluneční paprsky potřebuje – díky tomu si vytváří vitamín D, který je důležitý pro zdravé kosti. Abychom ho měli dostatek, potřebuje kůže 20 minut slunce každý den. Neplatí to ovšem na přímém slunci a v poledne. Když běháme závody nebo trénujeme přes den, tak používáme ochrannou bio minerální emulzi, která nemastí, nezatěžuje kůži a výborně okamžitě chrání.

Leave a Reply