5 důvodů, proč je běhání po pláži skvělým tréninkem

Představa běžící postavy čechrající chodidly vlnky a s rozevlátými vlasy na pozadí zapadajícího slunce je krásná. Jenže když to zkusíte, tak zjistíte, jaký je to hardcore a náročný trénink. Takže žádné velké odpočívání, tělo potřebuje pořádně zabrat i o dovolené! 

Minimalizuje riziko zranění

Písek má vysokou absorbční schopnost, pokud tedy běháte ve velké intenzitě na pláži, tak si svaly rychleji zahřejete a tím hrozí menší riziko jejich poškození. Písek je sice nestabilní, ale díky jeho vlastnostem je při špatném došlapu minimální riziko zvrtnutí kotníku nebo jiného zranění.

Zpevníte střed těla

Pokud máte při normálním tréninku a cvičení problém se posílením středu těla, s tzv. core, tady si buďte jistí, že ho tu zpevníte určitě. Tady ho zkrátka budete cítit, stejně jako svaly na nohách a na dolní části zad. Když totiž běžíte na písku, musíte být neustále pořádně zpevnění.

Posílíte i jinak neaktivované svaly

Písek se pod nohami posouvá, každý krok je na něm jiný, vy tak musíte zcela odlišně vyrovnávat stabilitu. Díky tomu se při běhu zapojují nejen svaly středu těla, ale také ty, které do té doby zahálely na nohou. Posílením těchto svalů získáte zcela novou podporu i při bězích na silnici nebo v horách.

Aktivuje proprioceptory

Při běhání na pláži se nemusíte bát běhu naboso. Tím, nejen že začnete používat chodidlo, jako nikdy předtím, navíc aktivujete v botách ochablé proprioceptory. Tyto receptory v chodidle předávají mozku informace o poloze nohy ,povrchu a tisíci dalších informacích, které jinak nemají kdispozici. Tím se přirozeně učíte lépe vnímat své tělo a učíte se běhat přirozeněji.

Je to zábava

Co je nejdůležitější? Běhání na pláži je tak zábavné a dělá člověka šťastnějšího, můžete vběhnout do cákajících vln nebo kličkovat mezi slunečníky na pláží. Je to zkrátka na vás, jak si běhání zpříjemníte. Běh pak můžete zakončit třeba skokem do vody.

Leave a Reply