5 věcí, které si nenechte o běhu nakukat

Začínáte běhat? Pak jistě dostanete plno rad. Ne všechny ale musí být pravda:

Musíš běhat každý den

Pravidelně trénovat je důležité, ale tělo si na zátěž musí postupně zvykat, takže svoje tréninkové dávky postupně navyšujte. Nezapomínejte ale také na odpočinek, aspoň den, dva můžou být bez běhání. Můžete je třeba proložit jízdou na kole, jógou nebo plaváním.

Čím rychlejší tempo, tím lépe

Největší chybou je to na začátku hned přepálit. Neudýcháte to a budete úplně zničení. Tempo by mělo být pomalé. Tak pomalé, abyste mohli mluvit a nezajíkali se. Na začátku se nebojte i běh střídat s rychlejší chůzí.

Už jsi na to starý – stará

Běhat se dá začít v každém věku, na tom, kolik vám je, nezáleží. Důležité je ale nezačínat jen tak bez rozmyslu. Raději na první hodinu, na dvě vezměte trenéra nebo se přidejte k nějaké začátečnické skupině, kde vám alespoň základy vysvětlí.

Nejez po tréninku

Naopak. Tělo potřebuje dodat energii. Navíc půl hodiny po doběhu skvěle spaluje i to, co byste si jinak nedali. Když nebudete jíst, budete unavení a tělo se bude špatně regenerovat. Dejte si proto třeba tvaroh, proteinovou tyčinku nebo banán.

Běhej, jinak nebudeš in

Ano, běhají teď skoro všichni a je běhání je v módě. Jenže běhat kvůli tomu, abych měl před kamarády o čem mluvit a mohl dávat fotky na sociální sítě? Běhání by mělo hlavně přinášet radost a bavit vás. Pokud tomu tak není, nenuťte se do něho.

Leave a Reply