8 vychytávek, které nám nesmí chybět na expedici

Za pár dní vyrážíme na naši svatební cestu do Indie. Nejedeme se válet na pláž, ale prozkoumat naše milované hory Západní Ghát s jejich čajovými a kávovými plantážemi, neskutečnou přírodou a milými lidmi. Proto v naší výbavě kromě běžeckých věcí nesmí chybět těchto 8 vychytávek:

Powerbank Energizer Quick 3.0+Wireless Charge

Hodně času se budeme pohybovat v oblastech mimo civilizaci a protože s sebou bereme spoustu techniky na focení, natáčení, psaní článků, potřebujeme mít s sebou záložní zdroj energie. Na to se skvěle hodí powerbanka Energizer. Má hliníkovou konstrukci, takže je odolná. Má kapacitu 10 000 mAh, 3 USB výstupy se všemi aktuálními standarty, rychlonabíjení a dokonce Qi bezdrátové nabíjení, k tomu možnost nabíjet i USB-C rychlonabíječkou. Zkrátka záloha, která něco vydrží.

Reproduktor Marley Nobounds

Pro okamžiky, kdy budeme odpočívat v hotelu s výhledem na kávové plantáže, se bude hodit správná náladová hudba. Tady jsme vsadili na Bluetooth reproduktor Marley. Jednak moc pěkně hraje, jde případně použít i jako handsfree, můžeme k němu připojit najednou více telefonů, ale hlavně firma House of Marley se stará o naší planetu – všechny její produkty jsou vyrobeny co nejšetrněji k přírodě, z recyklovaných materiálů a navíc investuje 1% z prodejů na ekologické projekty.

Sluchátka Marley Positive Vibration 2.0 wireless

Let do Indie je docela dlouhý a tak se hodí mít s sebou něco na rozptýlení. Beru si svá oblíbená bluetoothové sluchátka Marley Positive Vibration. Jeden z důvodů je opět ekologie a druhý je stejně jako u reproduktoru – skvělý zvuk, tady navíc doplněný neskutečným pohodlím. Velkou výhodou je, že pokud mi náhodou dojde baterka, stále jdou používat s pomocí kabelu, jako klasická.

Peak Design Capture

Když jsem objevil značku Peak Design, zůstal jsem nad jejich produkty hledět s otevřenou pusou. Při návrhu tady někdo opravdu přemýšlel. Okamžitě jsme chtěl vyzkoušet kombinaci tří produktů, které dohromady velmi usnadní používání fototechniky na cestách.

Prvním je Peak Design Capture, kovový klip, s jehož pomocí se dá snadno připnout fotoaparát – klidně i profi zrcadlovka za opasek a mít ji vždy rychle po ruce. Do klipu se fotoaparát uchycuje s pomocí destičky pasující do standartní stativové Arca Swiss hlavy.

Klip se dá ale využít i jinak, je možné ho připnout třeba na běžecký batoh a do něj dát menší foťák a mít ho tak bezpečně po ruce při výbězích v horách.

Peak Design Cluth

Druhý produkt, který v téhle kombinaci je, je popruh Cluth. Ten se pomocí kotvičky připojí ke stejné destičce, která se zacvakává do PD Captur a druhý konec se provlíkne okem pro klasický popruh. Vznikne tak ouško, které při focení jedním pohybem dotáhnu k ruce a mám foťák pevně uchycený bez rizika pádu. Po focení ho zase rychle zacvaknu za pas a poutko snadno uvolním.

Peak Design Slide

Aby vše správně fungovalo, je potřeba sundat z foťáku originální popruh. Jenže co když pak chci nosit foťák na krku nebo přes rameno? Pro perfektní funkci téhle kombinace je tady speciální popruh Peak Design Slide. Ten se pomocí zacvakávacích kotviček připojuje jen tehdy, kdy ho opravdu potřebujete a nikde nezavazí. Já to řeším tak, že mám jeden foťák zacvaknutý za pasem a druhý na krku. Díky uchycení s pomocí kotviček ho můžu nosit pohodlněji na stranu a zároveň ho mít možnost rychle použít.

A jaké jsou další důvody kromě geniálních nápadů, proč se mi Peak Design líbí? Jednak je to doživotní záruka, tomu se snad v dnešní době spotřebního zboží ani nechce věřit a opět je to snaha dělat něco pro planetu. Peak Design také investuje 1% ze svých příjmů na ekologické projekty. Vždyť už to, že by jejich produkty měly vydržet celý život a stojí si za tím, je ta správná ukázka toho, že jim o životní prostředí opravdu jde.

EasyPix GoXtreme Live 360° FullHD

Při běhu chceme občas natočit nějaké video. Jenže jak správně zvolit kompozici a postihnout co největší plochu? Tak na to je jednoduchá odpověď: 360° kamera. Má v sobě wi-fi, takže jde video rovnou odesílat na internet. Hlavní výhodou EasyPixu je její malá váha, v kapse o ní ani nevíte. Díky stativovému šroubu jde dokonce použít společně s Peak Design Capture.

USB-A/USB-C Verbatim 32GB

Protože máme počítače jen s USB-C porty a občas je potřeba přenést nějaké fotky dokumenty a podobně do hotelových počítačů, řešil jsem, jak na to. Nakonec mě zaujala USB flash paměť Verbatim, která je opravdu miniaturní a má na jedné straně běžný USB-A konektor a na druhé nový USB-C.

Brzy se můžete těšit na zkušenosti z dlouhodobého používání těch nejlepších vychytávek. A co vy? Co vám nesmí chybět ve vaší výbavě na cestu mimo civilizaci?

Leave a Reply