Otestovali jsme: Nike Zoom Pegasus Turbo – komfort a rychlost

Když jsem jako jediná z České republiky dostala možnost se v Berlíně zúčastnit speciální akce – eventu FastLab s představením nových běžeckých bot Nike, neváhla jsem ani chvilku. Testovat běžecké boty je přímo moje mánie! 

Kdybyste k nám přišli na návštěvu, tak víte, že jste u běžců. Všude v bytě máme běžecké boty a měla jsem možnost jich proběhat obrovské množství. Miluji ten pocit, když je mám poprvé na noze a pak rozběhnutí. Na nová Turba jsem byla obvzlášť zvědavá, protože jsem už dlouho žádnou novinku od Nike neměla.

Berlín je město, které nám s Michalem učarovalo – před dvěma lety jsme tu byli na novinářské cestě. Tentokrát jsem bydlela v designovém hotelu 25 hours Bikini přímo v centru, kde jsem měla z pokoje město jako na dlani.

Program byl pestrý – sraz před hotelem a jede se do Soho House cvičit jóga pro běžce. Žen tady byla menšina a bylo vidět, jak některým mužům jógové asány dávají pěkně zabrat. I já jsem cítila, že moje hamstringy potřebují více protahovat. Běžecká jóga má prostě něco do sebe – přesně se zaměřuje na oblasti, které máme zkrácené.

Druhý den už je ten, kdy uvidím tu žhavou novinku. Stojíme před bývalou tovární halou The Self. Slouží k různým výstavám a akcím – tentokrát je to FastLab. Vše je přísně střeženo. Otevírají se kovové dveře a my vstupujume do potemnělé místnosti, kde jsou kovové skříňky a také expozice s vývojem běžeckých bot. Každý má na své skříňce jméno. Odemykám ji… a tam zcela nová Turba, ale ještě je nesmím vyndat z krabice. Zamykám skříňku a jdeme do jiné místnosti.

Svítí červeně. Probíhají tam laserové nápisy. Konečně je vidím! Nové Turba jsou tu v plné parádě. Nevím, kam s očima, když do toho přichází můj idol – světová rekordmanka v maratonu: Paula Radcliffe, která nás vítá a spolu s designérkou Tarou Shick představují novou botu. Vidím, z čeho se skládá, všechny vrstvy. Tyto boty jsou určené na dlouhé tratě a byly inspirované maratonkami Nike Zoom Vaporfly Elite, protože mají také speciální pěnu ZoomX a stejný, špičatý tvar paty. Speciální pěna dokáže vrátit do pohybu až 85 % vynaložené energie, kterou dáváte do každého běžeckého kroku. Patu tvoří vysunutý klín z pěny Nike React. Malé gumové výstupky na podešvi pomáhají absorbovat otřesy a dodávají větší komfort při běhu. Ach!

Kromě těchto bot se zde uvádějí také závodní Nike Zoom Vaporfly, které mám možnost hned vyzkoušet na běžeckém páse. I když nemám ponožky, boty perfektně sedí, větrají a jsou jako peříčko. Pohyb v nich je extrémně rychlý a krásně se v nich našlapuje.

Odnáším si plno zážitků a také boty na večerní běh s Kraft Runners Berlin. Poprvé na noze – jsou jako papuče a tak lehoučké! Rozbíhám se v nich. Jsou měkčí, než boty, ve kterých běhám, ale krok je přirozený. Nutí mě dělat „kolíbku“ a správně naklonit tělo. Užívám si to, rychlé úseky i přeběhy po šotolině zvládají, jsem v nich rychlá. I druhý den výběh v berlínském parku s maratoncem Sondre Moenem.

A i doma, v Praze v nich běhám. Mám pocit, jako bych žádné boty na sobě neměla. Ne že by to byl bosoběh, naopak, zkrátka o botách ani nevím. Jsou mojí součástí a já si užívám jejich komfort. Tak pohodlné boty jsem na sobě dlouho neměla a vnímám to, i když běžím dále. Kilometry pod nima ubíhají. Testuji je i na závodech – například na Valdštejnově10 v Chebu, dobře zvládají rychlost a já nejsem tak unavená.

Nejvíce jsem zatím v Nike Zoom Pegasus Turbo běžela v kuse necelý půlmaraton. Těším se ale, jak je ještě otestuji na něčem delším.

A moje resumé? Boty dělají čest svému jménu, jako správné „pegasusky“ jsou pohodlné a dodají vám rychlost, jako správné Turbo. Pokud chcete na delších tratích na asfaltu dokonalý komfort spojený s rychlostí, zvolte právě tuto botu.

Leave a Reply