5 situací, kdy raději neběhat

Aby běhání bylo zdravé a dělalo vám radost, měly byste se mu v určitých situacích vyhnout. Které to jsou?

Něco na vás leze

Na toto jsou dva názory. Někdo tvrdí, že malé nachlazení naopak běhání pomůže překonat, naše zkušenost je však taková, že když máme rýmu a bolí nás v krku a trénujeme, nemoc se po doběhnutí velmi rychle rozjede. Proto při prvních příznacích nachlazení se raději hned zkoušíme přírodní cestou vykurýrovat a když se pak cítíme zase zdraví, tak teprve jdeme běhat.

Něco vás bolí

Na jednom závodě začalo hned na začátku Soňu bolet koleno. Říkala si ale, že to překoná a že nechce tak krásný závod vzdát. Sice ho doběhla, jenže pak nemohla několik dní téměř chodit a skoro dva týdny běhat. Pokud cítíte neobvyklou bolest, dějte tělu dva, tři dny oddech. Když se to nespraví, navštivte fyzioterapeuta nebo lékaře. Zbytečným tréninkem si totiž můžete způsobit dlouhodobé léčení.

Jste po tahu

Jestliže jste pařili a pili po celou noc, není vhodné jít běhat. Jednak alkohol snižuje vaši výkonnost a také díky němu dochází k dehydrataci. Když půjdete běhat s kocovinou, možná se vám udělá lépe, ale vaše srdce vám moc nepoděkuje. Zaděláváte si tím na velké problémy v budoucnu, je to podobný nápor na organismus, jako jít běhat s antibiotiky a to by doufáme nikoho ani nenapadlo.

Běháte každý den

Aby tělo fungovalo správně a zlepšovali jste se, potřebuje také čas na regeneraci. Zejména začátečníci si myslí, že když začínají s běháním, je nutné do toho dát všechny síly a trénovat každý den. Jenže tím si běh akorát zprotiví, bude je všechno bolet a trénink nebude efektivní. Zpočátku trénujte 4x týdně, dva dny si odpočiňte nebo proložte běhání jiným sportem, například plaváním nebo jógou.

Jste totálně vyčerpaní

Běhání skvěle dobíjí, ale pokud jste měli velký stres třeba v práci a jste velmi unavení, je prostě lepší běhání někdy vynechat. Tělo si řekne a pokud se vám zrovna extrémně nechce a pořád myslíte jen na to, jak se natáhnout, tak prostě nejděte. Nesmíte to však zaměňovat s leností, tu je dobré překonat a jít.

Leave a Reply