5 zbytečných důvodů, proč na podzim přestáváte běhat

Taky patříte k těm, kteří ihned po létě věší svoje běžecké boty do skříně a vytahují je až zase na jaře? Přitom běhat se dá pořád a skvěle! Co jsou nejčastější výmluvy, proč to nejde? 

Nedostatečná výbava

„Nemám co na sebe. Nechce se mi kupovat nová výbava. Nevím jak se mám obléct.“ často slýcháváme. Ano, i my, když jsme začínali, tak jsme si nakoupili zbytečně moc oblečení a pak nám bylo horko. Na podzimní ani zimní běhání toho tolik nepotřebujete. My oblečení vrstvíme a vystačíme si i v největších mrazech s třemi vrstvami: termo trikem, funkčním trikem a větrovkou. Podrobněji se o tom píšeme v našem starším článku.

Strach z nachlazení

Spousta běžců se vlastně úplně bez jakékoli souvislosti na podzim bojí běhat kvůli nachlazení. Je to ale naprosto zbytečné. Daleko pravděpodobnější je, že se nachladíte v práci nebo v tramvaji, než při běhání. Naopak pomalý běh vám výrazně posílí imunitu a pomůže daleko lépe zvládat podzimní zvýšenou zátěž.

Déšť a plískanice

Podzim s sebou samozřejmě často přináší zhoršení počasí a když se podíváme z okna a vidíme, jak ošklivo, šedě a chladno tam je, to se nám opravdu nechce asi nikomu. Jenže přesně to je stav, který je potřeba překonat. Nejsme přece z cukru. Trocha toho mrholení a větříček nás nemůže odradit. Stačí udělat prvních pár kroků a najednou počasí přestává existovat a je tady jen krásný běh. Po doběhu se hned cítíme lépe a nemůžeme se přestat divit, proč jsme to vlastně nechtěli jít. Pomáhá vzít si na sebe lehkou větrovku, která nepustí vodu úplně k tělu.

Brzká tma

Když se setmí, tak to je signál pro tělo, že by chtělo odpočívat a ne trénovat. I my máme stavy, že se nám na večerní trénink nechce a raději bychom se zachumlali do deky, vzali si knížku a upíjeli teplý čaj. Jenže když překonáte svoji „lenóru“ a rozběhneme se, baví nás to, únava je ta tam a po tréninku jsme nabití energií a máme výbornou náladu, jako nikdy. Vždy je to stejné a funguje to. Když neběháme na osvětlených místech, bereme si vždy kvalitní čelovku, díky které jsme si pak jistější, kde běžíme a na co šlapeme.

Strach z napadení

Zejména ženy se běhat za tmy samy bojí. Je to logické. Soňa, když běhávala sama, tak trénovala na osvětlených místech na sídlišti a v čas, když na ulici bylo ještě dostatek lidí. Dobrou alternativou je připojit se k nějaké běžecké skupině, jichž je teď již celá spousta – např. Mattoni Free Run, Run jinak nebo třeba Reebok Run Crew. Skupina navíc motivuje a víc vás to v ní baví.

Leave a Reply