Tipy, jak doladit přípravu posledních 14 dní před půlmaratonem

Každý rok se na pražský půlmaratón chystají stovky nováčků. Netuší, do čeho jdou, ale chtějí překonat sebe sama. Samotný závod je pro ně novinkou. Proto jsme si připravili pár základních rad, jak poslední dva týdny před startem doladit formu a čeho se vyvarovat.

Článek není pro běžce, kteří jedou na výkon a mají svůj tréninkový plán. Ten se může lišit podle výkonnosti, ambicí a osobních možností. Tyto rady jsou pro novice, kteří si chtějí užít svých prvních 21,097 kilometrů.

Pomalu snižte tréninkové dávky

Poslední dva týdny před závodem není prostor k nějakému převratnému zlepšení formy. V tuto chvíli už nic nedoženete, avšak můžete toho hodně zkazit. Zapomeňte tedy na běhy, kdy si budete zkoušet závodní vzdálenost a tempo. Vyvarujte se také tréninků na limitu vlastních možností. Naopak celý trénink o něco zvolněte.

Zaměřte se na kratší rychlostní trénink

To, že už nemusíte jít s tréninkem na maximum, neznamená, že se budete flákat. Zkuste si intervaly v závodním půlmaratonském tempu, případně jen o malinko rychleji. Vždy ale jen maximálně kilometr dlouhé úseky s pomalými meziklusy.

Zapojte regeneraci

Kromě tréninku přidejte saunu na uvolnění svalů. Předposlední týden před závodem můžete kdykoliv, v posledním týdnu už maximálně na začátku týdne. Pokud na saunu nejste zvyklí, může vás trošku rozhodit a poslední dva dny před závodem už není vhodná vůbec.

Poslední dva dny už opravdu lehce

Ani poslední dny před závodem byste neměli úplně vynechat pohyb. Předposlední den si dejte procházku nebo pomalý běh, který vás neunaví a den před závodem se krátce ( do 30 minut i s rozcvičením, rozklusem a výklusem) proběhnete v závodním tempu.

Poslední den před závodem můžete doplnit sacharidy

Michal se většinou v tréninku stravuje nízkosacharidově, takže tělo umí dobře fungovat na tuky. Sonička omezuje sacharidy vždy cca 14 dní před závodem. V případě půlmaratonu pak poslední den před závodem sacharidy doplňuje. K večeři si dává těstoviny nebo třeba rýži s kuřecím, to aby doplnila cukry na samotný závod. Pokud jste ale zvyklí na nízkosacharidovou stravu, tak ji neměňte, zbytečně byste si rozhodili zažívání. Poslední týden před závodem neexperimentujte. Jezte to, na co jste zvyklí a co vám dělá dobře. Těstoviny nebo rýže většině lidí problémy nedělá. Cílem je dát si zkrátka lehké jídlo, které tělo dobře stráví a dodá dost energie.

Už jste půlmaraton běželi? Jak jste ladili formu před samotným závodem? Dejte nám to vědět pod článek nebo na Facebooku.

3 komentáře

  1. Půlmaraton i maraton bych chtěla někdy běžet, zatím jen 5, qokm a ultra 65 a 100+ 🙂 ….ještě mě čeká spousta práce 🙂 děkuji za info.

    1. Hani nic není nemožné, se správným tréninkem a motivací to jde. Budeme moc držet pěsti!

Leave a Reply