6 největších chyb, které jsme dělali při běhání v horku

Léto budiž pochváleno! Slunce i teplo milujeme, ale když běháme v tropických dnech, tak se prostě některé věci musí dělat jinak. Sami jsme si přišli na to, co nám nejlépe funguje a toto jsme museli změnit: 

MICHAL

Pil jsem ledovou vodu

O tom, že je potřeba v letním parnu pít, asi není potřeba diskutovat. Jenže co? Zpočátku jsem si, ať již těsně před během, nebo i při něm, pokud byla ta možnost dával ledovou vodu. Jenže to není úplně ideální. Voda s ledem se může hodit jako zchlazení těla při extrémních vedrech, ale i tam je potřeba zvážit, jestli i při vnějším použití není teplotní šok až příliš velký.  Na pití je proto pro mě vždy lepší použít vodu vlažnou nebo teplou. Moje tělo ji mnohem lépe příjme.

Místo čisté vody raději používán hypotonický nápoj (například Magneslife Drink nebo Zero Drink), kombinaci isotonického nápoje a vody, případně aspoň vodu s citrónem, případně nealkoholické pivo. Čistá voda totiž velmi rychle zředí žaludeční šťávy a následné křeče a bolesti bych vám nepřál.

Nedoplňoval jsem minerály

Tělo při pocení ztrácí extrémní množství minerálů. Při hodinovém běhu asi ještě nenastane žádný závažný problém, jenže vše se sčítá, je tak dobré mít tuto ztrátu na mysli. Nezřídka se mi stávalo, že jsem pár minut po doběhu najednou dostal křeče do nohpu. Není tak od věci si dát nějaké minerály ještě před výběhem, případně ihned po něm. Na delší běh si s sebou beru „solné“ tablety, obsahující minerály, které při běhu vypotím.

Nechránil jsem si hlavu

Sonička mi stále radí, abych se mazal proti slunci. Jenže mám v oblibě nosit jen kšilt. To se mi ale za slunečného dne na horách nevyplatilo. Vlasy totiž pro slunce nejsou žádná překážka a já měl po celém dni naprosto spálenou pokožku hlavy. Od té doby, za slunečných dní a ještě více na horách, používám kšiltovky s SPF faktorem 50+. Oblíbil jsem si kšiltovky Ciele a Columbia, která nejenom, že skvěle vypadá, tak je hodně pohodlná větrá a skvěle chrání.

SOŇA

Často jsem byla podřená

Když jsem poprvé vyběhla v parnu v tílku,musela jsem to po pár kilometrech vzdát. Podpaží jsem měla úplně podřené a ve spojení s potem to neskutečně pálilo a bolelo. Nechápala jsem , jak někdo může běhat bez rukávů. Pak mi ale někdo poradil, ať si podpaží natřu vazelínou. Já vazelínu nemám ráda, protože je vyrobená z ropy a tak jsem raději zkusila přírodní balzám na rty. Zafungovalo to. Natřená kůže o sebe hezky klouzala, nic nebolelo a já  se tak konečně nemusela pařit v tričku s krátkým rukávem. Teď se mi osvědčil i speciální krém s oxidem zinečnatým, který na kůži vytvoří ochrannou vrstvu a ta se pak nepodře.

Pálily mě oči od potu

Když je extrémní horko, tak se hodně potím a pot mi stéká do očí. Ve spojení s nevhodným opalovacím přípravkem to je fakt mazec, začnou mi slzet oči, mám zamlžené vidění a běhání je pak velmi nepříjemné. Vyřešila jsem to lehkou funkční kšiltovkou, která nasaje pota ten se pak nedostane do očí. Když nemám kšiltovku, používám na rozhraní čela a vlasů čelenku, která také pot nasaje – fajn jsou čelenky InvisiBobble nebo od české značky Bosa.

Používala jsem nevhodný opalovák

Jelikož už přes patnáct let pracuji jako kosmetická redaktorka, moc vidím do složení kosmetikya nechci si na sebe jen tak něco dát. Od dob, kdy jsem přešla na organické opalovací přípravky s minerálními filtry, tak nemusím čekat dvacet minut, než krém začne fungovat a navíc jsou šetrné k mojí kůži a ke zdraví. Přírodní přípravky fungují okamžitě, neštípou při běhání ani při koupání v očích a také neničí přírodu – zejména korály v moři. A to se mi líbí.

 

Foto: Zdeňek Zatloukal NUTREND

1 komentář

  1. Můžete mi, prosím, dát tip na přírodní opalovací krém na obličej, který by nebyl hutný (na pleť musím jenom lehoučké věci) a nebyl testovaný na zvířatech? Marně něco takového hledám už delší dobu. Díky

Leave a Reply