Chcete výživnou snídani plnou sacharidů, která vám dodá tu správnou energii na trénink nebo závod? Zkuste naši expresní vločkovou kaši, jejíž příprava nezabere více, než minutu.
Sladké snídaně s Michalem milujeme. Protože je jíme často, máme jich opravdu hodně variant – tato je jednou z nich. Když jsme na jaře byli na Moravě navštívit Michalovu rodinu, připravila nám jeho sestra Lenka fantastickou snídani – nevařenou kaši. Klasické ovesné vločky večer přelila vařící vodou, zamíchala a nechala je do rána odležet. Vločky tak nabobnaly, změkly a ráno byla kaše nachystaná. Lenka ji dochutila medem a podávala s nakrájeným pomerančem. Fakt úžasné – zvlášť pokud ráno nemáte čas vařit nebo vám když vám chybí na klasickou kaši mléko.
A jaká je moje verze? Kaše nám lépe chutná, když použiju jemněji mleté ovesné vločky. Přelití vařící vodou je velmi důležitý krok – díky tomu je textura mazlavější a má více podobu kaše. Zkoušela jsem vločky pouze zalít teplou vodou a nechat do rána bobtnat, ale není to ono – chutnaly pak syrově.
Večer kaši přeliji vařící vodou a dobře zamíchám, pak ji nechávám přes noc v misce s víkem na kuchyňské lince. Ráno pak není studená, ale má příjemnou pokojovou teplotu a může se rovnou jíst. Lenka ji pak ještě ohřívala v mikrovlnce, těch já ale moc příznivkyní nejsem.
Kaši ochucuji skořicí (dávám ji rovnou k vločkám večer) nebo jedním čerstvě rozdrceným semínkem kardamonu (velmi aromatické koření, které jsem si přivezla z Indie). Sladím agáve sirupem nebo také medem, jako Lenka. Nakonec kaši posypu chia semínky a jíme ji s čerstvým, nakrájeným ovocem – např. nektarinkama a granátovým jablkem.
Je to rychlé, snadné a hlavně moooc dobré. Jediným zádrhelem tohoto receptu je to, že kaši nesmíte zapomenout předem večer připravit, ráno už pak totiž nic nedohoníte. Takže uzel na kapesník a pak hlavně dobrou chuť!
neházejte flintu do žita, když zapomenete večer , já zalívám vločky vařící vodou až v práci a po 10 minutách jsou jedlé a i teplé 🙂 🙂
Jani skvělé, díky za tip 🙂