6 věcí, které musíte vědět, když běžíte Vltava Run

Štafetový běh, který startuje na Zadově a vede podél Vltavy až do Prahy je fenomén. Startovné pro týmy je vyprodáno během několika minut. Já ho letos běžím popáté. Tak na co se připravit?

Přemýšlejte nad výbavou

Co všechno si s sebou sbalíte, dost ovlivní, jak se budete následující dva dny cítit. Věci by měly být praktické, ale hlavně pohodlné. Počítejte s tím, že skoro pořád budete v autě. Budete tady jíst, převlékat se a dost možná i spát. Proto je dobré mít věci napytlíkované v taškách. V jedné věci na běhání, v další jídlo, zvlášť si dejte věci na noční běhání a také věci na spaní. V povinné výbavě je mobilní telefon. Takže si nezapomeňte vzít pořádnou cestovní nabíječku.

Nakupte si jídlo dopředu

Někdy je to takový fofr, že se ani nestihne zajet najíst se do nějaké restaurace nebo když tam přijedete, tak je plno a vy zase musíte rychle jet k dalšímu úseku. Proto je nutné si jídlo nakupit a připravit dopředu. Ideální je pečivo, sýry, sušená šunka, zelenina, ovoce. Dobře chutná i z plechovky třeba kukuřice, praktické jsou oříšky a sušené ovoce. Mně osobně moc dobře pečivo nedělá a tak si vždy přibalím již hotová sterilovaná jídla. Stačí jen otevřít sáček a lžičkou jíst – skvělé je třeba rizoto dmBIO. Důležité je s sebou mít také dostatek vody na dva dny.

Vezměte si dostatek běžeckého oblečení

Tolik, kolik poběžíte úseků, tolik si vezměte alespoň běžeckých triček, ideální je mít na běhání několik sad oblečení, nemůžete se zase oblékat do mokrého. Vezměte si hlavně náhradní běžecké boty, člověk nikdy neví, jaké bude počasí a co se stane.

Co na běhání v noci

Běhu v noci se nebojte a vezměte si s sebou hlavně kvalitní (a hlavně nabitou) čelovku. I když jsem jako holka běžela uprostřed noci, nebála jsem se. Viděla jsem zapnuté čelovky dalších běžců, které se přede mnou linuly jako had. V povinné výbavě je také důležité mít na sobě velké množství reflexních prvků, takže budete „zářit“ a auta vás dobře uvidí. Navíc jich v noci moc nejezdí.

Co na „spaní“

Asi toho moc nenaspíte. Někdo to řeší přespání venku ve spacáku na karimatce, já spím vsedě v autě, okolo krku mám nafukovací límec z ikea, který mi drží hlavu, aby mi nepadala. Na oči si dávám klapky a do uší špunty. Pak se vyspím všude. Ráno je to sice drsné, ale jde to.

Hygiena? Co to je?

Na Vltava Runu žádnou hygienu nečekejte. Připravte se kadibudky (je to někdy síla) a hlavně si s sebou vždy noste svůj toaletní papír. Já s sebou na „umytí“ rukou vozím desinfekční gel a taky antibakteriální ubrousky. Obličej večer maximálně utřu micelárním ubrouskem a nakrémuji se. Druhý den pak vypadám opravdu „hezky“.

Něco za něco

Jenže tohle všechno za to stojí. Poprvé, když jsem na Vltava Run jela, tak jsem si říkala, do čeho že jsem se nechala uvrtat. V cíli už jsem ale mluvila jinak. Běžet za tým je prostě pecka! Tak ať se vám to i letos líbí a Vltavě a běhu zdar!

Leave a Reply