7 rad, jak neskončit s během dříve, než vůbec začnete

U běhání není jednou z nejtěžších věcí začít, ale také vydržet u něho. Ne nadarmo je tolik věčných začátečníků, kteří začínají zas a znova. Nechcete do tohoto ranku patřit? Pak se držte tohoto:  

Hlavně pomalu

Nechvátejte! Tady s rychlostí na začátku nikam nedoběhnete. Pouze k tomu, že budete vyčerpaní a nebude vás to bavit. Běhejte pomalu a tak, abyste u toho mohli v klidu mluvit a nezajíkali se. Říká se tomu „mluvící tempo“. Díky tomu zjistíte, že běžíte na svoji správnou vytrvalostní tepovku a že tělo nebude přepínat. Díky tomu vydržíte běhat postupně dále a bez velké námahy. Tělo si totiž na nový pohyb bude snadněji zvykat a vy se budete posouvat dále.

Stanovte si cíl

Nemusíte zrovna běhat na výkon, ale naše hlava miluje, když plníme úkoly. Stanovte si tedy dílčí cíle: třeba kdy zaběhnete první pětku, kdy desítku, kdy si dáte první závod. Když si pak u každého cíle budete odškrtávat „splněno“, tak uvidíte, jak vás to zase posune. Navíc vidina cíle vám pomůže nepřestat, zvláště když si jich dáte více a dílčích.

Naplánujte si dny

Když chcete začít, a to s čímkoliv, může se vám stát, že budete začátek stále odkládat. Jenže jak se tomu vyhnout, jak zabránit tomu věčnému „Zítra už vyběhnu…“? Prostě si udělejte rozvrh. Napište si do kalendáře dny a časy, kdy vyběhnete ( ale reálně!) a ty dodržte. Mějte vždy naplánováno několik běhů dopředu a pravidelně je doplňujte.

Vybudujte si návyk

Ze začátku se možná budete k běhání přemlouvat. Hlava stávkuje a chce, abyste byli pohodlní. Běhání? To je přece jenom moc námahy. Nenechejte se ale odradit a dny si plánujte viz předchozí bod. Sami pak po určitém čase ( zhruba po 3-4 týdnech pravidelného běhání)  ucítíte, že se na to těšíte a tělo pak bude tento pohyb přímo vyžadovat! Když nepůjdete, budete jako na trní.

Slibte si odměnu

Mít cíl je jedna věc. Funguje ale ještě více, když splnění cíle podpoříte ještě nějakou odměnou. Třeba novými hodinkami, novými běžeckými botami nebo hezkým doplňkem do bytu. Může to být cokoliv, co vám udělá radost a do splnění cíle si to nekoupíte. Taková motivace dokáže doslova zázraky. Důležité je, aby to bylo něco, co vám udělá radost, ale vlastně to úplně nutně nepotřebujete. Protože to nejdůležitější je, abyste měli s během vždy spojené jen příjemné pocity. 

Nenechejte se odradit

Ano, ne vše je růžové jako v romantickém filmu. Některé dny to prostě nepůjde nebo vás bude něco bolet. Možná budete mít i pocit, že se nikam neposouváte a že ani tělo se po běhání nemění. To se občas stane, ale tak to má každý. Neházejte flintu do žita a nenechte se odradit. Ono to zase půjde a brzy budete mít z běhání radost. Vyberte si třeba nějaká hezká místa na běhání nebo si naplánujte běžecký výlet. To motivuje. 

Nebuďte v tom sami

Ve více se to lépe táhne! Fajn je mít k sobě sparing partnera ( jasně, ne vždy je ho snadné ale najít)  nebo zkuste běhat ve skupině. Sami to na našich výbězích vidíme, že když běžíte v partě, tak nemyslíte na to, že už nemůžete, že vás něco píchá, bolí. Bavíte se a najednou sami koukáte, co všechno jste zvládli a jak daleko jste běželi.

 

 

Leave a Reply