10 typů běžců. Který z nich jste vy?

Každý běžec je jiný a také svůj. A ani my nejsme dokonalí, takže z některých z desíti typů máme něco samozřejmě i my. Tak schválně, který z nich sedí na vás? 

Běžec Šílený optimista

Neustále veselý, stále s úsměvem na tváři, proto má na zubech často nalepený hmyz. Poskakuje, gestikuluje, neustále mluví a všude je ho plno. Někdy se až chová tak, jako by měl ADHD nebo si něco „švihnul“.  A není radno se s ním potkat na trati při závodě. Když se s ním nedej bože dáte do řeči, vymluví vám velmi rychle díru do hlavy, takže raději musíte přidat, abyste se ho zbavili. Na první pohled ho také kromě pusy od ucha k uchu poznáte snadno – jeho styl hýří vzory a barvami. Nic ho neodradí. Počasí je mu jedno, roční období mu jedno, jedno mu je, kde běží. Je vždycky rád, že běží a přitahuje k sobě a k běhání i ostatní.

Běžec Chytrolín

Většinou si přečetl jednu běžeckou knížku a pár rad na internetu a už ví o běhání všechno. Má klapky na očích a neuvěřitelnou touhu říkat všem, co dělají špatně, protože on to četl jinak. Nesnaží se vyměňovat si názory, diskutovat, pouze prohlašuje, že něco děláš špatně. Zato on dělá všechno správně, i když většinou není nijak dobrý běžec. Baví ho ale diskuze na internetu, kde všem píše, jak to vidí on. A názory trenérů nebo odborníků? Tak ty jsou taky blbě. Prostě tomu nerozumí!

Běžec Analytik

Bez hodinek s GPS, Strydu, Core a hrudního pásu se nepohne. Po běhu analýza, grafy, statistiky. Miluje sledovat všechny ty sloupce, rychlosti, tepy, kadenci. Na základě toho vyvozuje závěry pro další tréninky a další a další. Žije jen analýzou a čísly. Když pak třeba hodinky zapomene, je jako bez ruky. Mívá pocit, že co není zaznamenané, jako by nebylo. Běžet bez měření? To prostě nejde. Takže to raději vzdá a příště už zase s technikou.

Běžec Ultra maniak

Uběhnout maraton? Pche! To je nuda, čím víc kilometrů, tím lépe. Jakmile to není ani stovka, jako by to ani běhání nebylo. Zaběhnout si desítku? No to jste se zbláznili, takové mini distance, to není nic pro něho. Zásadně sedí s mapou v ruce a hledá, jaké trasy budou pro něho výzvou. Poznáte ho snadno – i ve městě chodí v trailových botách a věci si nosí v běžecké vestě. Když má žízeň usrkne si z hadičky z camelbaku.

Běžec Reportér

Běží si to, ale každých pár metrů vše musí zdokumentovat. Už hezky ve výtahu si udělat selfíčko, to aby všichni hned věděli, že dneska fakt šel. Před domem, než se načte GPS v hodinkách, si stačí udělat selfíčko. Na tom bude vypadat nejlépe, protože pak už je červený a ani filtry pak nepomůžou. Pár metrů běží a hele, tady krásně kvete strom, to musím taky vyfotit. Když se podíváte na jeho běh, je to samé zastavování. Ovšem pak na sociálních sítích budou jeho fotky stát za to!

Běžec Milovník trailu

Běhat ve městě – tak tohle je pro něho ta největší potupa. Přece nebude běhat v té městské džungli plné asfaltu a změti baráků! Ho zajímá pouze příroda a měkký povrch, to je něco pro něho. Les, přírodní cestička, mech, kapradí. Kamínky, bahno, skály. Tohle všechno miluje stejně tak jako pořádný kopcovitý terén. Žádná rovinka, hezky nahoru ( vyšlapat to) a pak to střemhlav pustit pěkně dolů. Čistý vzduch a kyslík, to je přesně to, co jeho plíce při běhu potřebuje!

Běžec Na krásu

Běhání ho baví. Ale jen tehdy, když jsou skvělé podmínky. Když není ani moc teplo, ani moc zima. Když neprší, nefouká. Když je cestička rovná a pěkně upravená, ideální je městský park. Nasadí si velká sluchátka, oblékne si to nestylovější oblečení, co má, hlavně, aby byly vidět svaly nebo bujné vnady. Běží tak, aby se moc nezpotil, proto se dopředu připraví tunami deodorantu a také si nezapomene aplikovat svoji oblíbenou vůni klidně do vlasů, takže když běží, line se za ním parfémová čára. S rychlostí to opravdu nepřehání. Hlavně, aby u toho vypadal krásně. O tu hlavně běží.

Běžec Samotář

Opak běžce Fotím to na sítě. Nehledá potlesk. Není všude. Prostě vyjde z domu a jde běhat. V tichu, v klidu. Dělá to pro sebe. Je to pro způsob, jak tráví volný čas, vyčistí si hlavu, vymaže stres po celém dni nebo prostě pečovat o vlastní kondici. Baví ho samotný běh, protože je to čas se sebou, se svým tělem, se svými myšlenkami. Čas, kdy může bojovat sám se sebou, pracovat na své kondici i na své další cestě. Nejraději běhá, když nikde nikdo není – brzy ráno nebo později večer.

Běžec Dobíhač

Pravidelný běh je pro něj noční můrou. Závody? Tak o těch ani nepřemýšlí. Ráno si rád přispí, na obědě si přidá dortík nebo kafíčko, a tak neustále nestíhá. Denně tak aspoň 3x sprintuje na tramvaj, šalinu nebo autobus. Jinak by byl všude pozdě.

Běžec Jsem mega in

Najdete ho na místech, kde se dá potkat nejvíc běžců. Třeba na závodech, ale na těch s co největší účastí. Chce se ukázat. Vždy má všechno z nejnovějších kolekcí. Nové, nádherné boty. Super oblečení s kosmickými technologiemi, které by měly běžet za něho. Na ruce nejnovější model běžeckých hodinek. Na bicepsu pouzdro a v něm nejnovější smartphone. Sluchátka v uších. Sluneční brýle, nagelované vlasy, které se nikam nepohnou. Když běží, jen na něho koukáte a nemůžete z něho spustit oči. Je stylový, ale většinou i fakt dobře běhá.

Leave a Reply