Potřebují běžci změny?

Tak hezky na rovinu – v hodně věcech si rozumíme, ale taky v něčem jsme každý úplně jiný. Jeden z nás miluje, když věci mají spád a když je vše pokaždé jiné, ten druhý si zase libuje v zajetých kolejích, a kdy to své má jisté. Tipnete si kdo je kdo? Jenže v jednom se shodneme oba. Když se nám něco pořádně obrátí naruby, tak nás to přenese někam úplně jinam – a i my oba jsme příkladem, že změna může být v životě velmi zajímavá. Bez těch našich obratů bychom se totiž vůbec ani nepotkali!

Kdyby se před jedenácti lety Michal nerozhodl, že musí shodit svoje kila, že už ani nevyjde bez pořádného zadýchání do schodů a kdyby na poradě v práci Soňa nezahodila svoji averzi k běhu, tak byste možná ani tento článek teď nečetli. Jak to teda se změnami máme?

MICHAL

Vždycky jsem se považoval za sportovce. Jenže pak jsem zpohodlněl a dostal se s vahou přes 120 kilo a neuvědomoval si to. Bylo to strašně snadné, jenže mě to dohnalo: zdravotní problémy a neschopnost vyjít pár schodů. To byl impulz ke změně, hlavně v myšlení. Rozhodl jsem se, že už nesmím znovu zapadat do stereotypu.

Proto jsem začal běhat. Z počátku silniční běhy. Protahoval jsem vzdálenosti, ale táhlo mě to do kopců a do hor. Najednou jsem byl šťastnější, měl více energie a začal měnit svůj život.

Uběhl jsem svůj první maraton, pak maraton v horách přes 100 kilometrů až ke 100 mílím. Při běhu se cítím volný, navštívím krásná místa a získávám nové kamarády. Postupně mě ale běhání přestalo tak trochu bavit. Bylo těžší a těžší najít motivaci k dalšímu běhu. V tu chvíli mi ale došlo, že už vlastně nejsem jen běžec, zjistil jsem, že se ze mě stává alpinista. Trailový běh je jen cestou, jak být v horách a běh ve městě je příprava. Objevil jsem o další sporty: skialpy, viaferraty a lezení. Vše dohromady mi tak dává krásné možnosti, jak se dostat na další zajímavá místa a dosáhnout do výšek, o kterých se mi ani nezdálo.

Donedávna byla pro mě představa, že oběhnu francouzský Parc des Ecrins za 3 dny s přespáváním pod širákem naprosto nepředstavitelná. Vylézt na lyžích do 4000 metrů na Gran Paradiso a sjet dolů – to vše byla obrovská změna a najednou se přede mnou objevily další možnosti, kam se posunout a čeho dosáhnout.

Změna se stala součástí mého života a pomáhá mi nezrezivět na jednom místě. Díky tomu se přede mnou stále objevují nové motivace a výzvy.

SOŇA

Jelikož jsem narozená ve znamení býka, vyhovuje mi určitý řád a klídeček. K velkým změnám ve svém životě se odhodlávám sice nerada, ale zase vím, že když to překonám, tak samotná změna věcí mi ani nevadí a posune mě.

Stejně tak jsem to měla s běháním. Jak mi to připadal divný sport! Úplně mě odrazoval. Co se komu může líbit na tom, že popadá dech, píchá ho v boku, je červený jako rajče a lije z něho jako z koně? Tohle dělat dobrovolně? Nikdy! A opravdu nikdy mě nenapadlo, že běhat začnu, že v tak „pokročilém“ věku a taky,  že mi běhání totálně obrátí život na ruby. Že se z redaktorky v šatičkách a podpatcích stane holka, které nevadí, že je pořád od potu, že když vidí hezkou pěšinku, tak si říká, jak by se po ní běželo, kdekoliv přijede, jde si zaběhat a prozkoumat okolí a že kdykoliv uvidí jiného běžce a ona v té chvíli zrovna neběží, tak mu bude závidět. No a že moje svatba nebude na zámku, ale v běhu, tak by mě nenapadlo už vůbec.

A ano, zkusila jsem poprvé běhat s trenérkou, nabriefovaná jak na to. A ono to šlo, ono to běželo, ono mě nic nebolelo, nepíchalo a bylo tak krásné! Vznášela jsem se jako pták a taky jsem se tak svobodně cítila. Miluji ten pocit. Nemám ho vždy, ale když přijde, tak vím, že to je přesně ono – to, proč běhám.

Dlouho jsem se bála i změny v práci. Práce kosmetické redaktorky ve velkém vydavatelství v prestižním časopise je něco, co po čem touží řady holek, jenže být sama svým pánem má také plno výhod. A tak když jsem po deseti letech práce snů začala pracovat sama na sebe, rozvrhovat si svůj čas, mít jen zodpovědnost sama za sebe, pochopila jsem, že když si neudělám nějaký řád, tak že koláče nebudou. Jenže zase si klidně si můžu přes den „lehnout“ a nikdo nic neřekne. Když pracuji do noci nebo o víkendu, je to moje volba. Zodpovědná jsem sama za sebe a to mě prostě baví, stejně tak, že můžu jít běhat, kdykoliv se mi zachce.

Změna ano nebo ne?

Jak to teda se změnami v životě je? Podle posledního průzkumu realizovaného společností Coca-Cola pro značku vody Natura se Češi změn nebojí a my můžeme jen souhlasit. Až 85% z nich vnímá změnu ve svém životě jako nevyhnutelnou součást svého života. 39% si myslí, že je změna posune o velký kus dál, 28% tvrdí, že i když začátky byly těžké, tak že jsou rádi, ze je udělali, 20% by do změn šlo znovu. Ano, začátky jsou sice těžké, i my je měli, ale když už se ke změně rozhodnete, většinou vás posune k tomu lepšímu. Jak třeba nás k běhání, změně životního stylu i k celkové změně života. Lidem pomáhá překonat obavy z toho, že změna nedopadne podle jejich představ, nejčastěji fyzické či psychické odreagování se a podpora blízkého okolí. Jako motivaci začít dělat věci jinak Češi ve více než 60 % případů uváděli, že se chtějí cítit lépe sami pro sebe. Nejčastěji prahnou po pohybu, snížení stresu a zátěže nebo chtějí trávit více času v přírodě.

Když jsme si četli tyto výsledky průzkumu, tak nás zaujalo, že lidé nejvíce touží po změně svého vzhledu. I k tomu nám běh pomohl. Míša zhubl neskutečných 30 kilo, oba se díky běhu cítíme lépe fyzicky i psychicky. Když začnete běhat, tak se i tělo začne měnit. Vidíte to nejen na jeho vzhledu, ale také si víc říká třeba o zdravější jídlo a k běhání patří také pitný režim, protože bez vody prostě sportování nejde. Hydratace je nedílnou součástí běhu, a my máme rádi vodu Natura, protože se nám jako milovníkům trailů a přírody líbí, že pramení v nádherné přírod Adršpašsko-teplických skal a že patří mezi nejčistější a nejkvalitnější vody ve střední Evropě. Díky nízkému obsahu minerálů je vhodná ke každodenními pití, což nám vyhovuje, zvlášť v létě, kdy je u běhu pitný režim u sportu alfou a omegou.

A co vy? Máte rádi změny nebo ne? Proměnil se vám díky nějaké také váš život? Podělte se s námi o vaše příběhy!

Článek vznikl ve spolupráci s vodou Natura. 

 

Leave a Reply