Michal: Jak zhubnout a nezničit se

Jsou okamžiky, kdy si člověk musí říct: Dost! Konec výmluv! Jde se makat! Proto když jsem se po Vánocích koukal na váhu, zděsilo mě číslo atakující hmotnost parní lokomotivy. Při běhu jsem taky podobně supěl, jen ta rychlost byla jiná. Naštěstí jsem potkal několik zajímavých lidí, kteří mi pomohli začít s hubnutím a také to dělat zdravě, ne na úkor běhu.

Na veletrhu ISPO v Mnichově jsem potkal kamaráda Vláďu, kterému jsem se svěřil, že potřebuji jít s váhou dolů. Je také sportovec – má rád lezení a tam jde každé kilo cítit. Poradil mi, co funguje na něho – nízkosacharidová nebo-li ketodieta. Protože to s váhou bylo opravdu na hraně, potřeboval jsem začít radikálně, a tak jsem do toho šel. Vyřadil jsem vše, v čem bylo hodně sacharidů – přílohy, ovoce, cukr, sladkosti a nahradil to kvalitními sýry, vajíčky, šunkou a stejky. Když bylo nejhůř, jistil to malý kousek 100% čokolády nebo oříšky.

První týden byl opravdu náročný. Mluvit se mnou v zásadě nemělo smysl, protože jsem buď odpovídal jednoslovně nebo zostra. Proto jsme se se Soňou při jednom běhu pohádali a podělili se o to na sociálních sítích. Ještě ten den se nám ozvali odborníci – Michal a Hanka Štefaničovi z příbramského Cardiolabu a navrhli setkání a nejen na hubnutí, ale také jako přípravu pod odborným dohledem. Měl jsem z toho trošičku strach. Vím, že jsem do toho vlítl trošku bez rozmyslu a bál jsem se, jak dostanu vyčiněno. Děsil mě v tomto stavu i zátěžový test. Každému radím, jak by nic neměl podceňovat, udělat si vyšetření, zátěžák a vědět, co si může a co nemůže dovolit. To by mělo být samozřejmostí, jenže ani já jsem v tom nebyl na sto procent. Tohle byl můj první zátěžový test.

Začali jsme rozhovorem s kardioložkou Hankou. Co jím, jak jsem se loňský rok špatně stravoval. Zajímal ji můj zdravotní stav, jaké jsem prodělal nemoci. Pak následovalo změření tlaku a přišlo se na to, co jsem dlouho tajil, mám hypertenzi. No a už jsem byl objednaný na zevrubné vyšetření. Kromě toho jsme probrali, co bych v této dietě měl a neměl dělat, abych sice hubnul, ale abych také mohl normálně trénovat a tělo nebylo unavené a měl jsem dostatek energie.

Hned potom jsem se musel na přístroj Tanita, který dělá analýzu těla – určí svalovou hmotu, tělesný tuk a další důležité veličiny. Kdybych si na něho stoupnul před započetím diety, asi by se mi výsledek nelíbil. I teď to nebylo zrovna ideální. Vyšetření se ujal Hančin manžel Michal – bývalý profesionální sportovec, reprezentant v moderním pětiboji a stále aktivní triatlet.

Pak přišla pro mě ta zábavnější část – běh. Sice na páse a s maskou, ale pořád je to běh, takže zábava. Takže napojit na přístroje a hurá běhat. Stupňované tempo v předem  stanovených intervalech. Z počátku to byla procházka, ale když jsme se dostali ke  4min/km, už jsem si pomalu chtěl sundávat masku. Naštěstí trápení utnulo špatné došlápnutí a bezpečnostní pojistka vypla pás.

Michal mohl začít s vyhodnocením. Vypadal, že se dobře baví, zejména nad mým grafem spalování cukrů a tuků. Protože v mém těle bylo cukrů naprosté minimum, ukazoval graf neskutečné hodnoty, odpovídající nejlepším vytrvalcům. Jde to také považovat za důkaz fungování ketodiety. Má to ale háček. Výsledek testů nebyl špatný, ukázalo se, že by pro mě při správně zvoleném tréninku neměl být problém maraton pod 3:30, jen je třeba dotáhnout váhu na správnou hodnotu a dát tělu správné a kvalitní palivo.

Ketodieta, kterou jsem začal, je skvělá pro rychlé snížení váhy a zbavení se závislosti na cukrech. Takže pod dohledem odborníka může hodně pomoct lidem s velkou nadváhou. Jenže já potřebuji také trénovat a to nejhorší jsem už zhubnul. Dostal jsem tedy jasný úkol: pomalu navýšit příjem cukrů, ale v kvalitním jídle – tedy hodně zeleniny a nebát se přidat i trochu ovoce. Stále však platí zákaz slazení a přílohy velmi opatrně. V tom mi také pomáhají kalorické tabulky, které se dají propojit i chytrými hodinkami a mými tréninky. Přesně tak vím, co každý den můžu jíst a co si ještě dát můžu. Když mám náročný běh, tak i sacharidy můžu přidat. Jsou pro výkon důležité. Po počátečních problémech s během cítím, že s každým ztraceným kilem můžu lépe vybíhat kopce a že se mi navrací celková energie.

Za tři týdnu jsem zhubnul 8 kilo. Nejprve kila ubíhala rychle, teď už to není tak raketové. Do konce března bych měl mít celkově 14 kilo dole, většinu z toho v tucích. Mým cílem je dostat se z původní váhy téměř 100 kg na 80-81 kg a to se mi zatím daří, i když stále ještě nejsem na plném příjmu sacharidů, jak bych měl. Mám totiž strach, abych zase nekontrolovaně nejedl vše, co mi přijde pod ruku.

S Michalem a Hankou budeme pokračovat jednak v léčbě hypertenze a pak také v moji nadcházející přípravě. Oba nám hned od začátku sedli. Lidé stejného ražení, oba sportovci a velcí nadšenci a také profesionálové. Takže s nimi nemám problém mluvit na rovinu a nepotřebuji něco zatajovat. A tak teď i vše dělám rád a jde to tak nějak snáze. Moje výsledky to dokazují a i běhání mě více baví. A o tom to myslím hlavně je!

 

Leave a Reply