Jak se běhají Svatojánské proudy

Chcete spojit běhání v přírodě a krásný výlet okolo klikatící se Vltavy? Pak zkuste přenádherné, 18 km dlouhé trailové kolečko. Po celou dobu je na co koukat, a tak snadno zapomenete na každý ubíhající kilometr. Minulý rok  jsme ho v létě běželi a tak vřele doporučujeme!

Běháme často na různých místech nejen Česka, ale jedna z prvních trailových tras, kterou jsme si spolu dali, je ta, kterou pro Rungo.cz našel Nikola Havlík. Začíná jen kousek za Prahou, ve Štěchovicích.

Na parkovišti u informační kanceláře jsme nechali auto a vydali se po červené značce. Po necelém kilometru jsme vyběhli do lesa, pěkně po kamenité stezce do kopce. Tady si Soňa trošku stěžovala na volbu trasy, ale dneska už jí to ani nepřijde. Na kopce je se mnou už zvyklá a dokonce je má moc ráda.

18570437421_d027ea06f3_o

Po chvíli se trasa stočila na asfalt, ale zůstala v lese. Užívali jsme si naprostého klidu, zcela sami jsme probíhali nikým nerušeni až k prvním náznakům výhledů na údolí Vltavy. Pak jen asi kilometrový seběh do obce Třebenice.

S ohledem na omezený čas jsme se nešli podívat na hráz, ale když si na něj naplánujete chvíli, určitě si tam zajděte. My jsme vyrazili rovnou po naučné stezce Svatojanských proudů.

18564594322_23733e7292_o

Tady začala opravdová nádhera – doporučujeme zejména výhledy. Trasa vede podél břehu Vltavy, na na druhé straně se střídá les se skálami. Když budete mít štěstí, uvidíte tu třeba projíždějící výletní parník, který sem vozí turisty až z Prahy.

Cesta se proplétá záhyby nad břehem, dovádí nás k oboře. Ten, kdo tady běží poprvé, se trochu podiví a znejistí, zda může projít brankou. Může, jen je potřeba za sebou opět zavřít.

Najednou se před námi objevil do skály vytesaný tunel – magické, tajemné místo, plné černočerné tmy. Při vbíhání se trochu obáváme, zda nevrazíme hlavou do stropu, ale naštěstí je dost vysoký. A taky fotogenický, tak si v něm uděláme pár zajímavých snímků a vyrážíme dál.

18382637740_bbd4e91e00_o

Úzkou pěšinkou přebíháme po skále, pod námi šumí Vltava a my vnímáme přírodní krásy – lesy se střídají se skalami a někdy jste tak blízko řece, že by si člověk skoro až zaplaval nebo v ní smočil unavené nohy. Dáale probíháme tradičními trampskými osadami, až se dostáváme k přečerpávací elektrárně. Stále je na co se dívat, čekají nás pořád nová a nová překvapení – příroda si tu prostě s břehy, lesy i vodou vyhrála.

Od elektrárny nás čeká už jen pohodový seběh zpátky do Štěchovic. Jsme pozitivně naladění, malinko unavení a tak se ještě zastavujeme doplnit energii v místní cukrárně a pak hurá domů.

Total distance: 17946 m
Max elevation: 0 m
Min elevation: 0 m
Total climbing: 0 m
Total descent: 0 m
Download file: svatojanske-proudy.gpx

Datové podklady neobsahují výškový profil.
Pro stažení klikněte pravým tlačítkem na „stáhnout“ a pak zvolte „uložit jako“…

1 komentář

Leave a Reply