5 nejlepších rad, které jsem dostal jako pokročilý

Minule vám Soňa předala svoje nejlepší začátečnické rady. Tentokrát mám pro vás ty, které mi pomohly se v běhu zlepšovat a vyhnout se nejenom zdravotním problémům. Fungují!

Odpočívej

Když jsem se do běhání pořádně opřel, tak mi tohle fakt pomohlo. Běhal jsem co to šlo, stres z práce jsem chodil vyběhat každý den a na regeneraci jsme moc nemyslel. Po měsíci s naběhanými 400 kilometry, mě dohnal zánět okostice a léčil jsem se z toho přes měsíc. Pokud nechcete dopadnout stejně, myslete na to, že dva dny v týdnu je vhodné věnovat se odpočinku. Jeden z toho je dobré vyplnit třeba plaváním nebo jiným kompenzačním sportem.

Protahuj se

Přiznávám, občas to s tréninky přeháním a běhám až na hraně. Proto mne už dvakrát dohnalo svalové zranění. Často slýchám –  protahuj se vyhneš se problémům a je to pravda. I Soňa mne do toho nutí, ona na to nikdy nezapomíná. Kdybych se dříve protahoval tak, jako nyní, některým zdravotním problémům bych se určitě vyhnul.

Cvič střed těla

Při delších bězích a v sebězích je hodně znát, když tělo není celkově posílené. Samotné silné nohy nestačí. Jakmile jsem začal cvičit, zjistil jsem, že když posiluji střed těla a ruce, běhá se mi lépe, méně se při běhu kroutím a v sebězích déle zvládám vyšší tempo.

Vybírej si větší boty

Po svém prvním půlmaratonu jsem měl zkrvavené nehty a nohy plné puchýřů. Udělal jsem totiž školáckou chybu – boty jsem si pořídil jen o půl čísla větší, než v jakých chodím běžně. Dnes si je vybírám tak, abych měl dostatek prostoru nejen ve špičce, ale i kolem celých prstů. Je potřeba také počítat s tím, že po deseti a více kilometrech noha nateče a může být až o číslo větší!

Plánuj

Kdykoliv jsem se chtěl zlepšit nebo jsem přestal mít chuť běhat, udělal jsem si plán a vždy vybíhal podle něho. Zlepšení bylo znát  – vždy jsem se donutil jít ven a vyběhnout. Pokud se chcete opravdu posunout, domluvte se s trenérem tak, jako jsme to udělal já v přípravě na moji první stovku.

Leave a Reply