Kompresky pod pokličkou

Že kompresní podkolenky a návleky milujeme, není žádným tajemstvím. Běhá se nám a trénuje s nimi lépe. Jak se však vymýšlejí, vyrábějí a zpracovávají? Dnes jsme se na vše byli podívat.

Kompresních značek je několik. My jsme patrioti a tak už dlouho běháme v české značce Royal Bay. Natrénovali jsme v ní tisíce kilometrů, absolvovali několik maratonů, nespočet závodů i horských běhů. Když jsme dostali možnost se podívat do výrobny v krkonošském Vrchlabí, nezaváhali jsme ani chvilku. Zvlášť se nám zalíbila informace, že firma chystá jednu žhavou běžeckou novinku a my ji jako jedni z prvních uvidíme a budeme moct otestovat.

28309964325_bfaa68b417_o

Vývoj a výroba firmy Aries se nachází v historické budově Škodovky. I přes to působí velmi svěže. Vyrábí zde zejména zdravotnické a punčochové zboží. Díky svým zkušenostem s kompresními zdravotními výrobky zde před několika lety začali vyvíjet a vyrábět pod značkou Royal Bay kompresní sportovní produkty. Nosí ji takoví sportovci, jako je třeba jeden z našich nejlepších horských běžců Ondra Fejfar a letos na olympiádě v Riu je uvidíte i na nohách slovenských kolegů.

28310095195_d43e31018e_o

Když vcházíme do budovy, ucítíme známou vůni. Svěží květinovou, kterou kdysi voněly naše nové kompresky. Kdyby nás sem někdo postavil se zavázanýma očima, věděli bychom přesně, kde jsme. To se nedá splést! Vcházíme do neveliké, světlé haly, v řadách zde stojí mnoho strojů. Slyšíme zvuky, které při pletení vydávají. Vypadají jako pavouci, kteří splétají svoje sítě. Z klubek se táhne mnoho nití….stroje pracují….za několik minut vždy vypadne jeden návlek či podkolenka. Pracovnice ji vezme do rukou, prohlídne a přidá k dalším, které půjdou na barvení.

Barví se většinou návleky a punčochové zboží, upletené z bílé příze. Podkolenky jsou již přímo z barvené. Barvící přístroje vypadají jako velké pračky. Tady se také produkty „navoňují“ v posledním, avivážním programu. Pak vysušit a nachystat na zažehlování loga a reflexních prvků.

27694128723_bdc5eb42ee_o

Z výroby se dostáváme doslova do laboratoře. Zde se výrobky testují. Ověřuje se, jestli je komprese v každém místě správná a jestli výsledná ponožka, podkolenka nebo návlek přesně dělá to, co má. Nic neškrtí, neubližuje, ale naopak pomáhá regenerovat a také léčí. Protože tady firma Aries nevyrábí jen špičkové oblečení na sport, ale také zdravotnické pomůcky.

28231274381_3731337360_o

28205890332_1ebdb75b37_o

Přecházíme do „tajné“ dílny vývoje. Zde se připravují zcela nové výrobky. Je jich tady hned několik – novinky na nejbližší rok až dva. Je nač se těšit. Odborníci na prototypech velmi pečlivě ladí detaily výrobků, o kterých jsme zatím u Royal Bay ani neslyšeli. Jsme nadšeni. Vidíme, co vše se chystá a nevycházíme z údivu.

28028515300_03ffc381b7_o

Nabuzení z tolika dojmů se jdeme znovu pořádně podívat, jak vše vlastně vzniká. Šéf vývoje, David Šulc, nám vysvětluje, proč jejich ponožky nikde nedřou a švy, které na každé ponožce jsou, jsou téměř neviditelné. Pozorovat stroj, který je snad přesnější, než švýcarské hodinky, je fascinující. Říkáme si, že pokaždé, když si teď budeme oblékat kompresky, vzpomeneme si určitě na tu neuvěřitelně přesnou pavoučí práci. Na stroj, který vykouzlí za několik minut takovou práci a s jakýmkoli myslitelným vzorem.

Ještě se ale nedostáváme k tomu nejdůležitějšímu – novince, kvůli které jsme sem přijeli. Na trh půjde na konci léta a my si ji můžeme jako jedni z prvních prohlédnout. Je to opravdová pecka. Osaháváme si materiál, prohlížíme neotřelý vzhled a už se nemůžeme dočkat začátku testování, takže teď už jen netrpělivě stříháme metr, kdy ji budeme mít. A náš dojem z dnešního dne? Až si zase podkolenky budeme nasazovat, určitě si vzpomeneme na místo a všechny, kdo za nimi stojí. A o to víc rádi je ještě budeme nosit.

2 komentáře

  1. Že by kompresní kraťasy, který už před nějakým časem RB testovali? 🙂 Btw, vůně nových Roal Bay je úžasná :))

Leave a Reply