Co jím, abych běhala lépe

Ať chceme nebo ne, jídlo běhání ovlivňuje pořádně. Tady jsou 4 věci, které se mi osvědčily užívat:

1. Ajurvéda na svalstvo

IMG_2746

Když byla v květnu v Indii, nadchla jsem se tam pro ajurvédu. Když jsem měla na začátku prázdnin problémy s přetíženým stehenním svalem, od kterého mě dost bolelo koleno, koupila jsem si ajurvédský bylinný přípravek Mamsaprash Svalstvo a síla od Everest Ayurveda. Výrobce ho označuje jako bylinný džem. Zjednodušeně řečeno, jsou to jakási povidla, složená z různých druhů indického sušeného ovoce, bohatého na antioxidanty a také z nejrůznějších bylinek, které dohromady posilují svalovou tkáň, dodávají energii a celkově regenerují tělo sportovce. Upřímně – chuťově nic moc, ale když se „povidla“ smíchají s vodou, dá se to rychle a snadno vypít. A účinek? Mamsaprash jsem užívala dvakrát denně lžičku asi měsíc a rychle jsem se regenerovala. Nemůžu však říct, že to bylo jen tímto přípravkem, protože jsem také rehabilitovala a začínala běhat velmi pomalu a postupně.

2. Spirulina pro energii

IMG_2777

Občas se mi kamarádi smějí, že jsem specialistka na potravinové doplňky. Pořád něco užívám. Snažím se ale, aby toho nebylo moc a přípravky byly přírodního původu. Když jsem se před časem seznámila s Veronikou, která vlastní úžasný web o zdravém životním stylu mygreenlife.info a prodává tám superpotraviny v bio kvalitě, poradila mi, abych jako běžkyně začala užívat spirulinu – což je speciální sušená řasa, velmi bohatá na výživné látky: vitamíny, minerály, enzymy, aminokyseliny, proteiny a další cenné látky. Já si vybrala Spirulinu Barley, ke které je ještě přidaný mladý ječmen. Vědecky bylo dokázáno, že díky spirulině se svaly budou po tréninku lépe regenerovat, zvyšuje výkonnost, okysličuje svaly a celkově pomáhá při výkonu. Já brala spirulinu dva měsíce, třikrát denně a musím říct, že jsem se opravdu cítila lépe a snadněji zvládala tréninky a hlavně tu spoustu závodů, na kterých jsme doteď s Michalem byli.

3. Zdravá a lahodná sůl

IMG_0213

I když zdravě jím a snažím se také zdravě žít, mým velkým neduhem je přílišné solení. Solím hodně a vím, že to pro tělo není dobré. Kamarádka mi však před časem darovala sůl z Mallorcy – Flor de Sal, která se tu získává z mořské soli odpařováním. Krystalky jsou bohaté minerální látky a těžili je tu už staří Římané. Dnes tuto sůl používají i michellinští kuchaři. Proč? Je lahodná a také velmi  zdravá – obsahuje 20x více hořčíku a 2x více draslíku, než běžná mořská sůl a k tomu ještě 80 minerálních a stopových látek navíc. Má fantastickou chuť a já si nejvíce ujíždím na jejich ochucených variantách – díky přidaným bylinkám a koření jídlo dostane výraznější chuť a já pak i méně solím. Mojí favoritkou je sůl s ibiškovým květem – má výraznou kořeněně-nakyslou chuť a je vynikající například do zeleninových salátů.

4. Ovesné tyčinky před během

IMG_2754

Zejména o víkendech, kdy chodíváme s Michalem běhat, jsem řešila dilema. Jak jíst? Ráda si totiž pospím a tak snídáme dost pozdě. Takže chodíme běhat tak za dvě hodiny po snídani, to už ale cítím, že se blíží doba oběda a pomalu začínám mít hlad. Když se však nenajím, tak na běhání nemám energii a občas pak trénink nestojí za nic. Jednou jsem ji zkusila a od té doby už na ni nedám před během dopustit  – na tyčinku Flapjack. Já tomu říkám, že se jedná o vločkovou kaši slisovanou do tyčinky. Je to velká dobrota ( zejména mi teď chutná varianta hořká čokoláda s banánem) a dokonce se teď prodává v bezlepkové variantě. Stačí mi půlka tyčinky a můžu jít hned běhat. Nic mi neskáče v žaludku a krásně s ní dám i běh okolo dvaceti kilometrů. Ráda je také jím před tréninky v týdnu, kdy jdu běhat hned z práce nebo ji jím těsně před závody.

Leave a Reply