Sonin test: jak se běhá ve Skechers

O Skechers, americké značce pestrobarevných streetových tenisek jsem si myslela, že se v jejich botách dá velmi pohodlně chodit po městě a že je nosí hlavně popové hvězdičky. Ale že mají také boty na běhání, by mě ani ve snu nenapadlo. Tak to bude něco, říkala jsem si. Ovšem až do doby, než jsem je vyzkoušela.

Ještě nikdy jsem k žádným běžeckým botám nebyla tak skeptická. Jenže už v zimě je otestoval Michal a byl s nima spokojený. Na sněhu skvěle držely, byly komfortní, jedinou výtku měl snad Michal k prodyšnosti, kvůli nepromokavé mebráně. Jeho test si můžete přečíst tady.

Když jsem si zjišťovala, jaký typ bych chtěla, zaujaly mě GoRun 4, model 2016 – rychlostní odpružené silničky, které získaly ocenění redaktorů amerického běžeckého magazínu Runner’s World Editor’s Choice Award. Co mě u nich opravdu překvapilo, byl fakt, že na rozdíl od jiných značek, nová kolekce běžeckých bot do obchodů dorazila skoro až v létě. Ale vyplatilo se čekat.

IMG_4271

Jsem žena a tak dám kromě funkčnosti i na vzhled. Růžová barva proto u mě zvítězila na plné čáře. Trošku jsem však váhala s výběrem velikosti. U Skechers ovšem platí, že boty jsou skoro o číslo menší, než máte nohu normálně. Proto jsem přemýšlela, jestli si vybrat botu 37 nebo 36,5. Když jsem však popobíhala po prodejně, lépe jsem se cítila v těch větších – 37. U běžeckých bot je vždy lepší, když jsou větší a dají se tkaničkama stánout, než když vám pak zmodrají nehty.

Boty jsem testovala celé léto. Můj první běh byl s Michalem do Chuchelského háje, kde jsme hned napoprvé pěkně zmokli, avšak boty to ustály báječně. A můj pocit? Lehké jako pírko, na noze jsem je téměř necítila a běh tak byl snadnější. Pohodlné a velmi pružné. Podrážka seděla dobře na suchém asfaltu a neprokluzovala ani na mokrém. Boty zvládly i mírný terén. Prostě jsem v nich měla neskutečně skvělý pocit z běhu. Byla jsem překvapená.

30052214821_2a4ba8fe0c_o

Stejné pocity jsem měla pokaždé, když jsem je proběhla. Dobře zvládaly i tréninky do 20 km. Ocenila jsem na nich zejména díry v patě – díky tomu se snadno obouvaly a vyzouvaly. Materiál svršku ( který je vyrobený z jednoho kusu) dobře větral i v letních parnech a rychle usychal, když byly mokré od deště. Ploché tkaničky zajistily, že se boty nerozvazovaly.

IMG_4383u

A moje resumé? Skechers GoRun4 2016 jsou skvělé boty pro všechny běžkyně, které ve městě čekají od bot extrémní komfort a velmi nízkou váhu. Nejsem si však jistá, jak se bude velmi lehká pěna chovat po naběhání po 300-400 kilometrů, ale po mých zhruba stech ( bot mám hodně a tak je často střídám) se na nich žádné větší opotřebení neprojevilo. Co bych na nich ještě vylepšila, jsou větší reflexní prvky, které jsou kvůli bezpečnosti v šeru a ve tmě pro mne velmi důležité.

IMG_4386

Pokud stale váháte, zda je zkusit, tak vás možná přesvědčí i fakt, že v botách Skechers se vyhrává také bostonský maraton. Já beru zpět moje počáteční rozpaky a musím říct, že patří k jedněm z mých nejoblíbenějších bot – na takové to příjemné běhání, kdy chci mít z běhu ten nejlepší pocit a vychutnat si ho.

30023132882_e09c8a4f6c_oA kdo potřebuje více technických detailů, tak tady jsou:

  • Zlepšená prodyšnost a flexibilita
  • Prostornější část pro prsty
  • New GOknit – měkké bezešvé síťoviny s lehkými překryvy
  • Jeden kus horního materiálu navržen tak, aby poskytoval co nejvíce pohodlí
  • Průhledné tištěné vyztužené očka pro bezproblémovou životnost
  • GOimpulse ™ Senzory poskytují flexibilitu a zpětnou vazbu
  • M-Strike® Technology
  • Vyjímatelná stélka pro zjemnění došlapu
  • 4 mm sklon podrážky pod patou
  • Resalyte® stélka – patentovaná lehká vstřikovaná sloučenina pomáhá absorbovat dopad
  • Resalyte® Power Pillar™ poskytuje měkké a citlivé došlapy

Leave a Reply