4 tipy – co piju, abych běhala lépe

Není žádným tajemstvím, že miluju potravinové doplňky a moc ráda je zkouším. Tady jsou čtyři, které se pijí, mám je dokonale odzkoušené a fungují mi. Každý je na něco jiného. Neužívám je pořád a všechny dohromady, ale podle toho, jak to zrovna moje tělo potřebuje. Jaké to jsou?

1. Na energii, imunitu a celkovou revitalizaci – ajurvédské tonikum

Když jsme byli loni na běžeckém víkendu v resortu Svatá Kateřina na Vysočině, kde mají ajurvédské ozdravné pobyty, na jedné přednášce mi známá jogínka Zuzka Klingrová poradila přípravek chyawanprash. „Čavanpraš“ je tradiční ajurvédský přípravek, prodává ho několik značek, ale ne všechny jsou tak účinné a hlavně ne vždy dobře chutnají. Zuzkou mi byl doporučený od značky Dabur, který je fakt lahodný a jde v něm výrazně cítit skořice. Je to vlastně jakási marmeláda, která konzistencí i barvou připomíná povidla. Skládá se z různého ovoce, bylinek, koření a dohromady je to směs, která je úžasná na revitalizaci a celkové posílení organismu. Čas od času si s ním dělám kúru, kdy doberu celé, půlkilové balení. A jak ho užívám? Ráno nalačno vypiju sklenici teplé vody smíchanou s jednou lžičkou čavanpraše, spolu s čerstvou šťávou z půlky citrónu. Skvěle mi to nastartuje den, dodá mi to energii a cítím se pak prostě dobře. Chyawanprash se dá sehnat na internetu nebo v prodejnách se zdravou, alternativní výživou. Já mám ráda ten bez přidaného cukru, není tak sladký, jako ten klasický. Dovezla jsem si jich teď z Indie několik, protože tam bohužel stojí jen zlomek ceny, co tady.

2. Proti únavě – železo

Poslední dobou jsem bývala dost unavená. Jedla jsem zdravě, dostatečně pila, dlouho jsem spala a pořád to nebylo ono. Kamarádka se mě zeptala, jestli mi, jako běžkyni, náhodou nechybí železo. Tak jsem zkusila přípravek Floradix železo, což je vlatně ovocná koncetrovaná šťáva, obsahující kromě železa v tekuté formě také vitamíny C a B. Měla ho kdysi moje sestra a pomohl jí. Dávkování je trochu pro mě problematické – musí se jíst půl hodiny před snídaní ( to zvládám, když hned vstanu), ale také půl hodiny před večeří – což nezvládám, protože když dorazím večer hladová z práce, tak se okamžitě musím najíst a ne čekat půl hodiny. Koncentrát ( který dobře ovocně chutná) tedy piju jen ráno a musím říct, že i tak jsem za pár dní cítila, že únava je ta tam.

3. Na klouby, vlasy a pleť – rybí kolagen

Občas mě při běhání pobolívají klouby a tak jsem hledala něco, co by mi je posílilo. Objevila jsem čistý, koncentrovaný rybí kolagen Collalloc. Je to prášek, který se smíchá s vodou, ideálně v šejkru s mřížkou, kdy je pak hotový hned. Vznikne tak čirá tekutina téměř bez chuti, žádnou „rybinu“ nečekejte. Na rozdíl od jiných přípravků má dvě výhody: je bioaktivní, což znamená, že tělo ho skvěle přijímá a také má opravdu vysokou koncentraci kolagenu. Brala jsem ho několik měsíců a první výsledky jsem pocítila asi po měsíci. Kolenům se ulevilo a přestaly mi i „praskat“. Co mě ale jako vedlejší účinek nadchlo nejvíce, že mi rybí kolagen zlepšil a vyhladil pleť, dost se mi zpevnily nehty a posílily vlasy. Paráda!

4. Dodání energie po závodě – regenerační nápoj

Všimla jsem si, že když tvrdě trénuji, někdy se pak cítím dobře a jindy dost zničeně. Samozřejmě, že v tom hraje více faktorů, ale vypozorovala jsem, že když tělu dám ihned po výkonu najíst nebo si dám speciální koktejl, cítím se o moc lépe. Už asi tři roky nedám dopustit na nápoj Regener od Nutrendu. Je sice táááák sladký a má dost silné příchutě, ale funguje naprosto dokonale! Obsahuje vše, co tělo potřebuje – BCAA, antioxidanty, minerály a další věci, které zajistí to, že tělo pak není tak unavené a lépe se regeneruje. Dost mi Regener pomohl na štafetovém závodě Vltava Run, kde se běželo během víkendu několik úseků a na každý jsem musela být ve formě. Nejraději mám příchuť červené ovoce a na cestování nebo na tréninky jsou praktické jednotlivě balené dávky.

Leave a Reply