Co děláme v zimě, ať máme dost energie nejen na běhání

Jedno z nejospalejších období roku je tady. Tělu chybí sluníčko, světlo i vitamíny. Vstávat z postele je tak těžké, natož trénovat a vydávat ze sebe to nejlepší. Jenže proč ztratit jeden z důležitých měsíců na přípravu? Aby se nám únava vyhnula plným obloukem, tak se nám nejvíce osvědčilo toto:

Soňa

Už několik let, ráno nalačno, piju teplou vodu s čerstvě vymačkaným citrónem. Dělají to tak i jogíni. Nastartuje to zažívání, zrychlí to metabolismus a já se cítím pak celý den dobře. Jenže tuto zimu jsem to trošku obměnila. Michalova maminka studuje čínskou medicínu a tak se divila, že v zimě piju citrón, který organismus ochlazuje. Když jsme u ní byli o Vánocích a já se po něm sháněla, doporučila mi místo toho jablečný ocet. Upřímně – voda s citrónem chutná o moc lépe, ale voda s čajovou lžičkou jablečného octa se brčkem dá rychle vysrknout. Ocet mi teď opravdu více vyhovuje. Nejsem pak tolik zimomřivá a mému tělu tento nápoj vyhovuje. Důležité je však mít kvalitní jablečný ocet. Na tom nikdy nešetřím! Kupuji si bio a nefiltrovaný – že neprošel filtrací lze poznat podle jeho barvy – vypadá podobně, jako jablečný mošt.

Michal

Tak teplou vodu s octem jako Sonička bych opravdu nedal, ale v dost věcech se od ní inspiruju. Je maniak do potravinových doplňků a pořád nějaké testuje a zkouší. Před koncem roku přišla celá nadšená od naturopatky a donesla si zvláštní nápoj a taky nějaké přírodní vitamíny. Nevěnoval jsem tomu moc pozornost, ale těsně před Vánocema viděla, jak jsem ze všeho unavený a přetažený a nabídla mi, ať to taky zkusím. Nedůvěřivě jsem si prohlédl složení a zjistil, že to jsou vitamíny ve správné kombinaci tak, jak mám naučeno, že fungují. Avšak místo chemických doplňků jsou zcela přírodní a to mě nadchlo. Od té doby beru jejich přírodní B-komplex s vitamínem C a taky piju ten zvláštní zelený nápoj se všemi těmi superfoods a dalšími účinnými látkami. Jmenuje se příznačně – Life Drink. Byl jsem překvapený, jak to zafungovalo a obojí mě opravdu nakoplo. Bohužel já sám to zapomínám pravidelně brát, avšak je tu naštěstí Sonička a ta mi to vždycky nachystá. Co mě ale ráno zaručeně nastartuje, podobně, jako ji ocet? Ranní sprcha horkou a studenou vodou. Úplně cítím, jak ze mě stéká únava a do žil se mi vlévá energie. (poznámka Soni: Ano, to je pravda. Kdysi jsem nechápala, proč se Michal ráno sprchuje, když ví, že třeba za chvíli půjdeme běhat)

Oba

Tento bod budete znát určitě všichni a možná si řeknete, že takovou radu jste si mohli naordinovat sami. Jenže my bez toho být nemůžeme a je to jedna z našich nejdůležitějších věcí na energii: spánek. Připadá nám, že ho potřebujeme čím dál víc a obzvlášť v zimě. A to aspoň osm hodin a klidně i více. Ano, zatím si tento komfort můžeme dovolit a tak ho hojně využíváme. Bohužel nejsme ani sovy, ani skřivani (hlavně Sonička a Michal se jí v tom rád přizpůsobí). Spát chodíme okolo jedenácté a vstáváme po sedmé. Pokud potřebujeme rychle usnout, používáme v ložnici do vzduchu speciální přírodní aromaterapeutický sprej, který obsahuje uklidňující a spánek podporující látky. Stačí 1-2 střiky do vzduchu a ještě lépe se nám usíná.

Vzájemná podpora. Skoro nejvíce nám energii dodá naše vzájemná podpora. Když běžíme spolu, je to hned o 1000% lepší. Teda za předpokladu, že si jeden nepostaví hlavu a to je pak pravý opak. Když jeden druhému řekne něco, co se mu v té chvíli zrovna nelíbí, energie je rázem pryč. Hlavně Michal v tu chvíli zastavuje a potřebuje se rozdýchat, aby pak mohl znovu pokračovat. Když je naštavná Soňa , běží jako o závod.

Pokud máte i vy nějaký tajný recept na zaručenou dávku energie, napište nám zde pod článek nebo na náš facebook. Budeme se těšit! 

4 komentáře

    1. Ahoj Verko, diky za komentar. Meditace taky super, mne vyhovuje restore joga, vycisti hlavu a taky nabije. Zdravime!

Leave a Reply