5 osvědčených tipů, jak běhat v dešti

Foto: Dominik Bartoň

Přestáváte běhat, kdykoliv zaprší? Přitom se i v dešti dá skvěle trénovat, běh v něm je zábavný a rozmary počasí vás nemusí nijak omezovat. Důležité je jen dodržet několik pravidel: 

Nebojte se mokra

Déšť sice často odrazuje od běhání, ale přece nejsme z cukru. Copak se stejně nezpotíte? Není nakonec zmoknutí lepší? Při běhu osvěží, organismus se nepřehřívá jako při třicítkách a zároveň je to příjemná osvěžující sprška. A nemějte strach z nachlazení. Když se hýbete, tak vůbec nevadí, že jste celí promočení a že máte mokrou i hlavu.

Vyberte si správné boty

Déšť nepřináší ale jen výhody. Je dobré myslet na kvalitní obutí, důležitá je správná podrážka neboli podešev. Měla by být z měkké přilnavé gumy s vhodným vzorkem podle terénu, ale ani na silnici by neměl být hladký. Pozor na boty s Goretexem nebo jinou membránou. Ty se hodí do trávy, rosy, sněhu nebo jako vysoké boty na trek v horách. Při běhu v dešti je to spíše na škodu, protože pokud vám do boty zateče vrchem, membrána uzavře vodu v botě a vy si pak jen krásně čvachtáte.

Zvolte správné oblečení

Jednou z velkých chyb je přehánět to s oblečením. Všemožné běžecké pláštěnky, silné bundy jsou fajn před tréninkem nebo v batohu pro případ zastavení. Při samotném běhu v lehkém dešti je lepší lehké funkční oblečení. Bundy s membránou se hodí spíše do extrémního deště a do hor. Ochrání totiž i proti chladu, pokud není moc chladno. Funkční triko uschne rychle, avšak v pláštěnce se při běhu jen zapaříte a běhání vám v ní nepůjde.

Dbejte na vhodné tempo

Když začne pršet, je to jako při jízdě v autě. Musíte běh přizpůsobit stavu a povaze trasy. Zatáčky je třeba kroužit větším obloukem a znatelně pomaleji, než za sucha. Zdá se to jako naprosto logické, ale v zápalu boje se na to zapomene a pak není o pády nouze.

Jakmile se k dešti přidá ochlazení, je tady další důvod pro změnu tempa. V chladnu zapomeňte na sprinty a pusťte se spíše do vytrvalosti. Lépe se tak připravíte na nadcházející sezónu.

Utíkejte do sucha

Pokud jste zvyklí se po doběhu v létě protahovat, tak po dešti to udělejte raději jinak. Rychle se běžte domů do tepla osprchovat, osušit a až potom se protáhněte. Těch pár minut se nic nestane a je to lepší, než se nachladit a pak ležet několik dní v posteli s horečkou. Vždy myslete na to, že se nenachladíte ani mokří přímo při běhu, ale když se z mokrého ihned po tréninku nevyslečete a neusušíte se.

Tak co vy, přemůže vás za deště lenost nebo na počasí nehledíte a běžíte i kdyby trakaře padaly?

Leave a Reply