Zvládněte konečně běhat na sněhu a ledu

Když jsme začínali, tak pro nás byla první běžecká zima trošku strašákem. Přitom jsme zjistili, že to není až taková věda a že i toto období má své kouzlo, zvlášť, když napadne sníh. Tady jsou odpovědi na otázky, které na toto téma dostáváme nejčastěji:

Jak běhat ve sněhu?

Dotaz slýcháme ještě s dovětkem – nechci si ublížit, a tak na sněhu a náledí raději nevybíhám. Jenže to je škoda. Základem jsou dobré boty, o výběru jsme psali minule. To ale není vše. Další krokem je běhat více zeširoka. Při běhu na silnici za sucha dopadají nohy hned pod tělo, ale na sněhu a náledí je potřeba běhat trošičku rozvážněji, mít širší krok, ale zároveň kratší. Snažit se skákat co nejméně. Nezapomínejte také vždy před odrazem došlápnout na celé chodidlo, abyste nohu stabilizovali a až potom přecházet do odrazu. Někdy je to ale fakt náročné a na kluzkém povrchu také nebezpečné. V takovém případě si bereme na boty nesmeky nebo rovnou hřebové boty od specialisty Icebug ze Švédska. Obojí se krásně do sněhu nebo do ledu „zakousne“ a vy máte lepší stabilitu a také jistotu kroku. Je to opravdu velká pomoc.

Co dělat, když namrzne?

Mráz může být dost zrádný. Střídají se hladká místa s pevnými a tam, kde dříve bylo bláto, hrozí nepříjemný tvrdý nerovný povrch. Na to vše je potřeba se připravit a dopředu s klouzáním počítat. Platí opět pravidlo o došlápnutí celé nohy. Pak ani nevadí že se sklouznete, protože na celé noze budete mít stabilitu a další krok vše zachrání. Pádu také předejdete běháním v mírném náklonu dopředu. Pokud běžíte v záklonu (to se většinou děje, když máte strach) tak je riziko, že podklouznete a spadnete dozadu. Ruce automaticky vyletí vzad a rázem máte vymknutá obě zápěstí a naraženou kostrč, v horším případě otřes mozku. Kdežto při správném držení těla a náklonu dopředu, při podklouznutí jen položíte na zem druhou nohu a situace je rázem zachráněna. Skvěle tu pomůžou opěr hřebové boty nebo nesmeky.

Nenachladím se?

I když je opravdu pořádná zima a mráz, když se rozběhnete, bude vám i v málo oblečení brzy teplo. Důležité je vrstvit a používat funkční materiály, které odvedou pot od těla. Když je tělo v pohybu, nenachladí se. Onemocníte však velmi snadno, když ve zpoceném oblečení budete stát na místě a ihned po doběhu nepůjdete dovnitř, hned neosprchujte a nepřevlečete do suchého. Pokud se nemáte možnost osprchovat, setřete si ručníkem pot a ihned se převlečte. Takže žádné povídání po tréninku – tělo pak velmi snadno prochladne. Vše si řekněte, až budete až v suchém a teplém oblečení. Nezapomínejte také na hřejivou čepici, i v zimě bývají vlasy po běhu mokré a zpocené.

Proč mám zpomalit?

Zpomalení – to není jen o bezpečnosti. V zimě hrozí daleko častěji svalová zranění, protože je tělo studené, a tak nefunguje optimálně. V tomto období se nám ale také zpomaluje metabolismus, a tak jsou pomalé běhy v aerobním pásmu velice účinné, v souladu s fungováním našeho těla. Na zrychlení bude dost času na jaře.

Nač potřebuji čepici a rukavice?

Nechápeme, jak někdo ve velké zimě může běhat bez ničeho na hlavě – tou se totiž ztrácí nejvíce tepla. Jen si zkuste ve stejný den vyběhnout kousek bez čepice a pak si ji nasaďte. Uvidíte, že vám pak bude o dost tepleji. Nesmí to však být příliš teplá, vlněná čepice. V té se budete jen potit. Opět by měla být tenká a z funkčního materiálu. Soňa nedá dopustit na čepice s otvorem pro culík – je to praktické a vypadá to také hezky. Michal čepicím moc neholduje, proto nosí čelenky. Stejně tak se teplo vytrácí i rukama. My používáme běžecké, funkční rukavice. Nejsou nijak extrémně teplé, ruce se při běhu po nějaké chvíli zahřejí, ale přesto chrání končetiny před chladem a nepřízní počasí a je vám pak i při běhu komfortněji.

Nebojte se zimního běhu, užívejte si krásy zimní přírody a pokud máte nějaké další otázky nejen k zimnímu běhání, zeptejte se zde pod článkem nebo na našem facebooku.

Leave a Reply