Stryd: Chytrý pomocník v tréninku i při závodech

Při tréninku neustále řeším, jak vše zvládnout, když nemám tolik času na trénování, kolik bych si ho představoval. Při závodech mám naopak problém odhadnout optimální tempo, které zvládnu držet po celou dobu, a přitom se nebudu flákat. S tím vším mi teď pomáhá Stryd. Malá, chytrá věcička, která však toho umí opravdu hodně. 

Cyklisti jsou na měření wattů zvyklí, ale pro běh je to stále relativně nový pojem. Nejznámějším a podle všeho také nejpřesnějším měřičem výkonu pro běh je Stryd. Rozhodl jsem se vyzkoušet, jestli mi dokáže pomoct lépe zvládnout tréninky a závody.

Jedná se o miniaturní footpod, který se zacvakne na tkaničky a pomocí gyroskopického akcelerometru přesně snímá odraz i dopad. Při započtení váhy běžce pak z těchto údajů dokáže vypočítat vynaloženou práci. Model Wind navíc do výpočtu započte sílu větru, ta totiž může být někdy dost zásadní.

Ze zátěžového testu v Cardiolabu jsem měl dopředu spočítané výkonové zóny, ve kterých bych měl běhat. Já si ale zkusil určit tyto zóny přímo Strydem a výsledek byl překvapivě velmi podobný tomu ze zátěžového testu. K tomuto výpočtu vedou dvě cesty: jednou je test speciálně sestavený pro určení zón – tedy běh ve stupňované zátěži předepsané Strydem. Druhou možností je dlouhý běh v závodním tempu. Sám jsem zvolil druhou možnost. Jednak jsem zkusil několik velmi rychlých kratších běhů a pár kopečků běžet na maximum a potom jsem zkusil třicet kilometrů v závodním tempu. Výsledkem byly určené výkonové zóny, ale také křivka určující, jak dlouho dokážu zůstat v určité zátěži.

S pomocí křivky jde velmi dobře určit výkon, kterým bych měl běžet v podstatě jakkoliv dlouhý závod. Aby to ale běžcům vývojáři usnadnili, umí aplikace spočítat správný výkon pro silniční distance do délky maratonu. Pokud běháte v horách nebo vzdálenosti delší, už se výpočtu s pomocí křivky nevyhnete. Je to ale celkem snadné a najít správný výkon pro téměř jakýkoliv běh je hračka.

V okamžiku, když jsem si dokázal naplánovat závod, přišla další fáze. Nemám trenéra, takže je pro mě někdy dost těžké donutit se k maximálnímu výkonu. Často se mi také nechce plánovat si různé typy tréninků, aby měly co největší efekt. I tady mi dokázal Stryd pomoct. Umožňuje totiž naplánovat si s pomocí webové aplikace vhodný trénink pro dosažení nejlepšího efektu pro zvolený cílový závod. Zvolil jsem těžší variantu přípravy tak, abych ladil formu směrem k termínu závodu.

Připravený plán střídá různé varianty tréninku – od lehkých běhů pes longruny, až po intervaly. Nikde nenajdete tempo, kterým máte běžet, nebo tepy, ale pouze výkonové zóny, ve kterých se máte držet. Srdeční tep má totiž zpoždění a tak se jím řídit při intervalech není ideální. Při tréninku podle tempa je zase potřeba běžet po rovině, to vše tady odpadá. Z počátku vás tréninky navádějí na to, jak s výkonem pracovat, jak poznat správnou zónu a jak se v ní udržet. S postupem času tréninky přitvrzují.

V okamžiku, kdy začnete používat Stryd při tréninku a závodě, je dobré si nastavit na hodinky datové pole se zobrazením aktuálních watů a výkonové zóny. Pak vždy rychlým pohledem poznáte, zda je vše v pořádku a vy jste v té správné zóně. Já si kromě toho nastavil, aby mi hodinky ukazovaly také okamžité tempo podle Strydu. Ten je totiž mnohem přesnější a ukazuje okamžité tempo pro každý jednotlivý krok, na rozdíl od okamžitého tempa dle GPS, kde je tato hodnota vypočítaná a nikdy není zcela přesná, takže zejména v okamžiku, kdy musíte tempo často střídat se této hodnotě nedá věřit.

Při trénincích podle výkonových zón jsem se někdy docela trápil, podobně jako když na mě dříve při trénincích křičel trenér ať máknu. Často jsem se cítil, že přece jedu na maximum, ale hodinky ukazovaly, že mám ještě rezervu, a tak jsem ze sebe ještě trošku vymáčkl.

Se Strydem jsem si kromě vážných tréninků užil také hodně legrace, naopak Sonička si při tom klepala na čelo, protože ze začátku vůbec netušila, že nějaký Stryd testuji. Když jsme spolu vběhli do Chuchelského háje, vždy jsem do kopce zrychlil co to dalo a sledoval, kam až dokážu vyšponovat okamžitý výkon. Nakonec se mi povedlo dostat se až na 950 watů po dobu 5 sekund.

V průběhu testování jsem si na Stryd dokonale zvykl. I když jsem ne vždy byl schopen dodržovat plánované tréninky, vedl mě vždy k tomu podat při každém maximální výkon. Naopak při závodech mě pomohl držet se z počátku zpátky tak, abych vydržel s co nejvyšším výkonem po co nejdelší dobu. Perfektní využití má i v horských závodech, kde se nedá moc orientovat podle tempa, jelikož se stále mění profil, ale při poklesu výkonu do kopce je jasné, že se flákám a můžu ještě přidat. Může také pomoct zlepšit techniku v sebězích, protože porovnáním rychlosti a výkonu snadno zjistíte, že jen drobnou úpravou stylu v seběhu dokážete šetřit spoustu energie, aniž byste ztratili rychlost.

Jedinou nevýhodou, kterou ale pozná jen málokdo, je výdrž cca 20hodin. Bohužel se mi při jednom pokusu na PVLH24 stalo, že Strydu došla baterka dříve, než jsem doběhl. Vliv to má hlavně na statistiky, které pak nedokáží správně určit úroveň tréninku a nesedí pak doporučení, jak dál pokračovat s tréninkem. Na druhou stranu vzhledem k velikosti je 20 hodin parádní čas a vlastně umožnuje při běžném tréninku dobíjet zhruba jednou týdně.

Leave a Reply