5 věcí ze zimní výbavy, které nutně potřebujete (stejně jako my)

Jsou to maličkosti, ale bez nich je běhání v chladu, mrazu a při sněžení o dost náročnější. Sami si bez nich naše běhy nedovedeme přestavit. Na co tedy nezapomenout?

Proti zmrzlým stehnům a zadku: termo kraťasy

Každou zimu jsem při běhání řešila stále to samé: neprokrvená studená stehna a zimu na zadek. I když jsem se hýbala a běžela, tak tato místa se ne a ne zahřát. Nepomohly ani zateplené legíny. A pak jsem je našla  – kraťasy, které vypadají jako krátké legíny, jsou z funkčního a termo materiálu a dávám si je pod legíny. Nejdou vidět, zato efekt je parádní: konečně mi na dané partie není zima. Pokud uhodí velmi tuhé mrazy, běhám v teplé běžecké sukni. Materiálem připomíná zimní bundu a hřeje. Na boku má zipy a tak se v ní i dobře běhá a nevadí při pohybu.

Pro krk v teple a místo roušky: funkční nákrčník

Moje velmi citlivé místo, na které mi taky hned bývá zima a velmi rychle si ho nachladím, je krk. Musím ho proto mít vždy v teple. Řeším to triky se stojáčky, ale jen ty nepomůžou. Nevybíhám proto nikdy bez funkčního nákrčníku. Jenže ne každý mi vyhovuje – vybírám si hodně úzké, protože ty drží u krku a hřejí , neodstávají. Nejlepší je neutrální černá barva, hodí se pak ke všemu. No a v této době využívám nákrčník i místo roušky, nemusím ji tak při běhání nosit pro případ potřeby v kapse.

Místo kupování bot s membránou: merino podkolenky

Boty, které mají voděodolnou úpravu nijak moc neřešíme. Míša je nemá příliš v oblibě, protože se mu v nich paří nohy, já používám svoje oblíbené běžecké boty i v zimě, ale beru si do nich merino běžecké podkolenky, které krásně hřejí a to i tehdy, když se namočí. Takže zmoknutí nebo sníh mi pak nevadí. Je mi v nich stále teplo, chrání mi kotníky, achilovky a udržují teplo i na lýtkách. Je to skvělý tip i pro ty, kterým se nechtějí na zimu kupovat nové běžecké boty. Sice takové podkolenky nejsou levné (je to kvůli materiálu i kvůli kompresi) ale pokud jsou kvalitní, vydrží vám hodně zimních sezón.

Proti padání sněhu a kamínků do bot: ochranné návleky

Když je čerstvě napadaný sníh a je ho hodně, tak se pak snadno do bot dostane vrchem a to i tehdy, když boty mají membránu. Před několika lety jsem od taťky dostala k Vánocům speciální návleky, které se natáhnou po obutí na botu a zaháknou se pod podrážku. Vypadají jako taková polo-ponožka, zakryjí hlavně horní část boty, ale do bot pak nic nenapadá. Je to skvělé i na tehdy, pokud běháte tam, kde je velmi sypký, kamínkový povrch a jinak byste si pak pořád museli vytřepávat boty, na což zejména u závodů fakt není žádný čas.

Proti podkluzování na ledu a na sněhu: speciální boty s hřeby

Když jsme před několika lety byli na největší výstavě sportovního vybavení ISPO v Mnichově, byli jsme u stánku, kde měli zimní běžecké boty se zasouvatelnými hřeby. To mě nadchlo. Neumím totiž vůbec běhat na kluzkém nebo namrzlém povrchu. Velmi se bojím a pak je můj běh ještě nebezpečnější. Řešila jsem to nesmeky, ale ty jsou nepraktické v tom, že na asfaltu je musíte sundat, jinak kolem sebe vydáváte neskutečně nepříjemné zvuky – to je tím, jak dopadá kov na chodník nebo na cestu. Navíc to vůbec není příjemné při běhu. K tomu stále řešíte, kdy si nrsmeky nechat na botách, a kdy je sundat. Speciální hřebovky to řeší tak, že na tvrdém se hřeby zasunou dovnitř a naopak vyjedou tam, kde je potřeba. Zatím zkoušel Míša ICEBUG Orbi, avšak já se chystám si je co nejdříve pořídit a být připravena na každé podmínky.

Bez čeho se v zimě neobejete vy?

Leave a Reply