Jak nenechat omezovat omezeními

Současná situace není lehká, zejména pro běžce v menších městech a obcích. Proto přinášíme pár tipů, jak vyzrát na omezení, aniž bychom porušovali nařízení a přitom nesklouzli do šedivé běžecké nudy:

Střídejte rychlosti

Ve místech, kde není moc možností, jak si volit trasu, zkuste více zapracovat na střídání temp, nejen v rámci jednoho běhu, ale i mezi běhy samotnými. Dejte si tak jeden den úplně pomalým tempem, skoro až chůzí a dívejte se více po okolí. Prohlédněte si každý dům, strom nebo keř. Jindy zase běžte závodním tempem a snažte se ho udržet celou plánovanou trasu. Pak zase zkuste fartlek. Zrychlete, když uvidíte třeba bílé auto a zpomalte při červeném. Nebo třeba podle toho, jaký potkáte kočárek, či běhejte podle stromů, představivosti se meze nekladou.

Otáčejte směr

Mnoho běžců se drží stále stejné trasy, i my máme některé oblíbené, které využíváme právě když není možné někam vyrazit a nemáme čas řešit něco jinou trasu. Ale by nás nepřestala bavit, otáčíme u ní občas směr nebo si ji lehce pozměníme. Neuvěříte, kolik nových věcí objevíte, když poběžíte opačně, než obvykle.

Zapojte se do výzvy

Nemůžeme sice nikam na závody, ale existuje spousta virtuálních výzev. Když se jich zúčastníte, můžete buď jen sledovat žebříček třeba na Stravě či v jiné aplikaci, nebo za absolvování virtuálního závodu lze získat i reálnou (a mnohdy i velmi krásnou) medaili.

Zkuste něco nového

Pokud máte omezenou možnost, kam běžet, tak vám občas ani nedojde, že se dá trasa vylepšit třeba výběhem do schodů nebo po travnatém kopci. Ledascos ve vašem okolí se dá zapojit do běžeckého tréninku a tím si ho zpestříte. Zamyslete se, a určitě něco nového najdete. Navíc natrénujte běh po různých typech povrchů.

Objevujte

Když už budete hledat nové možnosti, využijte pomalejší běh a prohlížejte si své okolí. Najděte nové zajímavé ornamenty na domech, objevte staré vybledlé nápisy na fasádách. Nebo zkuste zjistit, který ze psů vašich sousedů nejhlasitěji štěká. Běhání může být součásti skvělé hry a i malé městečko může být úžasné hřiště.

1 komentář

  1. Kouknete na rungo co radi ultramaratonec nebo se inspirujte jak pisi 12honza,runaread atd. Nac poslouchat ktery pes hlasiteji steka kdyz chcete behat bez omezeni:)??

Leave a Reply