Proč (ne)potřebujete nepromokavou bundu?

Dotaz na nepromokavou běžeckou bundu u mě vede vždy k protiotázce: „A proč ji chceš?“ Většinou se dozvím, že je to přece jasné: „Abych nezmokl při běhu.“ V tu chvíli začínám vysvětlovat, kdy nepromokavou bundu ano a kdy ne.

Kdy nepromokavou bundu potřebuji?

Nepromokavou bundu potřebuji vždy, když je v povinné výbavě závodu. Často je doplněna informací o minimálním vodním sloupci, obvykle to je 10 000 až 20 000 mm. V tomto případě neváhejte a správnou bundu si kupte.

Pokud se chystáte na dlouhý běh v horách, tak zde platí totéž, co pro závod. Nepromokavá bunda společně s termofólií v batohu je nutnost.

V případě běhu za mrznoucího deště v přírodě, kde očekávám, že nedokážu udržet tempo na zahřátí, ale bundu nechávám v batohu, dokud ji opravdu nepotřebuji.

Počítejte s tím, že se musí dát sbalit do co nejmenšího balíčku a musí být co nejlehčí. Špičkové bundy z Gore-Texu váží okolo 150 g, běžné pod 250 g a relativně levné přes 300 g. Samozřejmě pokud jsou to bundy běžecké. Pokud ne, pak se jim vyhněte. Běžecké bundy mají lepší odvětrávání a jsou přizpůsobené rychlému pohybu.

Bunda pak povětšinou zůstane v batohu celou dobu běhu. Ven ji vyndáte jen pokud se vám něco stane a vy budete potřebovat zahřát, případně pokud ke konci závodu už nebudete moct běžet a budete potřebovat udržovat teplotu při chůzi. Pak si ji na sebe vezměte. Perfektní okamžik je také po doběhu v cíli, kdy už tělo nemá energii na vlastní ohřev. Při samotném běhu se bude hodit opravdu jen v té nejextrémnější situaci.

Kdy nepromokavou bundu nepotřebuji?

Pokud běhám po městě za deště, tak volím vhodnou větrovku.

Pokud se chystám do lesa a lehkého terénu a očekávám déšť, opět volím lehkou větrovku.

Při zimních bězích volím vhodnou základní a prostřední vrstvu oblečení a na ně silnější větrovku.

Na krátké běhy do hodiny a půl – volím vhodnou větrovku.

Déšť zkrátka není nepřítel. I sebelepší běžecká nepromokavá bunda je méně prodyšná, než běžná větrovka a pokud běžím, pak se zapařím tak, že není znát, jestli jsem mokrý od deště nebo potu. Osobně ve většině případů používám superlehkou větrovku Columbia Montrail F.K.T. Windbreaker vážící méně, než 80 g . Beru ji i na závody, kde mám v batohu nepromokavou bundu a používám ji jako hlavní ochrannou vrstvu. Pomůže před prudkým deštěm a pokud se promočí, nic se neděje, však ona zase rychle uschne. Pokud už si pořídíte bundu s membránou, dívejte se na váhu. Ta by měla být mezi 150-180 g, maximálně pak 200 g. My používáme Columbia Montrail Outdry Ex Lightweight Shell. Pamatujte, že čím lehčí, tím méně místa zabere v batohu a vy zbylé místo můžete zaplnit něčím užitečným, jako je třeba jídlo.

Foto: Filip Marvan

Leave a Reply