Running2 na cestách: Jak se relaxuje a běhá v Karlových Varech

Že je u sportovců odpočinek někdy ještě důležitější než samotný trénink, to dobře víme. Proto jsme se nedávno vypravili do jedněch z nejznámějších českých lázní odpočinout si, ale nemohli jsme si také nechat ujít vyzkoušet nové běžecké trasy. Jsou Vary jenom pro důchodce a dá se tu běhat jen po kolonádě?

 Za běžných okolností byt tu právě byl filmový festival, letos to ale vypadalo úplně jinak, než jsme zvyklí. Žádné davy, hory turistů, ale klid a pohoda. Navíc jsme byli ubytovaní na místě, o kterém jsme vždycky snili a nenapadlo by nás, že tady v pohodě může přespat i „normální smrtelník“ – v ASTORIA Hotel & Medical Spa přímo proti Mlýnské kolonádě, takže balkónek u našeho pokoje byl stále náš a nedalo se na tu nádheru vynadívat.

Den měl začít ranním relaxem – kosmetickým ošetřením. Jenže cesta do Varů z Prahy není vždy tak jednoduchá a dorazili jsme tak tak s jazykem na vestě. Jenže jakmile se zavřely dveře salonu, užívali jsme si jen pohodu. Pracují tady se speciální kosmetikou Carl´s, která obsahuje zdejší vřídelní vodu a také bahno. To, že ošetření skvělé se pozná podle toho, že při něm téměř usínáte.

Výborný oběd v hotelu opět s výhledem kolonádu a pak jen relaxace na pokoji a ve zdejší hotelové čajovně, která je tu jen pro hosty. Sonino srdce zaplesalo, protože to je vášnivá milovnice tohoto nápoje. Každý den jsou připravené čtyři druhy čajů v samovarech a můžete je ochutnávat i dávat si dle libosti ten, který vám nejvíce zachutná.

Bylo tak těžké Soňu odtrhnout, zvlášť když nám volali kamarádi – ultra běžci Martina s Pavlem, zda se s nimi v klidu neprojdeme po Varech.

Ještě před procházkou nás čekala přímo v hotelu relaxační terapie – hydrojet masáže. Představovali jsme nějaké podvodní trysky a tak jsme přišli na proceduru v županu a plavkách. Jenže tady voda sice hraje důležitou roli, ale absolutně bez namočení. Lehnete si na speciální lehátko, které vypadá jako vodní postel a trysky vody vás nasucho masírují. Absolutní slast! Navíc se dá intenzita měnit.

Jenže nevěřte nikdy běžcům. Nahoru na Dianu jsme sice vyjeli lanovkou, ale pak jsme to vzali strmě dolů, což v našich plátěnkách bez vzorku nebyla úplně legrace.

Vrátili jsme hladoví, ale nadšení a večer jsme si užili ve zdejším hotelovém spa jestě saunu, páru, Kneippův chodníček i bazén.

Druhý den byl ve znamení lázeňských procedur – koupel ve vřídelní vodě, která krásně prohřála svaly a klouby a hlavně zjemnila pokožku. Po ní následovala masáž – tak přesně tohle jsme potřebovali. Vše dovršila solná terapie, kdy relaxujete a dýcháte solí nasycený vzduch. Tady jsme klimbali a opravdu si odpočinuli.

Jenže když běžci někam jedou, tak jim nestačí jen odpočívat. Oni tady chtějí také běhat. A Karlovy Vary jsou pro běžecký trénink jako stvořené. Michal si pamatoval už z dětství, kolik je tady tras, i že jsou perfektně značené.

Proto jsme vyrazili na okruh po některých rozhlednách. Nejprve na Vyhlídku Karla IV. Trasa vede za PUPPem a klikatí se po úbočí příkrého svahu, kterými jsou Vary obklíčeny. Svižně nahoru. Cestou si všímáme fialových a bílých zvonečků, které zrovna kvetou. Je to nádhera spolu s výhledy na Karlovy Vary v údolí Teplé a Ohře je to hotový balzám na duši. Nejlepší výhled je samozřejmě ze samotné rozhledny, na kterou vede 79 schodů. Pečlivě jsme je počítali a opravdu to tak je.

Z vyhlídky jsme si užili seběh pěkně k Beethovenovu pomníku. Kousek od letního kina jsme chtěli přeběhnout po mostě přes Teplou, jenže ten se bohužel zrovna rekonstruuje a tak jsme přebíhali až u Richmondu, kde jsme se ještě podívali na sochu skutečného jelena, ne kamzíka u Jeleního skoku, kterého autor za jelena považoval.

Pak už zase stoupání kolem jezírka na Goethovu vyhlídku. Tady jsme trošku ztratili cestu, protože trasa, kterou si Míša pamatoval, byla zarostlá, ale naštěstí se to dalo obejít. Bohužel jsme zvolili špatný směr běhu. V  podvečer už byla vyhlídka zavřená, proto si raději předem ověřte, až sem poběžíte, v kolik zrovna zavírají. Zavřená byla i místní zipline, na které se Sonička chtěla projet.

I bez vyhlídky a projetí na laně jsme si ale užili krásné prostředí. A závěrečný seběh zpět do Varů byl jen třešničkou na dortu. Výživných 11 kilometrů s 650m převýšení nám udělalo pěkný hlad na skvělou večeři v Astorii, kde jsme si u švédských stolů opravdu energii zpět doplnili a také si moc pochutnali.

A co říct o celé naší cestě? Určitě tu nejsme naposled. Pohled z Astorie na kolonádu nikdy neomrzí, stejně tak jako skvělé procedury a velmi milý personál. Budou nám tu chybět i čajové dýchánky, ale to si určitě zase vynahradíme. Těšíme si na nové běžecké trasy a poznávání okolí. Děkujeme za krásný zážitek!

A pokud si myslíte, že takový hotel není cenově nic pro vás, podívejte se na speciální balíčky – například Relaxační balíček pro dvě osoby na tři noci s polopenzí a procedurami vyjde na 7690 Kč! Více zde

Článek vznikl ve spolupráci s ASTORIA Hotel & Medical Spa v Karlových Varech.

 

 

Leave a Reply