Výměna rolí: Na den z běžců zmrzlináři a z pana „Zmrzlinky“ běžcem

Co se stane, když se spojí mánie pro prvotřídní řemeslnou zmrzlinu, nadšení pro běh a tři stejně „praštění“ lidé? Vymění si na den svoje role. My jednoho z nejlepších zmrzlinářů v Česku Honzu Hochsteigera rozběhali a u něho v Crème de la Crème nejenom prodávali zmrzlinu.  

Co mají společného běžci a zmrzlina?

Když se řekne zmrzlina, neznáme asi nikoho, v kom by nevzbuzovala pozitivní emoce. Přenese nás do dětství, vzpomeneme si na hezké chvilky s rodinou, na prázdniny, na dovolenou u moře. Zmrzlině totiž téměř nikdo neodolá. A i když jsme příznivci zdravé a vyvážené stravy, myslíme si, že stejně jako v životě to chce určitý balanc. Sportovat, dobře jíst, ale také dopřát něco, co člověku dělá radost a chutná mu. A to určitě zmrzlina umí.

Soňa: Zmrzku jsem mívala ráda, ale stejně tak jako dobrý dortík, zákusek nebo čokoládu. Zato Míša, kdykoliv jen se okolo něho nějaká zmrzlina mihne, má před očima černo a jediné, co ho dokáže z tohoto stavu dostat, je pořádný kornout aspoň se dvěma tučnými porcemi. Jenže pak jsem na jedné akci ochutnala Honzovu řemeslnou, ach jo! Do toho to jeho nadšené povídání a kombinace bílá čokoláda s mandlemi a pistáciová bez cukru, byla jsem ztracená.

Michal: Když se něco dělá pořádně, je to znát. Honza patří k lidem, kteří když něco dělají, dělají to na 200%. Je to vidět na jeho zmrzlině, se kterou si doslova hraje, aby vykouzlil ty nejlepší chutě, navíc mezi více než 70 druhy zmrzliny, které vyrábí, je mimo sorbety hned několik veganských. Nepoznáte na nich, že nejsou ani s kapičkou mléka a pak jsou tady skvělé zmrzliny bez přidaného cukru a to je skutečný oříšek, protože cukr je pro správou konzistenci zmrzliny velice důležitý. Když jsme Honzu poznali dlouho jsme si povídali o výrobě zmrzliny ale také o tradiční přípravě italského espressa. Shodli jsme se, že my se Soničkou si musíme zkusit roli zmrzlinářů a Honza zase zkusí běhat.

Příprava na obou stranách

Všichni jsme se museli na den D pořádně nachystat. My si doma zkoušeli práci se zmrzlinářskou špachtlí a správné balení kornoutků do ubrousku. Honza si zase musel správně vybrat běžecké boty. Protože je začátečník, poradili jsme mu Puma Nitro Eternity (na každodenní běhání) a Velocity (na rychlejší tréninky). Ideální kombinaci na začátek.

Začíná den D: Jsme zmrzlináři

Do zmrzlinárny přicházíme s předstihem, procházíme si uspořádání 60 různých druhů zmrzlin, rychle ještě trénujeme nabírání špachtlí správného množství, hlavně aby nikdo nedostal méně než má. Michal se seznamuje se s kávovarem, aby mohl udělat espresso nebo cappuccino a už se objevují první zákazníci.

Beru si ty zákazníky, kteří chtějí krabičky na doma, Sonička hned začíná nakládat do kornoutků. Strach z toho, že nebudeme vědět, kde je jaká zmrzlina, zmizel jako kouzelným proutkem a zapamatovat si co kdo chce? Prostě se ještě jednou zeptáme.

Foto: Markéta Břízová

Jenže zmrzlinařina není jen o prodávání zmrzliny a tak Míša nosí do skladu čerstvě připravené vaničky se zmrzlinou a pak ještě připravujeme pár domácích kornoutků ve speciálním „vaflovači“. Ty se pak za tepla musí stočit, aby dobře držely svůj kornoutkový tvar. Ty máme nejraději, jsou ta dobré, že bychom je klidně dokázali jíst jen tak samotné – čokoládové, vanilkové, skořicové… Po pár hodinách jsme věděli, že to není lehká práce, ale je to radost. Každý kdo si pro zmrzlinu jde, přichází s úsměvem a odchází s ještě větším. A to nás přišli navštívit i naši kamarádi běžci, z čehož jsme měli opravdu velikou radost.

Navštívit nás přišly i spoluběžkyně Julča a Radu
Milé setkání se skvělou běžkyní a kamarádkou Markét

Něco na zdravější nótu?

Ale mají tu něco i pro běžce a milovníky zdravého stylu. Najdete tu zdravé zmrzliny bez žádného přidaného cukru. Obsahují pouze laktózu, která se přirozeně vyskytuje v mléce. Neobsahují smetanu a proto mají nízký obsah živočišných tuků – pouze 1,9 %. Jako sladidlo v těchto je v těchto zmrzlinách použita stévie a látky na její na bázi . Jsou tedy lehčí a zdravější než klasická zmrzlina.

Karta se obrací: Zmrzlinář běhá

Odbilo poledne a je čas vše otočit. Právě včas dorazily Honzovy boty. Začal je vybalovat a v jeho tváří jsme uviděli stejný výraz, jako když dítě pod stromečkem uvidí vytouženou hračku. Zdá se, že se na běh skutečně těší. Nazouvá Nitro Velocity a je jasné, které boty budou jeho nejoblíbenější.

Vyrážíme. Z počátku řekneme Honzovi jen drobné základy a běžíme pomaličku. No snažíme se, ale Honza neustále zkouší běžet rychleji a rychleji. Probíráme tedy důležitost pomalého běhu. Po zahřátí si dáváme dynamický strečink a abecedu. Pak už zase běžíme. Honza je talent, ale hlavně je vidět, že ho pohyb hodně baví. Když už chceme končit, navrhne dát si ještě kolečko. Jsme pro, ale už tak nějak tušíme, že bude možná zítra litovat, přece jen začátek se nemá přehnat. Jenže co naplat, když někdo řekne běžíme dále, neumíme odolat. Pak už jen protažení a dlouhý den je za námi. Všichni jsme příjemně unavení a umíme opět něco nového.

Pojďte běhat za zmrzlinou s námi!

Protože pořádáme čtvrteční výběhy z Mánesovy 63, domluvili jsme se, že ve 5.8. se k nám Honza přidá a poběžíme z Vinohrad do zmrzlinového salónu Crème de la Crèmena Národní. Tam bude ochutnávka zmrzliny a krásný Honzův výklad o zmrzlině. Věřte, že to bude stát za to!

Zapište si tedy do diáře: Zmrzlinový výběh do Crème de la Crème ve čtvrtek 5. sprna od 18.20 hod. Mánesova 63, Vinohrady.

S výběhem bude přímo spojená také soutěž, kde můžete získat tyto zmrzlinové ceny:

První cena: bezedný kelímek zmrzliny

Druhá cena: 1 kg zmrzliny

Třetí cena: voucher 200 Kč

Čtvrtá cena:  voucher 100 Kč

Za krásné fotografie děkujeme Sandře Wija. 

Leave a Reply