Otestovali jsme: Čelovka GP XPLOR PHR17 – do města i do přírody

S nastupujícím podzim a stále dřívější tmou se nám vždy začínají množit dotazy, jakou si pořídit čelovku. Nabídka je pestrá, ale ne každý typ stojí z koupi. Tentokrát jsem se pustili do testu svítilny GP XPLOR PHR17. Hodí se opravdu i pro běh v terénu, jak slibuje a co všechno vydrží? 

Na první pohled čelovka zaujme velmi kompaktním dojmem na to, že zvládne svit až 500 lumenů. Ona nejen, že kompaktním dojmem působí, ale dojmu odpovídá i váha 60 gramů. Ve spojení s dostatečně širokým páskem tak není třeba mít strach, že bude její nošení nepohodlné.

Když jsme vzali PHR17 do ruky, působila velmi solidním dojmem. Obě tlačítka měla dobrou odezvu a po chvíli zkoušení jsme měli jasno s ovládáním. Tři led diody – dvě bílé a jedna červená se ovládají pomocí dvou tlačítek. Jedno ovládá hlavní svítilnu – od režimu Turbo, který poskytne na minutu výkon 500 lumenů, přes 200 lumenů, 30 až po 5 lumenů. Druhé tlačítko umožňuje aktivovat červené světlo nebo menší bílou led. Ta je vhodná, když se například potřebujete podívat do mapy a hlavní světlo by vás oslňovalo.

Velmi snadno se nastavuje sklon světla pomocí ozubeného kloubu. Jediné, co vyžaduje trochu cviku je nastavování velikosti popruhu. Bohužel při neopatrné manipulaci se občas vyvlíkne a tak je dobré si práci s ním předem nacvičit. Skvělý je na něm ale reflexní potisk, který krásně táří ve tmě a budou vás tak vidět i projíždějící auta.

Po seznámení a vyzkoušení všech funkcí nanečisto jsme vyrazili na první ostrý test při nočním závodě. Bohužel při nasazování na hlavu před startem se pásek vyvlékl a v předstartovní nervozitě bylo chvíli dost těžké se zkoncentrovat a problém opravit. Naštěstí se to povedlo a po nasazení už vše fungovalo skvěle. Široký pásek nijak netlačil. Výhodnou intenzitu svícení jsme vybrali rychle a pak už jsme o čelovce skoro nevěděli, nebýt světla, které poskytovala. Zkušebně jsme ji také zkusili na chvíli přepnout na plný výkon. Ne ani, že by to bylo nutné, ale ze zvědavosti. I standardních 200 lumenů je naprosto dostačujících nejen na běh ve městě, tam stačí i druhý, nejnižší režim, ale krásně osvítí i při terénním běhu. Je to díky nastavení kuželu světla, který část světla rozptyluje do šířky a část posílá v užším kuželu do větší vzdálenosti.

V praxi jsme také vyzkoušeli výdrž. Na plný standardní výkon neměla čelovka problém vydržet deklarované 4 hodiny. To je pro většinu situací, na které je určena, naprosto postačující. Většina tréninků se s rezervou do tohoto limitu vejde. Pro noční závody se pak hodí pro distance do půlmaratonu. Na delší závody už je vhodné sáhnout po jiném modelu, ideálně s výměnnou baterií, kterou tato čelovka nedisponuje. Díky nízké váze se ale hodí jako záložní svítilna pro ultra závody do povinné výbavy. Dá se totiž využít také jako bezpečnostní červené světlo nebo blikačka.

Naše hodnocení:

Čelovka nás zaujala. Poměr výkon – váha je u ní perfektní. Zapracovat je potřeba na pásku, ale pokud si na něj zvyknete, pak vás rozhodně nebude limitovat. Za zmínku pak ještě stojí nabíjení pomocí USB-C konektoru, který je oboustranný a není tak nutné hledat správnou orientaci kabelu. Navíc je tento konektor již standardem a tak ho není problém sehnat, pokud náhodou potřebujete urgentně čelovku dobít. Pokud máte strach, že se vám čelovka v batohu náhodně zapne, pak vás potěší funkce uzamčení tlačítek. Cena okolo 1400 Kč odpovídá kvalitě čelovky. A co se nám líbí, že je odolná vodě a tak se o ni nemusíte bát ani i při silném dešti. Takže za nás paráda!

Leave a Reply