5 důvodů, proč se bez slunečních brýlí neobejdeme ani v zimě a v noci

Když běháme, tak máme na očích téměř pořád brýle. V každém období, ve dne i za tmy. Že to přeháníme a že je to zbytečné? Přesvědčíme vás, že kvalitní sportovní brýle jsou běžcovo naprosté must-have. 

Chrání oči před mechanickým zraněním

Michal: Hlavní důvod, proč při ultra, které začíná v noci, nasadím brýle od začátku a nesundávám je, je ochrana před větvičkami při běhu v lese. Pro tyto případy používáme fotochromatické ( samozatmavovací) brýle R2, které jsou za tmy zcela čiré a jakmile na ně dopadne UV záření, podle jeho intenzity ztmavnou. Skvěle pak fungují i ve dne, kdy v lese jsou světlejší, než na přímém slunci. Větvičky ale nejsou jediným rizikem. Při závodě v Liberci jsem v seběhu přehnal rychlost a skončil obličejem na zemi. Díky tomu, že jsem se po zemi klouzal „na brýlích“, a ne po holé tváři, jsem neměl jediný šrám.

Zamezují poškození očí UV zářením

To, že je zima, neznamená, že nás neohrožuje UV záření. Zejména ve vyšších nadmořských výškách a na sněhu je riziko poškození zraku vysoké. Sníh odráží velmi výrazně UV složku světla a ve vyšších polohách zase atmosféra tolik nefiltruje záření. Když se to pak spojí, je riziko poškození zraku vysoké. Takže vzít si dobré brýle je i v takovém případě základ.

Chrání oči proti větru a vysychání

V zimním období je vzduch často mrazem vysušený, a tak dochází k rychlejšímu odpařování kapaliny z povrchu nejen pleti, ale také ze samotných očí. Abychom to co nejvíce omezili, pomohou brýle zakrývající co největší plochu. Oči vám tak budou méně vysychat, a i na obličeji vám bude tepleji.

Zlepšují vidění v mlze

Bílá tma je zejména postrachem lyžařů a skialpinistů, ale nejen jich. Pokud je venku difuzní světlo, vybíráme brýle buď s polarizací, nebo HD skly. Nejraději máme v takovém případě svoje zářivě žluté Masters, které jsou polarizační, případě sáhneme po Eaglech s HD skly. Díky tomu i při difuzním světle vidíme nerovnosti na cestě nebo na sněhu, muldy a zledovatělé plotny.

Kamuflují vzhled

Soňa: Mnohý běžec-muž (se nad tímto asi pousměje), ale my ženy víme, že chceme vypadat dobře a že někdy se nám prostě malovat a upravovat nechce. No a sportovní brýle nás udělají ihned (když ne hezčí), tak zajímavější a odpoutají pohled. Navíc pokud jsou kvalitní, tak o nich nevíte ani když je máte na očích mnoho hodin. Pozn. vyzkoušeno na několika ultra závodech.

Leave a Reply