Proč zkusit 24 hodinovku

Je jedna ultra disciplína, která nedělá rozdíly mezi tím, kolik dokážete uběhnout, je to 24 hodinovka. O víkendu začíná Salomon Ještěd 24 winter a my vám přinášíme důvody proč něco takového vůbec zkoušet.

Nemusíte být ultraběžec

24hodinovka má jednu obrovskou výhodu. Běhá se zpravidla na okruhu, někdy dokonce na oválu, častěji na okruhu okolo jedné až pěti mil, nebo v případě horských závodů je délka závislá na délce kopce, na který se běhá. Pokud tedy zvládnete vzdálenost jednoho okruhu, zvládnete 24hodinovku. Stačí si dát mezi okruhy dostatečně dlouhou pauzu, nebo si schrupnout.

Poznáte spousty skvělých běžců

Zatímco na většině ultrazávodů potkáte elitu na startu a pak v cíli, tak tady je potkáváte pravidelně, ať již na trati nebo v zázemí mezi jednotlivými koly, kde si doplňují výbavu a často se s ostatními běžci pobaví.

Vyzkoušíte si, jaké to je běžet ultra

Ačkoli je na vás, jakou vzdálenost uběhnete, můžete si dát cíl zvládnout takovou, kterou jste ještě neběželi. Protože se vždy vrátíte do zázemí, není tak složitá logistika, jako když musíte nést vše s sebou.

Užijete si spoustu průběhů cílem i fandění

Každé uběhnuté kolo je malé vítězství a díky krátké délce trati vám skoro pořád bude někdo fandit. Je to zkrátka skoro jako běžet na Olympiádě. Pokud si to chcete pojistit, startujte jako týmová štafeta a užijete si to ještě 100x více.

Celý závod je jedna velká párty

24hodinovky jsou zejména běžecké happeningy. V zázemí se zpívá, tančí, vyvádějí se všemožné skopičiny a přitom se stále dokola běhá. Zkrátka to není nuda, ani když se po dvou, třech kolech rozhodnete, že to není nic pro vás zbytek času si stejně dokonale užijete.


Leave a Reply