Proč nám na jaře chybí energie (nejen) na běhání a co s tím?

Právě teď potřebujeme, aby naše tělo bylo plné síly na tréninky, protože se rozjíždí nová běžecká sezóna. Jenže občas sami cítíme, jak jsme vyčerpaní a že energie není tolik, kolik bychom si představovali. Jarní únava se totiž hlásí o slovo. Takže co s tím? Zeptali jsme se odborníka a tady jsou i naše tipy: 

Proč nám zrovna teď klesají síly?

Co říká odborník:

Může za to dlouhá zima. „Organismus tak reaguje na období, kdy bylo vystaveno vyššímu riziku respiračních onemocnění, chybělo mu sluneční záření a s ním spojená tvorba vitaminu D, ale i dalších živin.“ Radí fytoterapeut Jiří Pantůček z Green Idea, který je odborníkem na přírodní a bylinné produkty a na jejich výrobu. Podle něho v zimě častěji saháme po hutnějších jídlech, která tělu nemusí dělat úplně dobře. „Problémem může být také organismus vyčerpaný z různých viróz a zánětů. Jestliže je imunita dlouhodobě přetěžována, mohou se v těle rozvinout některé nemoci – astma, alergie a také onkologická onemocnění. Za sebe doporučuji imunitu stimulovat vitaminem C v kombinaci s výtažkem z třapatky – echinacey. Je to silný antioxidant, který podporuje správnou funkci imunitního systému, dýchací soustavy a močových cest.“

Jak to máme my:

Na jaře se po zimním nabírání dlouhých pomalých kilometrů začínáme dostávat do pravého tréninkového programu. Startujeme s trénováním rychlosti a síly – třeba se zařazováním intervalů, kopců, schodů atd. A to bez dostatku sil nejde. Proto si dáváme pozor, co jíme a snažíme se dodržovat denní rutinu  – důležité je to, kdy chodíme spát a kdy vstáváme. Funguje nám, když je to každý den stejné, i o víkendu. Takže žádné sobotní nebo nedělní dlouhé vyspávání. Když se potřebujeme přes den rychle „nahodit“, stoupneme si naboso na minutu, na dvě na akupresurní podložku. Ostré body stimulují chodidla a energie je rychle zpátky.

 

Můžeme mít na energii vliv to, co jíme?

Co říká odborník:

„Ano. Jarní únavu lze velmi dobře ovlivnit potravou, protože organismus musíme zásobit výživnými lehkými jídly bohatými na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitaminy, minerály a další prospěšné látky. Na jaře omezte průmyslově zpracovaná či smažená jídla, polotovary a pokrmy s vysokým obsahem tuku. Zařaďte do jídelníčku zelené potraviny – brokolici, kadeřávek, řapíkatý celer, špenát a mořské řasy. Skvělá je spirulina, která obsahuje hodně vitaminů a minerálů a přirozeně podporuje obranyschopnost. Podobně funguje i zelený ječmen, ten je u našich zákazníků na jaře velmi oblíbený. Obsažený chlorofyl pozitivně působí na červené krvinky, jejichž nedostatek nebo zhoršená funkce mohou nepříznivě působit na naši vitalitu a zapříčinit únavu a dýchavičnost.“ Vysvětluje Jiří Pantůček.

Co děláme my:

Dobře víme, že na začátku jara v ovoci a zelenině dostatek vitamínů a ani dalších látek nenajdeme. Proto na to jdeme trošku tak, po vzoru našich prababiček. Hodně si dáváme fermentované (kvašené) produkty, které jsou plné enzymů, vitamínů, omega-3 mastné kyselin a různých probiotik, které mají příznivý vliv na střevní mikroflóru. Říká se, že když jsou zdravá střeva a zažívání, ovlivňuje to nejenom to, jak se cítíme fyzicky, ale také naši psychiku. Klasika je tradiční kysané zelí, ale doma si vyrábíme také domácí kimchi. Čínské zelí, mrkev, jarní cibulku a květák necháváme kvasit s česnekem, zázvorem a také chilli. Je to super zdravá bomba, která se hodí jako příloha skoro ke každému jídlu. Výborně chutná třeba se steakem z lososa. Skvělé jsou také fermentované kokosové produkty, oblíbili jsme si kokosový „jogurt“ a také kokosové „kefíry“. Úplně cítíme, jak jsou tyto produkty nabité živými bakteriemi a rádi si dáváme jako zdravou svačinku přes den.

 

Tělu po zimě asi chybí i některé vitamíny a látky, kterých teď v jídle není dost. Můžeme je nějak doplnit?

Co říká odborník:

Podle Jiřího Pantůčka je v zimním období největším problémem nedostatek vitaminu D. „Naše tělo si ho totiž umí vyrobit pouze kůží vystavenou slunečnímu záření. Jestliže je tedy v zimě podstatně méně slunečních dní a ještě chodíme zahalení od hlavy až k patě, pokožka nemá šanci si vitamin vytvořit. Proto je nutné jeho zásobu zvýšit doplňky stravy, protože ani pestrá strava mnohdy nestačí k pokrytí naší spotřeby. Vitamin D neplní důležitou úlohu pouze při stavbě kostí, ale také v imunitě. Tu lze posilovat ještě vitaminem C, E a minerály – především zinkem a selenem. Hořčík je skvělou volbou na únavu nebo úzkosti a deprese.“ A potřebuje ho každý sportovec také ke správnému fungování svalů.

Co děláme my:

Doplňky stravy pravidelně užíváme – třeba už zmíněné déčko, hořčík, zinek, skvělý je třeba astaxanthin – silný antioxidant ze sladkovodních řas nebo CBD kapky. Víme, že tady je důležitá pravidelnost, protože u některých trvá i tři měsíce, než se výsledek dostaví. Neužíváme je nikdy nalačno, to může podráždit žaludek, ale po jídle. Máme už nastavenou takovou rutinu, že vše máme v kuchyni na očích a tak si to po snídani nebo po obědě vždy nezapomeneme dát. Proti únavě nám také funguje dostatečně pít a o to více, když běháme. Tělo totiž, i když není horko, tak toho stejně vypotí dost. Pokud máme náročný trénink, tak si po něm dáváme iontové nebo regenereční nápoje, které doplní to, co tělo při tréninku ztratilo a podpoří regeneraci – jako třeba Magneslife Active Drink nebo Recovery Protein.

A co na jarní únavu funguje vám?

Leave a Reply