Když se na vás motivace vykašle (nebo vy na ni?)

V roce 2020 jsem si prošel asi dvouměsíční ztrátou motivace způsobenou prvním lockdownem. Loni jsem pak makal naplno, forma šla nahoru. Dal jsem si osobák na maratonu i na sto kilometrech a směřoval k první stopadesátce, kde jsem měl náběh na další osobáček na stovku. Jenže právě když mi to tak skvěle šlo, se něco stalo. Mé tělo řeklo stop.

Třičtvrtě roku intenzivního tréninku, kdy jsem ladil vše dohromady – posiloval, běhal, připravoval se takticky na můj nejdelší závod. Vše vypadalo, že se nemůže nic pokazit. V samotném závodě Ultra Lemkowyna šlo vše také jako po másle. Vystartoval jsem, držel si své tempo a ještě na 80. kilometru jsem měl proti předchozím dvěma účastem hodinu náskok. Nebyl jsem unavený, jen jsem začínal cítit nepříjemný pocit v achillovce. Po pár kilometrech přišla stopka. Už jsem nebyl schopen udělat krok. Perfektně rozběhnutý závod, vše skvěle připravené a stejně konec. Dnes už vím důvod. Jedna věc je totiž natrénovat svaly a druhá je mít připravené šlachy, které potřebují mnohem více času, než jsou připravené oproti svalům. No a pak to, že drobné dysbalance, které se normálně neprojeví, se ukážou při zvýšení intenzity, kterou do té doby tělo neznalo.

Začalo tedy dlouhé období léčení, rehabilitace a hledání nové rovnováhy těla. S tím mi pomáhají na klinice Namao a já cítím, jak vše funguje lépe a lépe. Jenže forma jde do háje.

I když se cítím lépe, nemám žádnou motivaci. Nevím, na co vlastně trénovat a proč se snažit. Takže sice běhán, jenže tak nějak bez jiskry. No a když trénink nemá jiskru, tak se cpu a protože netrénuji tolik, co bych chtěl, tak zároveň přibírám a čím více přibírám, tím méně se mi chce trénovat, a tak dokola. Zkrátka zdá se, že jsem v začarovaném kruhu, ze kterého nevím, jak ven.

Poslední dny o tom přemýšlím stále dokola. Čím si vrátit motivaci? Jaký závod zvolit a na co se připravovat, aby mě to pomohlo nastartovat instinkty dravce, aby tělo zase začalo cítit krev a začalo makat naplno, aby zapomnělo na pohodlí a znovu hledalo tu ztracenou sílu?

Poraďte, na co se zaměřit dřív, než ze mě bude skutečná koule?

Leave a Reply