Co nám v tomto období pěkně dokáže zkazit běh (a přitom nemusí)

Teploty stoupají a pomalu se o slovo začíná hlásit léto. Jenže je tu pár zádrhelů, se kterými vždycky trochu bojujeme. Co tedy s tím?

Slunce

To je skvělý sluha, ale špatný pán. Takže jedno takové malé zapomenutí namazat se opalovacím krémem může napáchat pěkné škody. Najednou večer po sprše zjistíme, že máme červené jako rak ruce i nohy, ovšem tam, kde jsme byli oblečení, jsou sněhově bílé stopy po tričku a kraťasech – takže vypadáte, jako bychom na sobě měli dres. Nejenom pak, že vypadáme jako blázni, tak si tak zaděláváme na nepříjemné kožní onemocnění. Bolí to jako čert a pak se v posteli nedá ani otočit, jak moc je to citlivé.

Co s tím? Jasně, že se i nás mnohdy moc nebaví se mazat a mít pak při běhu na sobě mastnou vrstvu. Existují ale i neviditelné opalovací spreje – tzv. neviditelné mlhy, které jen stačí rozprášit po těle a je hotovo. Skvěle chrání a ani o nich nevíte. Nám se teď zalíbila novinka od Garnier – sprej Sensitive Advanced a super je i Photoderm Brume Invisible od Biodermy.

Hmyz

Taková nalepené hejno malých mušek na zpoceném čele, jedna v oku nebo poštípání od komárů, ovádů či donést si z lesa na sobě přisáté klíště – tak to fakt nechceme.

Co s tím? Proti muškám v oku pomůžou sportovní brýle. Skvělé jsou samozatmavovací – tzv. fotochromatické, které nemusíme sundávat ani v lese, kde je šero. Ochrání nám pak oči také před větvičkami, kterých je v přírodě spousta. Na jiný hmyz používáme přírodní repelent ve spreji – skvělý je například Tick-a-Tack od Energy. Nelepí, voní krásně po citrusech, takže se pak cítíme svěže. Přírodní éterické oleje v něm odpuzují nepříjemné vetřelce a také neškodí a nezatěžují kůži.

Alergie

Když jsme loni běželi přes Mestre v Benátkách, měl Michal najednou strašně těžké nohy a bylo mu zle od žaludku. Sonička ho podezírala, že za to může přejídání a že s ní nechce běhat, jenže skutečnost byla jinde. Zkrátka a jednoduše se ohlásila alergie na pyly, znásobená vysokými teplotami kolem 30 stupňů a rázem byl i jednoduchý běh pro Michala zcela nepředstavitelný a fyzicky nemožný

Co s tím? Michal dlouho nevěděl, že má alergii na pyl a hmyz, věděl jen že na chlad, na alergologii mu předepsali antihistaminika, na závody a akutní stavy pak další dva silnější prášky a epipen pro případ anafylaktického šoku. Když si pak v Benátkách po prvních příznacích vzal prášek, za chvíli byl zase jako rybička a mohl zase v pohodě běhat. Teď už bez prášků na alergii ven ani nevychází.

Změna teplot

Prudké výkyvy teplot jsou na konci jara a začátku léta běžné. V tuto dobu je horší změna z relativního chladu do tropických teplot, proto i my někdy cítíme, že se nám v tomto období běhá těžce a moc to nejde. Avšak s postupujícím létem se situace změní a nepříjemnější bude přechod z horka do chladu, třeba před bouřkou.

Co s tím? Důležitá je dobrá příprava při oteplení to chce hodně pít, případně si ochlazovat zátylek. V případně hodně slunečných dní se nezapomeňte chránit před sluncem krémem s vysokým ochranným faktorem. Naopak pokud hrozí prudké ochlazení berte si s sebou lehkou větrovku. Kvalitní větrovka váží jen pár gramů a vejde se i do malé kapsičky. Přes svoji minimální váho a to jak je tenká dokáže při prudkém ochlazení skvěle ochránit. 

Frekventovaná místa

Každý to máme jinak, ale běh v centrech měst nebo parcích o víkendových dnech – to je zkrátka prvotřídní peklo snad pro každého běžce.

Co s tím? Někdy si zkrátka i na taková místa chceme jít zaběhnout, proto si promyslíme, kdy tam vyrazit. Brzký ranní termín, nebo čas kolem oběda dává solidní šanci a výrazně menší provoz. No a rada sice jednoduchá, ale ne vždy splňující požadavek ať už z jakéhokoliv důvodu: vyrazit za město do míst, kde zdánlivě nic není. Objevili jsme tak skvělá nová místa a budete se možná také divit, kolik krásy je ve zdánlivě ne moc atraktivních a známých oblastech.

Leave a Reply