7 největších běžeckých motivaci. Která je ta vaše?

Běhání je návykový sport a my sami jsme příkladem, že dokáže i pěkně měnit životy. Každá má ale jiný důvod, proč se k němu dostal. Tady ty jsou nejčastější důvody. A proč jste začali běhat vy?

Motivace č.1: Zhubnout

Ano, běháním ( zejména tím pomalým a delším) jdou kila pěkně dolů. Své o tom ví i Míša, který vážil přes 120 kilo a když nemohl vyjít schody do druhého patra a zadýchával se, tak už si pak řekl, že je potřeba s tím opravdu už něco udělat. Pokud máte nějaké ty kila navíc, je lepší začínat postupně a klidně nejprve více zařazovat chůzi nebo zkoušet „indiánský běh“, kdy chvíli běžíte a kdy chvíli jdete. Tělo si na nový pohyb navykne a půjde to snadněji. Někteří naší známí běhají proto, aby mohli dle libosti jíst to, na co mají chuť a nepřiberou. No a proč ne?

Motivace č.2: Vyčistit si hlavu

Tohle byla zase motivace Sonina. Hubnout nikdy nepotřebovala a myslela si, že běhání není nic pro ni. Když to ale zkusila a běžela a najednou cítila, jak se všechny myšlenky, starosti a stres rozpouští a jak je po běhu nabitá pozitivní energií a šťastná, začala běhat právě kvůli tomuto. Pak si ale tělo na běh tak zvyklo, že teď si bez něho nedovede přestavit svoje dny. Vždycky říkáme, že běžci jsou skvělí – mají dobrou náladu a jsou díky běhání také pěkně vyklidnění.

Motivace č.3: Mít lepší kondici

Jakmile začnete pravidelně běhat, tak jde kondice nahoru a to prostě každému – bez rozdílu věku. Najednou toho zvládnete tolik – vyjít bez zastavení jezdící schody v metru, nezadýcháte se, když běžíte na autobus nebo za dětmi, skvěle vám jde i plavání nebo třeba hraní tenisu. Ne nadarmo tento sport jako doplňkový zařazují do svého programu také jiní sportovci ( i ti profesionální).

Motivace č.4: Zaběhnout určitý závod

Mnohé firmy motivují své zaměstnance tím, že jim jako benefit věnují startovné na závod. Oblíbené jsou například štafety, kdy cítíte, že ostatním v týmu nechcete udělat ostudu a tak trénujete. Nebo máte cíl zaběhnout si maraton – to je kouzelné slovo, které mnohým nedá spát a chtějí to aspoň jednou dokázat. Soňa si vždycky myslela, že jakékoliv běžecké závody nejsou nic pro ní, že absolutně není závodní typ. Jenže pak to jednou zkusila, okusila v cíli ty emoce a endofiny a najednou byla naprosto chycená. I teď nás závody v tréninku motivují a svoji přípravu ladíme i podle nich.

Motivace č.5: Patřit do komunity

Známe to z vlastní zkušenosti – běhání spojuje lidi a také mění jejich osudy. Například z osamělých bručounů dělají fakt zábavné a opravdu skvělé běžce, kteří dokáží dobře bavit celou společnost. Díky běhání najednou budete mít spoustu nových kamarádů, jezdíte s nimi na různé akce, závody i dovolené. Baví vás spolu trávit volný čas, vyprávět si o svých běžeckých zážitcích, úspěších, trápeních i bolístkách. Navíc se svojí partou se budete každý týden budete na svoje kamarády těšit a bude to vaše příjemná běžecká rutina, jako tomu tak bývá na našich pravidelných běžeckých výbězích.

Motivace č.6: Moct jít sportovat kdykoliv a kdekoliv

K běhání toho není moc potřeba – kvalitní běžecké boty a můžete jít běhat kdy se vám zachce, v kolik hodin se vám zachce, sám, ve skupině i s někým. Prostě vůbec nic vás neomezuje. Běhat se dá také úplně všude – ve městě, na louce, na poli, v horách, na cestě. Nemusíte se nikam nahlašovat, platit žádné permanentky, s nikým se domlouvat a nic platit. Je to prostě naprostá svoboda, jen a naprosto podle vás. My tak například běháme na služebních cestách i na dovolených, no prostě kamkoliv přijedeme, tak tam běháme.

Motivace č.7: Být více v přírodě a na čerstvém vzduchu

Mnoho lidí v týdnu ven jen tak nejde. Přijde z práce, jsou unavení a když je špatné počasí, tak by psa nevyhnal. A taková zima, když je mráz a sníh? Do toho chodit? Nebo když prší? Tak to ani náhodou. Jenže když jste běžec, tak najednou si tělo na běhání zvykne a vy prostě jdete. Je prostě jedno, jak venku je. Běhat se dá  za každého počasí a ještě vám to zlepší imunitu a zocelí vás to i psychicky.

Foto: Lukáš Wagneter pro WFLWR

Leave a Reply