Stud u běhu: 5 blbých důvodů, proč se tak (nejen začínající) běžci cítí

Stud stranou! Naše hlava je velká čarodějka a tak si umí vymyslet šílené představy, u běhání zvlášť. Jaké to jsou a co s nimi?

Blbý důvod č.1: Všichni se na mě dívají

Rozběhnete se a najednou máte pocit, že všechny oči okolo zírají jen vás. Že každý hned pozná, že jste začátečník, že to vůbec neumíte, že u toho moc funíte, jak jste červení a prostě že je to ten největší trapas na planetě.

Pravda: Pokud budete takto přemýšlet, bude spíš nápadní tím, jak vypadáte vystrašeně. Vykulené oči, bledý obličej, nahrbená ramena a zamračené rty – tak to fakt vypadá blbě. Zapomeňte na to. Běžci vás hodnotit nebudou, mají sami co dělat se sebou a ostatním lidem jste taky jedno. Navíc jste na to mnohem lépe, než oni, protože se nehýbou.

Blbý důvod č.2: Jsem moc pomalý/pomalá

Proč si všichni myslí, že hned musí být jako střely? Jen si vzpomeňte na hodiny tělocviku na základce, kdy z ničeho nic po vás chtěli rychlý výkon na čas. Jak jste si cítili? Píchalo vás v boku a nemohli jste popadnout dech? Tak tady je to to samé.

Pravda: Pokud začínáte a myslíte to s běháním vážně a nechcete si ho hned zošklivit, běhejte pomalu. Tedy tak, abyste u toho mohli v klidu mluvit. Říká se tomu „mluvící tempo“. Tělo se pak na tento pohyb navykne a vy se pak budete i postupně zlepšovat a taky zrychlíte.

Blbý důvod č.3: V běžeckém oblečení vypadám divně

Proč jenom musí být to běžecké oblečení tak upnuté a proč se nedělá krásně volné? – možné si říkáte. Jde pak v něm vidět každé deko navíc a taky ty špíčky a faldíky, ty se v tom pěkně vyjímají.

Pravda: Volné oblečení při běhání brání v pohybu a také volné materiály nebudou dobře plnit svoji funkci. Střihy na tělo moderním funkčním materiálům umožní odvádět lépe pot od těla, dobře schnou a prostě je v nich i příjemný pohyb, protože jsou pružné. Také nikde nedřou. A nebojte se, i u upnutých kousků existují takové střihy, které dobře vypadají skvěle na jakékoliv postavě. Nebo na to jděte chytře – černé legíny na tělo vypadají mnohem lépe, než krátká mini běžecká sukýnka, která hraje všemi barvami.

Blbý důvod č.4: Jsem moc tlustý/tlustá

Hmm, když si toto budete pořád říkat, tak garantujeme, že tímto lamentovánímnezhubnete a taky se nikam neposunete. Pokud máte opravdu hodně kil nahoře, zkuste nejprve rychle chodit nebo střídat běh s chůzí.

Pravda: Obvykle jsme na sebe moc přísní a vidíme se úplně jinak, než nás vidí ostatní. Jasně, může se stát, že občas váha stoupne nahoru, ale když se správně upraví strava a přidá se k tomu pomalé běhání, tak půjdu kila zase dolů.

Blbý důvod č.5: Nemám dobrý styl

A jak to víte? Myslíte si to jen sami nebo vám to někdo jen tak řekl? Pokud to chcete vědět opravdu přesně, zajděte si na diagnostiku běhu a nechejte si se stylem poradit od dobrého běžeckého trenéra.

Pravda: Běžecký styl nemá dobrý mnoho běžců, proto je nejlepší už na začátku začít běhat s trenérem. Díky tomu se hned  hned odstraní chyby a je to snadnější, než se je pak složitě odnaučovat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply