5 tipů, jak se vyhnout nudě při běhání

Tak vás to ze začátku bavilo! Těšili jste se na každé vyběhnutí, jenže teď se do toho nutíte, protože máte pocit, že je to stále a stále do kola? Pak zkuste tohle –  co zaručeně funguje!

Změňte trasu

Ano, ano. Každý má svůj oblíbený okruh, který je blízko domu a kde už znáte každý kamínek, každé křoví i strom. Nic vás tu nerozhází. Přesně víte, co vás čeká na začátku, i co přijde na konci, který kilometr budete tam a tam. A taky si držíte i svoje tempo. No to se pak hlavě není co divit, že začne stávkovat a že pak to běhání nejde. Nejlepší je aspoň pravidelně měnit směr nebo jít prostě běhat jinam. Pokud si neradi plánujete trasy sami, je dobré se domluvit s kamarády, kteří také běhají a bydlí jinde. Ukážou vám, kde trénují rádi oni a pak jim to zase oplatíte. Navíc s parťákem ubíhají kilometry nějak lépe. A vůbec nevadí, když se jedná i o zkušenějšího běžce, není nad to si dát pěkně do těla!

Zkuste jiný terén

Silniční běžci by měli občas zkusit terén a trailoví zase silnici. Je to zajímavé zpestření – pro psychiku i pro nohy. Já mám raději běhání v přírodě, ale kvůli tréninku na maraton jsem se musela více zaměřit na silnici. Neznamenalo to ale, že bych běhala jen ve městě – i přírodu vedou rovnější cesty, takže to byl hezký kompromis. Teď, po závodě si zase užívám kopečky a i ty hodně prudké. Nemůžu se jich nabažit. Je to výzva a baví mě je zdolávat. Tady hlava i tělo pracuje úplně jinak, někdy ale zase potřebuji jen běžet  a soustředit se na výkon a nemuset si dávat pozor na to, kde šlapu.

Začněte běhat ve skupině

Někdy vše dokáže pěkně zamotat naše hlava a myšlenky v ní. Sama vím, že když si třeba po třech kilometrech řeknu, že už nemůžu, tak to prostě nepůjde. Když zase hlava řekne, že to dá, tak se zvládne i nemožné – dobře to vím u ultra závodů. A právě hlavu dokáže přelstít běhání v partě. Ta motivuje, stále se něco děje a mnohdy, když se prohodí pár slov, tak to myšlenky úplně odsune jinam. Určitě to znáte i z delších závodů, že když nemůžete a dáte se někým do řeči, že to pak jde úplně jinak.

Přidejte se k výzvě

Existuje řada různých výzev – od těch například v běžeckých hodinkách, po běhání segmentů třeba v aplikaci Strava. Tak schválně se podívejte, kde nejblíže u vašeho domu nějaký je a ten přece chcete ovládnout! Nebo zajímavé výzvy vyhlašují běžci třeba na sociálních sítích. Jakmile se „nakopnete“, pak už se na běhání budete opravdu těšit. No přece to nenecháte jiným!

Přihlaste se na závod

Je to velká motivace. Máte cíl a ještě lepší je, když vás k němu posune kvalitní tréninkový plán. Ten prostě chcete dodržet a nejde se pak sám sobě vymlouvat. Je to černé na bílém a kdo by si rád nechtěl další okénko nebo řádek odškrtnout! Já si vždycky říkám, že těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Závody jsou pro mne mezníky, které mě v celém roce posouvají dál a které si postupně plním.

Leave a Reply