Proč je Salzburg fantastický (nejenom) na běhání 

Kombinace hor, nádherné přírody, památek a dechberoucích výhledů – to je přesně to, co máme rádi. O rakouském Salzburgu jsme hodně slyšeli a znali jsme ho hlavně jako město Mozarta a vyhlášených stejnojmenných marcipánovo-nugátových koulí. Avšak že nás tak během krátké chvíle dostane, jsme netušili. Věřte tohle dokonalé místo si vás velmi rychle podmaní, ať už jste běžci nebo ne.

„Všechny památky tu máš hned vedle sebe a má tady neskutečnou atmosféru!“ řekla mi kamarádka Monika, která tu už před časem byla. No jasně, raději budu nohama na zemi, protože většinou když o něčem slyším jen samé superlativy, tak pak obvykle bývám zklamaná. Původně plánovaný pobyt ve dvou s Míšou zkomplikovalo několik nenadálých situací v Praze a tak se výlet proměnil v čistě holčičí, avšak jedno se nezměnilo – běhání tady také bylo jednou z hlavních aktivit, protože když se sejdou dvě nadšené běžkyně, je jasné, že naše velká vášeň nepůjde vynechat.

Karta, která všude otevírá dveře

Vyspat se v heboučkých hotelových peřinách a užít si dokonalé snídaně tak, aby byla energie na celý den. Plán zněl jasně: nejprve projít všechny hlavní památky. V ruce jejich seznam a s sebou Salzburskou kartu. To je totiž must-have pro každého cestovatele, který chce město jednoduše poznat a také ušetřit. Máte v ní bezplatný vstup na památky, do muzeí, můžete s ní na lanovky, můžete s ní cestovat MHD, využívat díky ní můžete speciální slevy na různé kulturní akce a hlavně nemusíte čekat nikde fronty a všude rovnou jdete. Prostě jen kartičku „pípnete“ u turniketu. Kartu lze zakoupit (na jeden až tři dny) online, v hotelu nebo v informačních centrech. My si ji vyzvedly na recepci v hotelu a naše jízda začala.

Vzhůru až k pevnosti

Po procházce přes romantické zahrady a zámek Mirabell, který byl od hotelu asi dvě minuty pěšky jsme se vydaly romantickou stezkou okolo řeky lemovanou platany a s nádhernými výhledy na hory i na panorama města. Přešly jsme přes most a ocitly se v centru, které je nabité jednou památkou za druhou. Okolo katedrály jsme se dostaly k zubačce, která připomíná tu Petřín a vyjely jsme jí až nahoru, za největší dominantou města, k pevnosti Hohensalzburg, odkud je nádherný výhled zeshora na celé město. Pevnost se dá projít i zevnitř, ale my zvolily jen kratší vyhlídkovou trasu. Dolů jsme šly po svých, i když cestička zpátky byla místy dost prudká a štěrk docela podjížděl, tak to bylo v našich sneakerskách dobrodružné, zvlášť když začalo pršet.

Okusit originální koule

Opět jsme se dostaly do centra a v blízkosti trhu Altern Markt nešla vynechat krátká zastávka ve vyhlášená cukrárno-kavárně Fürst, kde v roce 1890 vznikla první legendární cukrovinka – tzv. Mozartova koule. Cukrář Paul Fürst tu pokryl marcipánové jádro nugátem a pak ho namočil do tmavé čokolády a tak vznikla tato luxusní dobrota, kterou tu vyrábějí je tu dodnes. Má stříbrno-modrý obal a stačí jen ochutnat jeden kousek a ocitnete si se v čokoládovém nebi. Je to zde takový fenomén, že poboček Fürst tu najdete ve městě opravdu mnoho, takže se nemusíte bát, že byste tu „originální“ kouli nezkusili.

Za Mozartem do jeho domu

K Salzburgu patří světoznámý skladatel Mozart, který se zde narodil a tak je tady všude – jeho portréty vás provázejí nejenom na koulích, ale také v hotelu, na plakátech i na veškerých suvenýrech. Proto nešel vynechat jeho rodný dům. Viděly jsme místnost, kde se narodil  i kopii piana, na kterém komponoval či jeho rukopisy. Jenže čas letěl raketově a nás už svrběly nohy, jak už jsme chtěly jít běhat, tak jsme rychle spěchaly se do hotelu převléct do sportovního.

Vyběhnout za výhledy

Od naší kamarádky, Češky  a běžkyně Simony, která tu žije a pracuje, jsme dostaly tip na trasu, která začínala kousek od našeho hotelu – vyběhnout si na „Kapucínský kopec“ –  Kapuzinerberg. Své jméno dostal podle kapucínského kláštera, který tu dodnes stojí. Je to hezká cesta pod stromy, místy trail a místy se schody a chodníky, ale počítejte s tím, že si tu nahoru máknete. Hezká je tu křížová cesta a i staré opevnění. Nekrásnější jsou tu ale výhledy, zejména ty na Staré město a na pevnost. My pak seběhly dolů k řece a pak zase nahoru k pevnosti, kde jsme Kapucínský vrch viděly z druhé strany. Krásně se pak běží po hřebeni a seběhnout se dá pak dolů od Muzea moderních umění mostu plném zamykacích zámků Marko-Feingold-Steg. Zamilované páry na něj věší a zamykají visací zámky jako symbol pevnosti jejich vztahu. Ach, tak příště s Míšou?!

Když chcete běhat rovinky

Pokud vás běhání do kopců nebo v terénu neláká a chcete raději rovinku, pak se skvěle běží okolo obou břehů řeky Salzach. Jsou tu trasy jak pro pěší, ale také cyklostezka, která je ale oddělená, proto se nemusíte bát, že by vás kolo srazili. Zvláště ale v centru, pokud běžíte, doporučujeme být opatrní a bdělí, protože tady chodci prostě neuhnou a musíte je obíhat vy, tak pozor, aby vás nezaskočila nějaká srážka. Tohle moc z Prahy neznáme a byly jsme tím docela zaskočené. Každopádně při běhu se tak nenudíte a má to i adrenalinový náboj. Pokud se vám nechce trasa běžet tam a zpátky, se Salzburskou kartou se lze vrátit autobusem.

Za kulturou do kostelů

Krásně nám vyšlo, že zrovna v pátek den byla Noc kostelů, kdy je většina ( i jinak ne dostupných kostelů) zdarma otevřená až do noci a je v nich i zajímavý kulturní program. My si užily fantastický koncert s neskutečnou atmosférou v kostele ( už jste tam někdy viděli zpívat písničky od Britney Spears? My tedy poprvé!) a pak se vydaly do katedrály, kde byl na zemi z hořících svíček udělaný labyrint, kde věřící mohli procházet. Mělo to nádhernou, až mystickou atmosféru! Spát jsme šly až hodně po půlnoci.

Vyjet mimo město

Jelikož obě milujeme hory, doporučil nám Čech Dominik, pracovník z našeho hotelu, vyjet si lanovkou na horu Untersberg, na což platila zase Salzburská karta. To jsme byly rády, protože cesta tam i zpět by jednu stála přes 30 euro. K lanovce vede z města autobus a jede asi 25 minut. Bohužel jsme nějak počítaly s tím, že víc běhat budeme ve městě a tak velkou chybou bylo, že jsme neměly do terénu správné boty, protože silniční běžecké boty tu dost klouzaly. Ale co, i tak stály výhledy a mini výlet za to a vidět bylo opravdu daleko, celý Salzburg jsme tu měly jako na dlani! Pokud byste se na Untersberg chtěli vydat po svých, doporučuje pěšky spíš cestu nahoru a dolů to lanovkou sjet, pošetříte si tak kolena.

Do zámku, parku i za vodními hrátkami

Co prý v Salzburgu nejde vynechat, je zámek Hellbrunn s jeho rozlehlým romantickým parkem, kde se dá také krásně běhat okolo vodních ploch s ochočenými velkými kapry a také záhony vytvořenými do nejrůznějších obrazců. Leží asi 6 kilometrů od města a my k němu část cesty běžely. Pokud máte děti, budou to tady v parku milovat, protože je tu pro ně i spousta hřišť. Všichni tady vyhledávají i „Vodní hrátky“ což je uzavřená část zahrady, postavená ve stylu manýrismu, který je sám o sobě trochu „ujetý“. Vše se tu věnuje vodě a tak velké množství pramenů tu využil panovník pro pobavení svých hostů – například po hostině jim z jejich sedátek z ničeho nic začala  voda zespodu stříkat do…ehm….jejich „zadní části“, na které seděli – jak osvěžující! Můžete tu čekat i mechanické divadlo, jeleny chrlící vodu, desítky fontán či tajně skryté vodní trysky, které vás postříkají, kdy to nejméně očekáváte. No přiznáme se, že tohle bylo už na nás trochu moc. Co jsme ocenily, byla možnost poslouchat výklad i v češtině, ale už jsme se zase těšily do města, kde jsme si užily jeho nádhernou večerní atmosféru. Pokud máte rádi techniku, vydejte se na prohlídku Hangáru-7 na salzburském letišti, což je unikátní architektonický a umělecký soubor, v němž sídlí velká sbírka historických letadel od značky Red Bull – tohle jsme už ale nestihly, stejně tak jako plavbu lodí, tak je na co se těšit příště!

Naše tipy:

Na Salzburg mnoho času nepotřebujete, město krásně poznáte i za jediný den, protože většina památek v centru  je blízko u sebe a mezi nimi můžete chodit snadno pěšky nebo klidně i běhat. Doporučuje si tu ale vyhradit celý víkend, protože po jediném dni se vám nebude chtít odjíždět. Nezapomeňte si přibalit takové běžecké boty, které zvládnou silnici i terén.

Tip na ubytování:

Bydlely jsme v krásném Hotel Hyperion, ze kterého to bylo jenom kousek do Mirabellských zahrad, kde se dá také skvěle běhat, ale doporučujeme to spíše ráno nebo k večeru, kdy v parcích není tolik turistů. U našeho hotelu byla zastávka autobusu a trolejbusu, takže se odsud dalo parádně dostat všude, na výlety i na nádraží. A zlatý hřeb, po čem jsme v hotelu neustále prahly? Pro hotelové hosty tu u recepce měli neskutečně lahodné švýcarské čokoládové pralinky. Když jsme je ochutnaly, byly jsme v totální extázi, a chodily jsme ně rády několikrát denně. Tipy na další ubytování v Salzburgu najdete zde.

Kde se dobře najíst:

Skvělých restaurací je tu spousta, my doporučujeme skvělou zahrádku Sternbräu ( porce tak velké, že to snad ani nejde sníst) či na romantickou večeři restauraci butikového hotelu Blaue Gans. Pokud si chcete užít výhledy na město, vydejte se výtahem do M32 s venkovní terasou s městem na dlani nebo další restaurace najdete tady.

Běžecké závody v Salzburgu:

V Salzburku je spousta závodů, pro milovníky hor a trailů je tu Mozart100 by UTMB nebo si tu můžete zaběhnout salzburský maraton či půlmarton.

Více informací o všech památkách, o ubytování a dalších informací o Salzburgu lze i v češtině najít zde:  https://www.salzburg.info/cs

Děkujeme Tourismus Salzburg za nádherný press trip a za skvělou péči. Určitě se sem brzy vrátíme!

Leave a Reply