7 věcí, co dělat, když doběhnete závod

Doba závodů začala teprve nedávno a už je v plném proudu. Není nad pocit, být v cíli. Co ale dělat pak, abyste i po tak náročném výkonu zůstali ve formě?

1. Doplňte tekutiny

Když doběhnete závod a i když jste se při něm pravidelně občerstvovali, je pravděpodobné, že budete dehydratovaní, proto je potřeba se po doběhu co nejdříve napít. Ideálně jonťák, regenerační nápoj nebo nealko pivo, ne čistou vodu. Tělo totiž potřebuje pro nastartování regenerace cukry a minerály.

2. Nebojte se najíst

Na větších závodech vás skoro vždy v cíli čekají banány, pomeranče nebo něco sladkého. Tělo potřebuje kromě vody dopnit i energii. Ne všude ale toto občerstvení je, tak si s sebou raději zabalte nějakou raw nebo flapjack tyčinku nebo i banán. Výhodou je, že i když bude tyčinka kalorická, tělu do půl hodiny po běhu nevadí. Naopak, tělo v tu dobu lépe spaluje a cukry, jak jsme již říkali, pomohou zahájit regeneraci! Pak si dejte co nejdříve také normální jídlo. Pokud není po ruce, tak alespoň nějakou proteinovou tyčinku. Tělo také potřebuje bílkoviny – cukry regeneraci nastartují, ale bílkoviny jsou základními stavebními kameny svalů. Mají-li se opravit, musí být z čeho. (v rozumné míře, spořádat půlku prasete nebo deset proteinových tyčinek, není nejlepší nápad). Nakonec se nebojte ani tuků, protože ani bez nich tělo nefunguje.

3. Vyklusejte se

Závod většinou běžíte ve vyšším tempu, než na jaké jste zvyklí. Při doběhu také úmyslně nezpomalujete, jako při tréninku, abyste sklidnili tepovou frekvenci a tělo připravili na regeneraci. Proto se co nejdříve po doběhu vyklusejte, pokud na to nemáte sílu, alespoň choďte a udržte se v pohybu dokud se nesklidníte. Až potom začněte s protahováním.

4. Protáhněte se

Přestože budete cíli plni euforie a budete se o své pocity chtít dělit, přesto nevynechejte protažení. Svaly to potřebují. Jinak se může stát, že další dny vás bude všechno bolet, a také si zaděláváte na nějaké zranění. Protažení vrací celé tělo do rovnováhy a nezabere více, než pár minut.

5. Druhý den si dejte lehký běh

Zní to zvláštně, ale je to tak – druhý den žádný odpočinek a nicnedělání, ale dejte si procházku nebo lehký, pomalý, asi půlhodinový běh. Proč je to důležité? Je to opět pro rychlejší regeneraci a správnou funkci svalů. Mnoho běžců bolí svaly až třetí nebo čtvrtý den – často je to právě proto, že podcenili některý z posledních tří bodů.

6. Navštivte wellness

Unaveným svalům a celému tělu prospěje odpočinek ve vířivce. Podvodní masáž bublinkami a tlakem vzduchu v kombinaci s teplem má prokazatelné rehabilitační účinky – za pouhou půlhodinku se budete cítit o mnohem lépe. Pokud nechcete nikam chodit, dejte si doma příjemně teplou vanu ( okolo 37 stupňů) a přidejte do ní uvolňující koupel, výborně působí například s přídavkem arniky, která pomáhá namoženým svalům. Je možné zvolit i opačný přístup, krátce po závodu výrazné schlazení ve vodě o teplotě cca 8°, ale to nedoporučujeme dělat bez odborné asistence.

7. Mažte, mažte, mažte

Po koupeli nebo sprše použijte na svaly uvolňující přípravky. Mléka, emulze nebo oleje. Stačí je jen vmasírovat. Nám funguje opět arnika, kafr nebo mentol. Vynikající jsou zejména přírodní oleje a nebojte se, že by pokožku mastily. Když je nanesete ještě na vlhkou a prohřátou kůži, vsáknou hlouběji a budou ještě lépe působit.

Leave a Reply