Chytré hodinky pro dobrodruhy

V posledních dvou letech slyšíme na každém rohu o chytrých hodinkách, o obléknutelné elektronice. Většina podobných přístrojů jsou stylové hodinky s dotykovým displej,em. Jenže drsný chlap potřebuje něco speciálního. Něco, co se nemusí bát vzít na sebe při potápění v Rudém moři nebo při horolezecké výpravě v Indii. Garmin Fenix 3 jsou chytré hodinky pro dobrodruhy.

 

Když hodinky pro dobrodruhy, tak je potřeba je otestovat opravdu důkladně. Nepřipravili jsme si proto na ně nějaký kravaťácký běh po městě, ale rovnou SkyMarathon v Krkonoších. Hodinky jsme si vyzvedl pouhé dva dny před samotným závodem. Měl jsme tak velmi omezený čas, abych si na ně zvykl.

Hned zpočátku mne zaujala poměrně velká krabička ve které byl kromě hodinek s červeným páskem ještě hrudní pás s měřičem tepu, manuál a napájecí spona do USB. Vše bylo úhledně zabaleno tak, aby bylo každému od začátku jasné, že dostává do rukou prémiový výrobek.

Jako doplněk jsme si k hodinkám pořídil ještě druhý žlutý řemínek. V jeho balení byly také dva šroubováčky, potřebné k jeho výměně, to mne opravdu potěšilo. Celá výměna netrvala ani pět minut. Celou akci ještě završuji nahráním ciferníku ve žluté barvě, což hodinky výrazně prosvětlilo.

Po zapnutí po mně hodinky chtěly zadat základní informace, jako je má výška, váha, jakým jazykem mluvím (kupodivu hodinky česky umí) a podobně. I přes absenci dotykového displeje, což u hodinek do drsných podmínek nepřekvapí, se Fénixy ovládají velmi dobře. Tlačítka jsou dostatečně výrazná, mají jistý a dostatečně dlouhý chod. Nezmáčknou se náhodou, ale přitom poslušně reagují.

Pár minut nastavování a zkoušení, co která funkce dělá a hurá vyzkoušet je při běhu. Na cykloserveru jsem si naklikal trasu, vyexportoval do GPX, nahrál do hodinek a vyrazil.

První test se neobešel bez chyb, sečetla se má neznalost se špatně naklikanou trasou a přece jen trošku komplikovanější navigací v městské džungli. Pravidelně jsem proto odbočoval o jednu ulici dříve nebo později, hodinky mi tak neustále vrněly na ruce, že jsme seběhl ze správné trasy. Mohl jsem si říct: „Sláva! Jsem připraven!“

Do hodinek jsem si stáhl oficiální trasu závodu a  nastavil si na nich, co chci na ciferníku vidět. Rozhodl jsme se pro uplynulý čas, tempo, vzdálenost a srdeční tep na první obrazovce. Celkový výstup, uplynulý čas a rychlost stoupání na obrazovce druhé. Na třetí pak navigační mapu a vzdálenost do cíle. Podle mého odhadu to bylo vše, co bz mne mohlo cestou zajímat.

Na trase opět oceňuji pohodlné ovládání a dobře čitelný barevný displej. Hodinky si s počasím atakujícím čtyřicítku poradily mnohem lépe než já, moje osvěžování v říčkách a jezírcích snášely statečně, aby ne, když jsou vodotěsné do sta metrů.

V případech, kdy hodinky rozpoznaly, že neběžím, ale stoupám, například na sjezdovku Stoh, se přepnuly automaticky do horolezeckého módu a ukazovaly nadmořskou výšku a rychlost stoupání.

Hodinky se v tomto závodě dokonale osvědčily. Po doběhu mne pak nezapomněly upozornit, že mne čeká opravdu dlouhá 96ti hodinová regenerace a že jsem udělal 54 000 kroků. Vzhledem k tomu, že jsou zároveň fitness náramkem, mne po půl hodině odpočinku začaly svým motivačním nápisem na displeji – pohyb – nutit k další aktivitě.

Souhrn funkcí najdete na www.garmin.cz, ale z toho co umí nás zaujalo zejména:

  • Vodotěsnost a schopnost měřit plavání
  • Výpočet VO2Max
  • Odhad času na 10 km, půlmaraton, maraton
  • Odolné tělo
  • Výdrž až 50 hodin s GPS
  • Možnost nabíjení za provozu
  • Podpora mnoha sportů
  • Funkce analýzy běhu
  • Propojitelnost s telefonem – notifikace
  • Snadno vyměnitelné řemínky
  • Změnitelné vzhledy
  • Aplikace – Garmin IQ connect
  • Podpora komunikace Wi-Fi, Bluetooth, Ant+

Hodinky jsou funkcemi přímo nabité a tak si v nich každý najde to své, navíc je možné rozšířit schopnosti nebo vzhledy ciferníků pomocí aplikací dostupných v Garmin IQ Connectu.

 

Leave a Reply